spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocal BTCopilă de 13 ani, ajunsă la Psihiatrie din cauza alcoolului

Copilă de 13 ani, ajunsă la Psihiatrie din cauza alcoolului

O fată, în vârstă de doar 13 ani, din municipiul Botoșani, a ajuns la Psihiatrie pentru a fi evaluată de un specialist, după ce a fost transportată de o ambulanţă la Secţia de Pediatrie într-o avansată stare de ebrietate. Copila ar fi consumat alcool peste măsură la Zilele Oraşului.

Minora a ajuns la spital duminică seară şi a avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență, după ce a băut până nu a mai ştiut de ea. Din cele relatate de familie cadrelor medicale, fata ar fi băut cu mai mulți prieteni la una dintre terasele de la „Zilelor orașului”, organizate la Cornişa. Când a ajuns în apropiere de blocul în care locuieşte, fetei i s-a făcut rău. Vecinii au alertat părinţii fetei, care au solicitat ajutorul unui echipaj de la Ambulanță.

Copila a fost transportată la Centrul de Primire a Urgențelor din cadrul Secției de Pediatrie, unde a fost diagnosticată cu intoxicaţie alcoolică acută şi tulburări de comportament, ulterior priind tratament de specialitate şi fiind supravegheată până a fost stabilizată. „Ulterior, minora a fost direcţionată către secția de neuropsihiatrie infantilă pentru un consult de specialitate”, a spus un medic din cadrul Secţiei de Pediatrie.

Comă alcoolică la 9 ani

În urmă cu câteva luni, un băiat de nici zece ani a reuşit să le şocheze pe cadrele medicale prin starea în care a ajuns la spital. Copilul, originar din satul Bădiuţi, din apropiere de Ştefăneşti, a fost transportat la spital cu o ambulanţă într-o comă profundă din cauza consumului de alcool. „Pacientul, în vârstă de nouă ani, a fost preluat în stare comatoasă şi transportat la Urgenţe Pediatrie. Prezenta o comă de etiologie neprecizată, agitaţie psihomotorie. A fost stabilizat ulterior, iar la spital a început să îşi revină”, a spus medicul Eduard Gurău, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.

Din păcate, astfel de cazuri au devenit o obişnuinţă pentru cadrele medicale. În primele luni ale anului, un băieţel de aceeaşi vârstă cu cel de acum, a ajuns la spital în comă alcoolică după ce a băut vişinată dintr-o sticlă găsită în casă. Acesta a fost transportat la spital, iar din fericire starea lui s-a îmbunătăţit imediat după ce a primit tratament din partea medicilor de pe ambulanţă.

Petrecere cu ţuică la 11 ani

Un alt caz mai grav a avut loc anul trecut, când un copil în vârstă de 11 ani a ajuns în stare gravă la spital după ce a consumat o cantitate apreciabilă de alcool. Băiatul ar fi consumat ţuică împreună cu mai mulţi prieteni, iar ulterior a mers spre casă, unde locuia împreună cu bunicii, însă a leşinat imediat ce a intrat pe uşă. Speriată, bunica a sunat la 112, solicitând ajutorul cadrul medicale. Băiatul a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital în comă.

Potrivit medicilor, săptămânal ajung la spital, în medie, 2-3 tineri din cauza consumului de băuturi alcoolice. O mică parte dintre aceştia ajung la Compartimentul Psihiatrie Pediatrică, dar în general, primesc tratament prin ambulatoriul de specialitate, după care pleacă acasă. „Adolescenții mai prezentau tulburări de conduită, agitație psihomotorie”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

„În ultima perioadă a crescut numărul adolescenţilor cu consum de alcool”

Medicul primar de psihiatrie pediatrică Laura Jijie, coordonator în cadrul Compartimentului de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean, susţine că cei mai mulţi dintre copiii consumatori de alcool sau droguri provin din familii dezorganizate.

„În ultima perioadă a crescut numărul adolescenţilor cu consum de alcool, combinat cu consum de substanţe psihoactive. Din păcate, frecvenţa cu care sunt internaţi a crescut. Lipseşte suportul familial, provin din familii dezechilibrate, disfuncţionale, cu absenţa supravegherii şi autorităţii parentale, şi aceşti adolescenţi, ei vulnerabili fiind, vor găsi soluţia la problemele şi dificultăţile cu care se confruntă prin consum de alcool combinat cu consum de droguri”, a afirmat medicul Laura Jijie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...