Control surpriză la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Miercuri, 16 februarie, mai mulți inspectori din cadrul Departamentul de Control APIA central au ajuns la Botoșani pentru a verifica o serie de documente. Potrivit unor informații neoficiale, verificările ar fi vizat o serie de presupuse ilegalități. Deși reporterii „Monitorul” au solicitat o poziție oficială cu privire la desfășurarea acestui control, niciun reprezentant al APIA nu a dorit să vorbească.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
„Într-adevăr, în această dimineață (n.r 16 februarie), reprezentanții de la APIA central au fost prezenți, însă nu aș ști să vă spun care a fost scopul acestui control”, a spus un reprezentant al APIA Botoșani. Pentru clarificarea acestor aspecte, reporterii „Monitorul” au trimis și o solicitare oficială în temeiul legii privind liberul acces la informațiile de interes public.
În trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au mai fost constatate nereguli. De exemplu, în 2020, fostul primar al comunei Frumuşica, Constantin Rădeanu, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în urma unor afaceri cu subvenţii pentru pășunea comunală, care ar fi prejudiciat bugetul Uniunii Europene. Aranjamentele ar fi avut loc în urmă cu mai bine de 10 ani, la mijloc fiind vorba de aproape 30.000 de euro. El a fost găsit vinovat de instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. În plus, instanţa i-a aplicat şi interdicţia de a candida la o funcţie aleasă sau de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
De asemenea, un fermier din comuna Frumuşica, Ion Munteanu, a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare pentru faptul că a prezentat documente inexacte pentru a beneficia de subvenţii ilegale. Tot atunci, inculpat a fost și directorul Liviu Zaharia, dar a scăpat de orice răspundere, instanţa dispunând achitarea în cazul său, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
Documente false şi inexacte depuse la APIA
Cei trei au fost trimişi în judecată în vara lui 2017, în urma unei anchete a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit anchetatorilor, în luna mai 2010, Ion Munteanu, în calitatea sa de administrator şi preşedinte al consiliului de administraţie al cooperativei agricole „Holmferm” din comuna Frumuşica, ar fi depus la APIA Botoşani mai multe documente false, inexacte şi incomplete, solicitând subvenţii europene pentru închirierea unei suprafeţe de 523,21 hectare de păşune.