sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăLocal BTNumărul pensionarilor scade cu miile

Numărul pensionarilor scade cu miile

Judeţul Botoşani a intrat într-un declin total. O arată aproape toţi indicatorii socio-economici, printre care şi cei referitor la populaţie.

Potrivit datelor statistice ale Casei Judeţene de Pensii (CJP) Botoşani, numărul botoşănenilor care beneficiază de pensii de asigurări sociale de stat şi pensii de agricultori scade lună de lună. La începutul anului, în judeţul Botoşani erau 96.267 de astfel de pensionari, cu aproape 2.000 mai mulți decât în prezent, când sunt 94.538 de beneficiari de pensii de asigurări sociale de stat şi de agricultori. Situaţia este şi mai dramatică dacă ne raportăm la luna decembrie a anului 2017, când numărul pensionarilor se apropia de 98.000, mai exact 97.919.

Cei mai mulţi pensionari botoşăneni sunt din rândul celor de asigurări sociale de stat, 78.356, în timp ce din rândul agricultorilor primesc pensie 16.182 de persoane. În ultimele opt luni se poate constata o reducere dramatică în rândul pensionarilor agricultori, numărul lor scăzând cu 1.399, în timp ce numărul pensionarilor asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 330. „Pensionari agricultori nu intră noi în sistem, fiind acele persoane care au lucrat pe vremuri la CAP-uri. Este pe undeva firesc, natural, ca numărul lor să scadă continuu”, a declarat Cristina Anton, directorul Casei Județene de Pensii Botoșani.

O problemă o reprezintă scăderea numărului pensionarilor de asigurări sociale de stat, unde numărul celor care au ieșit din sistem, cel mai adesea în urma deceselor, este mai mare decât a celor care abia au intrat în rândul pensionarilor.

Dacă la recensământul din 2011, numărul populaţiei a depăşit cu greu pragul de 400.000, acum lucrurile par să se fi schimbat dramatic. Sporul natural negativ, precum şi valurile de plecări în străinătate, mulţi dintre tineri stabilindu-se pe alte meleaguri, conturează un viitor sumbru al judeţului.

Caseta

În județul Botoșani se plătesc cele mai mici pensii. La sfârșitul lunii august, înainte de indexarea punctului de pensie cu 15%, pensia medie de asigurări sociale era cea mai mică din țară, neajungând nici măcar la valoarea unui punct, fiind de doar 949 de lei. La acest nivel, valoarea majorării din septembrie este de doar 142 de lei. Altfel, un pensionar, care a avut o pensie de 1.500 de lei, a primit în plus 225 de lei, iar unul care are o pensie de 2.000 lei beneficiază de o majorare de 300 lei.

Creșterile sunt și mai mici la pensionarii agricultori, care au o pensie medie de 496 de lei. Aceștia primesc aproximativ 75 de lei.

Cu toate acestea, la Botoșani sunt și trei pensii de top, care după majorare au ajuns la sume frumușele. Cea mai mare pensie aflată în plată în acest moment are o valoare de 13.651 lei și este încasată de o femeie de afaceri, care încă mai activează. Surprinzător, a doua pensie ca valoare, 12.826 lei, este încasată de un fost profesor de matematică, în timp ce cea de a treia pensie ca valoare este de 8.259 lei și intră în conturile unui fost sondor.

Per total, pensia de asigurări sociale medie pentru limită de vârstă din județul Botoșani este cu aproape 300 de lei mai mică decât pensia medie la nivelul întregii ţări, care, la finalul primului semestru al anului, era de 1.235 de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14.6 ° C
15.6 °
14.4 °
73 %
1.8kmh
55 %
sâm
13 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

În urmă cu vreo douăzeci de ani când la putere, în anul electoral, era punga cu ulei, zahăr sau făină, hâtra mătușa Maria din...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...