spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTAfaceriștii care au țepuit zeci de botoșăneni au fost trimiși în judecată

Afaceriștii care au țepuit zeci de botoșăneni au fost trimiși în judecată

Administratorii firmei Duo Mat Retail SRL Suceava, care au țepuit mai mulți botoșăneni cu materiale de construcții, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru comiterea mai multor infracțiuni. Daniel Crețu și Iuliana Nimigean sunt acuzați că au încercat să tragă bani din firmă, falsificând documentele.

Astfel, Daniel Crețu și Iuliana Nimigean au fost trimiși în judecată pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, înșelăciune în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Delapidare de peste 2,3 milioane de lei

Potrivit anchetatorilor, în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2017, Daniel Crețu, având calitatea de administrator faptic până la 18 mai 2017 și apoi administrator și în drept al SC Duo Mat Retail SRL Suceava, împreună cu Iuliana Nimigean, care avea calitatea de administrator în drept și faptic până la data de 18 mai 2017, iar ulterior cea de director general al SC Duo Mat Retail SRL, având controlul asupra activității și gestiunii societății în baza acestor calități, au scos fără drept și şi-au însuşit, în interes personal, din gestiunea firmei, suma totală de 1.732.632,59 lei – prin remiterea efectivă de către Daniel Crețu, fără drept, a sumei respective, către Iuliana Nimigean, asociată în societatea susmenționată în acel interval.

El a justificat scriptic scoaterea sumei din gestiunea societății sub falsul pretext că această sumă ar fi constituit obiectul restituirii unor împrumuturi, către Iuliana Nimigean, împrumuturi dovedite a fi fictive, în condițiile în care din ansamblul probatoriu rezultă fără dubiu că suma de bani susmenționată nu a fost niciodată împrumutată ori oferită cu alt titlu societății.

Retrageri succesive în numerar şi din bancă

În perioada 20 decembrie 2016 – 30 martie 2017, Daniel Crețu și Iuliana Nimigean au scos fără drept și respectiv şi-au însuşit, în interes personal, din gestiunea firmei, suma totală de 133.200 de lei, conduită concretizată prin retrageri succesive în numerar și din bancă, disimulând operaţiunile de retragere fără drept cu ajutorul unor facturi emise de furnizori de materiale, respectiv 18 (optsprezece) facturi emise. Aceste sume, în valoare totală de 133.200 de lei, au fost înregistrate de Crețu și Nimigean în contabilitatea SC Duo Mat Retail SRL, în contul 357 ca „marfă aflată la terți”, sub pretextul fals al lăsării mărfii în custodia furnizorilor, deși nu a fost întocmit niciun act doveditor în acest sens și nu a fost efectuată nicio astfel de mențiune în cuprinsul facturilor.

În perioada 18 mai 2017 – 16 februarie 2018, Daniel Crețu a scos fără drept și respectiv şi-a însuşit, în interes personal, suma de 149.605,01 de lei – bani retrași efectiv de acesta în numerar, din gestiunea firmei, sumă de bani care la data de 16 februarie 2018, figura doar scriptic ca lichidități în contabilitatea firmei SC Duo Mat Retail SRL Suceava.

Maşini vândute fictiv

În anul 2017, începând cu data de 16 mai 2017, Daniel Crețu a scos fără drept și respectiv şi-a însuşit, în interes personal, 10 autovehicule în valoare de 338.000 de lei (284.033,61 lei și 53.966,39 lei TVA- ul aferent) din gestiunea firmei SC Duo Mat Retail SRL Suceava, vânzându-le aparent către o societate administrată de o altă persoană, dar în fapt controlată tot de Daniel Crețu.„ Prin activitatea infracțională expusă mai sus, respectiv patru acte materiale săvârșite de inculpatul Daniel Crețu, dintre care două acte materiale săvârșite în coautorat cu inculpata Iuliana Nimigean, a fost cauzat un prejudiciu total, cumulat, de 2.353.437,6 de lei patrimoniului societății SC Duo Mat Retail SRL Suceava”, spun anchetatorii.

Datorii fictive de aproape patru milioane de lei

În perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2017, Daniel Crețu, împreună cu Iuliana Nimigean, au înregistrat în evidența contabilă a societății operațiune de plată de 1.732.632,59 lei către Iuliana Nimigean, justificată scriptic sub pretextul de „restituiri aport asociați”, în condițiile în care din ansamblul probatoriu rezultă fără dubiu că suma de bani susmenționată nu a fost niciodată împrumutată ori oferită cu alt titlu societăți. O altă sumă de 2.014.951,50 lei (echivalentul sumei de 441.000 euro raportat la cursul valutar al acelui interval de timp), grupată în 23 de plăți distincte în baza a 23 de chitanțe aferente, a plecat spre o firmă din Cehia, cu titlu de „avans linie de producţie profile metalice”, în condițiile în care din ansamblul probatoriu rezultă fără dubiu că societatea din Cehia era radiată încă din anul 2015, fiind vorba de o datorie fictivă.

„În scopul creării apariției unei evidente stări de insolvență a SC Duo Mat Retail SRL Suceava și al fraudării intereselor unui număr de 103 persoane vătămate, care erau și sunt creditori ai societății, în temeiul contractării cu SC Duo Mat Retail SRL Suceava de achiziții materiale de construcție, creditori care au achitat efectiv, în avans, pentru acestea, suma totală de 1.462.283,94 lei, respectiv nu au primit nici materialele de construcții sau după caz au primit doar mici cantități din acestea și nici nu le-au fost restituie sumele plătite”, au recunoscut anchetatorii. Printre cei păcăliți s-au aflat și peste 20 de botoșăneni. Însă numărul celor păcăliți, în intervalul 26 ianuarie 2015 – 1 august 2017 a ajuns la 103, oamenii fiind țepuiți cu 1.462.283,94 de lei.

Falsuri pentru a acoperi ilegalitățile

Pentru a acoperi ilegalitățile, cei doi ar fi recurs la întocmirea unor falsuri, cu scopul de „remedia” balanța contabilă a societății și de a ascunde urmele activității infracționale. De aici au apărut acuzațiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată și bancrută frauduloasă. Pentru ca oamenii să nu fie prejudiciați definitiv, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaților. Astfel, au fost concret identificate mai multe bunuri imobile și mobile aparținând celor doi administratori, Crețu și Nimigean, în valoare totală de aproximativ 864.577 lei, asupra cărora a fost aplicat sechestru. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava. Până la pronunțarea unei sentinţe definitive, inculpații beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.9 ° C
15.6 °
12.2 °
65 %
0.5kmh
100 %
sâm
12 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
19 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...