spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BT"Poeme pentru Anna". Lansarea unui volum de poezii scris de un poet...

„Poeme pentru Anna”. Lansarea unui volum de poezii scris de un poet basarabean (video)

Sâmbătă, 2 aprilie, tânărul poet basarabean Cristian Andronic și-a lansat primul volumul de poezii, intitulat „Poeme pentru Anna”. Lansarea de carte s-a desfășurat la editura Agata din Botoșani.

Evenimentul a debutat cu un moment de reculegere deputat Lucian Feodorov, acesta contribuind la lansarea cărții lui Cristian Andronic. Prezenți sâmbătă au fost mai mulți poeți botoșăneni de renume, respectiv Silvia Lazarovici, Dorel Gaftoneanu, Mihai Babei, Dorina Rodu și Matilda Gagea. Prefațatorul cărții este Ion Istrate, directorul editurii Agata și amfitrionul evenimentului în cauză, care a susținut cuvântul de început al lansării.

Tema poeziilor poetului basarabean este dragostea, dar în același timp promovează limba română dincolo de granițe. Acestea au fost recitate impecabil de actrița Teatrului ”Mihai Eminescu”, Irina Mititelu.

„Am înțeles, totuși, că nu am venit în România, pentru că niciodată nu am plecat de aici”

Poetul basarabean a urmat Facultatea de Drept din Craiova, iar în momentul de față urmează cursurile de master în cadrul Universității din Iași, visând la o carieră în magistratură.

Deși dragostea este o temă des utilizată, datorită ei am înțeles de ce am scris. Am înțeles totuși că nu am venit în România, pentru că niciodată nu am plecat de aici. Am trăit în Românitate și spun asta ca pe o laudă. Iar <<Poeme pentru Anna>> este cea mai sinceră dovadă pe care o pot aduce. Sincerele mulțumiri sper să fie valoarea acestei cărți. Există România chiar și după granițe, cel puțin prin cultură”, a declarat poetul Cristian Andronic în cadrul evenimentului cultural.

„Dacă Andronic este prințul, atunci în povestea aceasta prințesa este, cu siguranță, poezia”

Cea care a organizat evenimentul de sâmbătă a fost Marieva A. Demetrescu, pe numele său real, Maria Alexia Roșu, tânăra poetă botoșăneancă care a lansat deja trei cărți până acum, la doar 17 ani.

Un îndrăgostit de România, un autentic român ”cu acte în regulă”, Cristian Andronic a reușit să pătrundă cu pași siguri pe scena culturii botoșănene, atrăgând public de seamă – oameni de bază ai orașului nostru: scriitori, poeți, profesori care au dat curs invitației de a participa la un matineu fermecător. 

Pe Cristian Andronic l-am cunoscut prin poezia sa, așadar consider bunăoară că poezia sa vorbește mai mult decât el, cât și despre el. Totuși, un dialog cu el poate fi la fel de memorabil ca și creația sa, fiindcă este o conversație din care nu lipsesc  Esenin, Ahmatova, Dostoievski ori Tolstoi – eroina lui Tolstoi a dat și titlul volumului său de poeme inspirate din iubirea Annei Karenina„, a declarat Marieva A. Demetrescu.

La finalul evenimentului, Marieva A. Demetrescu a cântat la chitară, impresionând auditoriul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
42 %
3.2kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...