spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTFuncționarii APIA sună fermierii pentru a completa cererile de subvenții europene

Funcționarii APIA sună fermierii pentru a completa cererile de subvenții europene

Perspectiva pierderii celor mai sigure și ușor de atras fonduri europene a determinat conducerea Ministerului Agriculturii și cea a Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) să reia depunerea cererilor pentru subvenții. Aceasta reluare de activitate, indiferent de schema de subvenție pentru care fermierul aplică, se face doar online sau prin alte mijloace de comunicații.

După apariția Ordinului de ministru, conducerea APIA a conturat și un manual de aplicare, mai ales în cazul subvențiilor pentru suprafață, unde sunt foarte mulți beneficiari, majoritatea în vârstă și din mediu rural. Astfel, s-a decis ca aceștia să fie contactați prin orice mijloc tehnic pentru a fi consiliați în vederea depunerii cererilor. În această situație s-au definit trei cazuri posibile. Primul – în care fermierii au lăsat numere de telefon sau adrese de mail pentru contact, al doilea – în care nu au lăsat datele de contact la centrele APIA, iar la treilea este reprezentat de cei care depun pentru prima dată cerere unică de plată.

Cum se procedează

În primul caz, fermierii sunt contactați de funcționarii APIA și dacă nu au survenit modificări față de campania de anul trecut, atunci, cu acordul fermierilor, se închide cererea. Dacă au survenit modificări, acestea se clarifică prin mijloace electronice cu fermierul, iar după obținerea acordului acestuia se închide cererea.

Dacă fermierii nu au lăsat niciun contact la APIA, angajații instituţiei „au în vedere orice posibilitate pentru a identifica numărul de telefon sau adresa de e-mail, inclusiv obținerea acestor informații de la autoritățile locale din localitatea de domiciliu”. După ce s-au obținut contactul se va trece la procedura descrisă mai sus.

Cel mai dificil este pentru fermierii noi, care trebuie înregistrați în Registrul Unic de Identificare. Pentru această înregistrare trebuie transmisă pe e-mail o copie de pe cartea de identitate sau de pe actele firmei care cere subvenția la centrul județean APIA. Dacă se cere și subvenție pentru sprijinul zootehnic, atunci vor trimite și codul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

APIA va cere documentele justificative de la primării

Documentele privind utilizarea terenurilor vor fi cerute de APIA prin mijloace electronice de la Primării. Cererile de plată vor fi tipărite la centrele județene APIA, inclusiv angajamentele și declarațiile, dar vor fi semnate de către solicitanți după ce lucrurile vor reveni la normal odată cu terminarea pandemiei de Covid-19.

Termenul limită de depunere a cererilor a fost prelungit de comun acord cu autoritățile europene până pe data de 15 iunie 2020.

Sute de cereri procesate în două zile

În primele două zile de depunere electronică, s-au depus 16.698 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 111.448 hectare. La nivelul județului Botoșani s-au depus în prima zi 116 cereri, iar în cea de a doua zi 223 de cereri, pentru o suprafaţă totală în cele două zile de 1.388 hectare.

De asemenea, totalul cererilor unice de plată depuse în perioada 2 martie – 7 aprilie este de 155.063 cereri, pentru o suprafaţă de 649.892 hectare. La nivelul județului Botoșani, au fost preluate 5.849 de cereri pentru o suprafaţă de 15.281 de hectare. Anul trecut, în județul Botoșani, aproximativ 33.000 de fermieri au depus cererea unică de plată, iar la nivel național s-au depus peste 846.600 cereri, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane de hectare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
34 %
5.4kmh
82 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...