spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTPrădați printr-o îmbrățișare. Un septuagenar pus pe furat a făcut mai multe...

Prădați printr-o îmbrățișare. Un septuagenar pus pe furat a făcut mai multe victime

Un septuagenar din Botoșani, care s-a pus pe furat de o perioadă, apelează la tot felul de metode pentru a-și prăda victimele. În numai câteva zile, el a lăsat mai multe persoane fără bani sau telefoane mobile. Prins de două ori de polițiști, el a rămas de fiecare dată în libertate pentru că a preferat să restituie prejudiciul.

Primul atac ar fi avut loc pe 9 martie a.c., pe strada Primăverii din municipiul Botoșani, când individul a furat portofelul unei femei. Victima avea în portofel banii, dar și documentele personale, așa că a anunțat poliția. Prins la scurt timp de polițiști, individul a fost acuzat de furt, dar a fost lăsat în libertate după ce anchetatorii au recuperat o parte din prejudiciu.

Doar că bărbatul nu s-a potolit. El a mers în județul Bistrția Năsăud, unde a făcut alte trei victime. Astfel, pe 16 martie a.c., polițiștii Poliției orașului Beclean au fost sesizați de către un bărbat de 76 de ani, care i-a anunțat că a fost victima unui furt. Din primele verificări polițiștii au constatat că hoțul a acționat prin metoda îmbrățișării, pentru că, după ce s-a apropiat de victimă, individul i-a sustras bărbatului portmoneul în care se afla suma de 400 de lei, un card bancar și actul de identitate. A doua zi, pe 17 martie a.c., polițiștii din cadrul Poliției orașului Năsăud au fost sesizați și ei despre comiterea unor fapte similare pe raza orașului, victime fiind două femei de 78 și 26 de ani, hoțul plecând cu mai multe cupoane de pensie în valoare de 350 de lei, dar și cu un telefon mobil în valoare de 1.400 de lei. Prin urmare, forțele de ordine au plecat imediat pe urmele hoțului și l-au prins pe botoșănean, recuperând integral și bunurile furate.

Metoda furtului prin îmbrățișare este relativ nouă. Hoțul abordează victima ca și cum ar fi vechi cunoștințe, inițiază o conversație, timp în care o îmbrățișează îndelung și în același timp îi sustrage din buzunare banii sau alte bunuri. Din acest motiv, polițiștii au venit și cu un sfat – „fiți în permanență atenți la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră mai cu seamă atunci când vă aflați în aglomerație”.

De altfel, pentru a evita să deveniți ținte ale unor astfel de infractori, polițiștii recomandă

  • Evitați să ţineţi portofelul/telefonul mobil/banii în buzunarul de la spate al pantalonilor şi nu vă etalaţi în mod ostentativ banii.
  • Dacă aveți bani asupra dumneavoastră, țineți-i într-un loc greu accesibil.
  • Evitaţi pe cât posibil zonele aglomerate. Atunci când staţi la rând, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit.
  • Dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase, căutaţi să vă schimbaţi locul.
  • Fiți circumspecți atunci când o persoană necunoscută se apropie prea mult de dvs, pretinzând că este o veche cunoștință și insistă să vă îmbrățișeze.
  • Dacă totuși ați devenit victima unui hoț din buzunare sau ați fost martor la o astfel de faptă, reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestuia- înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sunați la 112.

O analiză făcută de poliţişti arată că cele mai frecvente moduri de operare folosite de şuţi sunt furtul din buzunarul exterior al hainei victimei (50%) şi furtul din poşetă (40%). Bunurile vizate au fost cu precădere telefoanele mobile, ori banii, iar neatenţia sau neglijenţa victimei e una din cauzele favorizatoare (60%), hoţii profitând de aglomeraţia din jur în doar 35% din situaţii. În plus, „ţintele” preferate par să fie femeile, două treimi dintre victime având vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani. În schimb, arsenalul folosit de hoţi diferă de la caz la caz. De regulă, se acţionează în grup – unul stă de „şase”, altul distrage atenţia victimei, iar un altul acţionează. Iar dacă portofelul sau telefonul mobil este sustras, acesta este predat din mână în mână pentru ca victima să nu-l mai poată recupera. Un alt mod de operare se bazează strict pe agilitatea hoţului, iar metoda este aplicată de regulă în aglomeraţie, când autorul strecoară mâna în buzunar sau poşetă, fără ca victima să realizeze. Când nu se poate aşa ceva, hoţul se foloseşte de alte tertipuri. Ori poartă o haină pe braţ, pentru a masca mişcarea mâinii, ori se îmbracă cochet, pentru a nu atrage atenţia asupra lui, pozând în persoană onestă. Iar dacă unii hoţii par să fie foarte mândri de talentele lor şi spun că au reguli stricte pentru ca nu fi observaţi (n.r. – nu consumă alcool, pentru a rămâne concentraţi, şi nu recurg la forţă, pentru a evita conflictele cu cei din jur) alţii reacţionează total invers. Astfel, dacă sunt observaţi, cei din grup se adună şi încearcă să intimideze victima prin limbaj agresiv.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
37 %
2.5kmh
8 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...