duminică, iunie 16, 2024
AcasăLocal BTBotoşănean ridicat de poliţişti, după o ţeapă pe internet

Botoşănean ridicat de poliţişti, după o ţeapă pe internet

Un tânăr în vârstă de 23 de ani, din comuna Răchiţi, a fost ridicat cu mascaţii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, fiind principalul suspect în cazul unei escrocherii comisă în urmă cu mai bine de un an, victimă fiind un bărbat din municipiul Sfântul Gheorghe (judeţul Covasna). Reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de înşelăciune, Eduard N. a fost dus în faţa judecătorilor de drepturi şi libertăţi, care au respins însă propunerea de arestare preventivă. Prin urmare, tânărul a fost eliberat ieri, dar procurorii au contestat decizia instanţei prin care acesta a fost eliberat, aşa că botoşăneanul s-ar putea trezi din nou cu poliţiştii la uşă.

Tânărul, care a mai fost condamnat în trecut la închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducere fără permis, ar fi comis fapta la mijlocul lunii octombrie 2018, când se afla în termenul de încercare stabilit de instanţă. Doar că investigaţiile în acest ultim caz au început abia în toamna anului trecut, când păgubaşul a depus o plângere în acest sens la Poliţia Municipiului Sfântu Gheorghe. Astfel, cel păcălit ar fi luat legătura telefonic, pe 18 octombrie 2018, cu un utilizator al unei reţele de socializare care oferea spre vânzare o cutie de viteze automată, pentru un autoturism. În urma conversaţiei telefonice cu persoana în cauză, a fost stabilit preţul de vânzare şi faptul ca livrarea să se facă după virarea sumei de bani în contul vânzătorului. Păgubaşul a virat suma stabilită precum şi taxa de transport, în contul vânzătorului, doar că acesta din urmă nu şi-a mai onorat angajamentul şi nu a mai răspuns la apelurile telefonice ale cumpărătorului.

În urma investigaţilor desfăşurate, poliţiştii din Sfântul Gheorghe au ajuns la Eduard N., care a devenit principalul suspect. Aşa se face că luni, pe 13 ianuarie a.c., în baza unui mandat de aducere emis de Poliţia Municipiului Sfântu Gheorghe, botoşăneanul a fost ridicat cu sprijinul Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna şi condus la sediul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe. „În baza probatoriului administrat, faţă de suspect s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru 24 ore. Cercetările sunt continuate de către poliţişti sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune”, au precizat reprezentaţii IPJ Covasna.

Pentru a vă proteja de fraudele din mediul online poliţiştii vă informeză:

Printre cele mai întâlnite fraude online se află vânzările fictive, în concret postarea de anunţuri de vânzare online, iar ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.

– Cumpăraţi din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoaşteţi sau pe care le-aţi mai folosit şi verificaţi rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerţ online.

– Asiguraţi-vă că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verificaţi existenţa simbolului de tip lacăt în bara URL şi folosiţi un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigaţi pe internet.

– Păstraţi întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-aţi efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor şi condiţiilor vânzării sau pentru a face dovada că aţi plătit pentru bunuri.

– Când cumpăraţi online de la alte persoane, nu trimiteţi banii în avans. Dacă este posibil, folosiţi un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării coletului sau a unui bun) pentru a verifica bunurile achiziţionate.

– Evitaţi să faceţi cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip „full authentification” (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.7 ° C
22.8 °
21.6 °
60 %
1.6kmh
0 %
Dum
20 °
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici nu știi, la vremea asta, și îți dai seama abia când te întorci la mașină că e vremea culesului.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Pleacă ăștia, nu-i problemă Însă eu am o dilemă : Oare ăia care vin Or să fure mai puțin? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...