spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTFinanţare europeană pentru înfiinţarea unui muzeu şi scanarea beciurilor din Centrul Istoric...

Finanţare europeană pentru înfiinţarea unui muzeu şi scanarea beciurilor din Centrul Istoric (video)

Centrul Istoric al municipiului Botoşani este inclus într-un nou proiect cu finanţare europeană. Primarul Cătălin Flutur şi  Cezar Grozav, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, au semnat astăzi contractul de finanţare a proiectului de colaborare transfrontalieră „Întoarcerea la rădăcinile noastre comune”, derulat de Municipiul Botoşani şi oraşul Ivano Frankivsk – Ucraina.

„Este un moment important pentru municipiul nostru. Eu mă bucur şi o să felicit colegii din primărie care au lucrat la aceste proiecte pentru că am reuşit să avem proiecte atât cu Republica Moldova, cât şi cu Ucraina”, a declarat Cătălin Flutur.

Edilul a explicat că va fi înfiinţat un nou muzeu, dar, ceea ce este mai important, este faptul că, pentru prima dată, va fi scanată reţeaua de beciuri din Centrul Istoric. „Nu ştiam câte sunt, unde sunt, ce se întâmplă cu ele, sunt legende cu aceste beciuri. Se vorbeşte că se pleca cu trăsura, că se lega de Mănăstirea Popăuţi, Sunt legende. Această scanare profesională ne va ajuta să le punem în valoare, dar şi la toate proiectele noastre ulterioare”, a explicat Cătălin Flutur, adăugând că totul a plecat de la o fotografie cu Centrul Vechi din Ivano Frankivsk, zonă ce seamănă foarte mult cu Centrul Istoric al Botoşaniului.

Cezar Grozav a arătat că este primul proiect care se desfăşoară în relaţia cu Ivano Frankivsk, fiind cel mai mare proiect ca valoare în ceea ce priveşte apeluri de patrimoniu. Totodată, se pun bazele unei colaborări cu Ivano Frankivsk, o zonă relativ nouă în eligibilitatea proiectului. „Suntem în plin proces de contractare, mai avem beneficiari, mă bucur că şi judeţul Botoşani are un rol fruntaş în ceea ce priveşte numărul de proiecte finanţate în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina”, a spus oficialul.

Noul muzeul va fi amenajat într-un beci aflat sub clădirea din Piaţa 1 decembrie, 45, vizavi de Biserica „Uspenia”, clădire reabilitată prin proiectul cu finanţare PHARE.

Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură, instituţie parteneră în proiect, a arătat că în anii ’80 s-au distrus multe beciuri din Centrul Istoric, unele fiind salvate prin intervenţia Eugeniei Greceanu, care a întocmit un studiu de referinţă. Graţie Eugeniei Greceanu, oraşele Botoşani şi Piteşti au reuşit să-şi salveze Centrul Istoric. „Să nu uităm ţinta transfrontaliră a proiectului şi faptul că ne întoarcem cu toţi la origini. În secolul XIX-a, o parte din cei care au venit în Centrul Istoric au venit din acea zonă”, a explicat oficialul.

Prezentare proiect

Valoarea proiectului este de 938.560 de euro, municipiul Botoşani urmând să primească  520.800 de euro.

Tot în cadrul proiectului, vor fi create şi operaţionalizate  Muzeul Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani şi Muzeul Armelor Ivano Frankivsk.  Vor fi organizate două festivaluri pentru promovarea moştenirii culturale tangibile şi intangibile. Totodată, va fi constituită o reţea de 140 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, instituţiilor culturale, ONG-urilor care lucrează în domeniile cultural şi al minorităţilor, care vor face schimb de experienţă şi vor lucra împreună în două ateliere şi două conferinţe transfrontaliere la Botoşani şi Ivano Frankivsk.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.7 ° C
12.7 °
9.3 °
66 %
0.5kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...