spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTDirector nou la Direcţia Sanitar Veterinară

Director nou la Direcţia Sanitar Veterinară

Una dintre instituţiile aflate sub lupa DNA în ultima perioadă are un nou director. Medicul veterinar Teodor Harabagiu va conduce instituţia de la Botoșani până la finele anului.

Acesta a fost numit cu titlu de interimar la ordinul preşedintelui ANSVSA. Perioada pe care o va petrece la şefia instituţiei va fi de şase luni, de pe 15 iunie până pe 15 decembrie. Medicul spune că primordială este restabilirea unui climat normal de lucru în instituţie, mai ales după incidentele care au avut loc luna trecută şi care l-au avut în prim plan pe fostul director, Mihai Ţurcanu. „Cel mai mult îmi doresc să intrăm în normalitate. Dacă reuşim asta, să ne facem fiecare treaba pe posturile şi funcţiile pe care le are fiecare ar fi perfect. Sper să se liniştească totul cu bine. Este o perioadă foarte dificilă pentru instituţia noastră”, a precizat medicul Teodor Harabagiu, directorul executiv al DSVSA Botoşani.

Activitate de 19 ani în cadrul instituţiei

Medicul Teodor Harabagiu activează în DSVSA ca funcţionar public din anul 2003. Acesta a fost pe rând, şef Serviciu Antifraudă sau Serviciul de Inspecţii. De asemenea, acesta a mai ocupat anterior funcţia de director adjunct, în mai multe rânduri, făcând şi rocada Ovidiu Airimiţoaie, cel care a deţinut şi acum, temporar, funcţia de director executiv, după descinderea DNA la sediul instituţiei.

Potrivit declaraţiei de avere, actualul director executiv al DSVSA Botoșani a avut anul trecut venituri de peste 110.000 lei din salariul de la DSV şi de aproape 600.000 de lei din activităţi agricole şi subvenţii pentru agricultură. De asemenea, acesta deţine câteva sute de hectare de teren agricol în judeţ, împreună cu soţia lui, tot medic veterinar. Aceasta are şi un cabinet veterinar, care are încheiat un contract pe o perioadă de patru ani cu DSVSA, în valoare de 1,5 milioane de lei. Actualul director a menţionat, însă, că partea de contractare va fi în responsanilitatea unuia dintre adjuncţii instituţiei, pentru a nu exista vreo suspiciune legată de derularea acestui contract de prestare activităţi veterinare.

Fostul director este cercetat pentru abuz în serviciu, fals şi delapidare

Funcţia de director al DSVSA a rămas vacantă vacantă după ce Mihai Ţurcanu, fostul a fost plasat sub control judiciar fiind acuzat de două infracşiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare.

Potrivit anchetatorilor, măsurile au fost dispuse după ce, în perioada octombrie – decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Totodată, susțin anchetatorii, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziție directă, trebuia să livreze instituției piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat.

Toate aceste aspecte au ieșit la iveală vineri, după ce procurorii anticorupție au organizat mai multe percheziții în patru locații dintre care una la sediul DSVSA Botoșani, iar restul domiciliile/sediile unor persoane fizice și juridice situate pe raza județului Botoșani, precum și la domiciliul unei persoane fizice din București. Ulterior, directorul DSVSA Botoșani a fost condus la sediul DNA Suceava și plasat sub control judiciar. Pe timpul cât se află sub această măsură preventivă, Mihai Țurcanu trebuie să respecte o serie de obligații, printre care să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele. Cu alte cuvinte, acesta nu are dreptul să-și exercite funcția de director executiv.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
14.6 °
10 °
78 %
2.2kmh
86 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...