spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTPovestea vorbei - Etimologii interesante (II)

Povestea vorbei – Etimologii interesante (II)

Continuăm povestea unor etimologii pe cât de surprinzătoare, pe atât de interesante în care, plecându-se de la un etimon foarte vechi se ajunge, în lunga și imprevizibila circulație a cuvintelor, la termeni și expresii dintre cele mai diferite. Să luăm cuvântul „cameră”. Acesta are rădăcina de origine indo-europeană, „kam – kamb” însemnând curbură, ceva îndoit sau cu boltă. Cuvântul a fost preluat ca atare în latină („camera”, o încăpere boltită), și în greacă („kamára”, însemnând și boltă cerească și cameră).
În limba română cuvântul a intrat târziu, în secolul al XIX-lea, ca un neologism luat din italiană, înlocuind cuvintele turcești „odaie” sau „iatac”. În franceză, cuvântul are două forme: „chambre”, un derivat al latinescului „camera”, păstrându-se, însă, și forma „caméra” (în înțelesul de aparat foto, în care lentila este curbată, conform sensului dat de rădăcina indo-europeană). Francezii mai au și cuvinte compuse, de exemplu „caméra de surveillence” (cameră de supraveghere), „caméra cachée” (camera ascunsă) sau „caméra de recul” (cameră inversă, cea care monitorizează parcarea cu spatele a autovehiculelor). Și în engleză cuvântul „camera” este folosit pentru a denumi aparatul foto/de filmat, în timp ce pentru camera propriu-zisă, cu sensul de odaie, englezii folosesc un alt cuvânt, „room”. Tot de la franțuzescul „chambre” derivă verbul „se cambrer” = a se arcui, a se încovoia (se observă cât de bine s-a păstrat rădăcina indo-europeană „kamb”!), care a dat în română adjectivul „cambrat” (arcuit, încovoiat, curbat).
Tot în limba română avem cuvântul „cămară”, cu înțelesul de încăpere în care se păstrează alimentele. Termenul e luat direct din latină, fapt ilustrat de fonetismul său, pentru că în română, dar și în portugheză sau catalană, orice „a” neaccentuat se transformă în „ă”. Astfel, mutarea accentului duce de la cuvântul „ladă” către „lădiță”, „cadă” se transformă în „cădiță”, „masa” devine „măsuță” etc., iar „camera” a devenit „cămară”.
Grecescul „kamára” a fost împrumutat de către slavi, la care ajuns în forma „komora”, însemnând deopotrivă „cămară”, dar și ”camera tezaurului, a vistieriei, ascunzătoare pentru bani sau obiecte prețioase”. De la slavi, cuvântul a ajuns și în limba română, în forma „comoară”, al doilea „o” din termenul slavon devenind diftongul „oa”, după același tipar care a transformat latineștile „portam” și „mortem”, în „poartă” și „moartă”.
Rădăcina indo-europeană „kam – kamb” a dat grecescul „kampé” (îndoitură), iar de la greci romanii l-au preluat în forma „gamba” (pulpa piciorului, care are o formă curbă), de aici și românescul „gambă”. Francezii, la rândul lor, au luat cuvântul latinesc și l-au denumit „jambe”, adică „picior”. De aici până la cuvântul „jambon” (șuncă din pulpa curbată a porcului) nu a mai fost decât un pas!
La vechii perși, strămoșii iranienilor de astăzi, exista un cuvânt foarte asemănător cu grecescul „kamára”, anume „kamar”, însemnând și „cer”, dar și „centură, curea”. Turcii au preluat acest cuvânt, care în pronunția otomană a devenit „kemer”. Și iată cum, luat de noi de la arnăuți (lefegiii de origine albaneză din armata otomană, cei care formau și garda personală a domnilor fanarioți), cuvântul turcesc a ajuns în forma „chimir” (brâu lat de piele, adesea ornamentat și prevăzut și cu buzunare), purtat cu atâta mândrie de către țăranii și haiducii noștri!
Cale lungă, așadar, de la cameră la chimir, trecând prin formele cambrat, gambă, jambon sau comoară!

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...