marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTNumele șefului IPJ șters de pe site-ul instituției. Comisarul șef Viorel Șerbănoiu...

Numele șefului IPJ șters de pe site-ul instituției. Comisarul șef Viorel Șerbănoiu s-a pensionat

Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, a renunțat la funcție cu o lună înainte de a împlini vârsta maximă care îi permitea să rămână în structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Acesta și-a depus dosarul de pensionare și a solicitat ca eliberarea din funcție să aibă loc începând cu data de 20 iulie. Prin urmare, începând de astăzi el a trecut în rezervă, iar prerogativele de inspector șef au fost preluate cu titlu interimar de comisarul șef Ioan Aniței, împuternicit adjunct al șefului inspectoratului. Așa se face că cel puțin pentru câteva zile, conducerea IPJ va fi asigurată din nou de o singură persoană, și cea de a doua funcție de ajunct a șefului IPJ fiind vacantă.

Cererea de pensionare surprinzătoare

Cererea de pensionare formulată de este oarecum surprinzătoare în condițiile în care în octombrie 2019, când a împlinit vârsta standard de pensionare de 57 de ani şi 2 luni, Viorel Şerbănoiu a fost pensionat forțat, deși ceruse menţinerea în serviciu. Însă, cum la acea vreme nu exista un ministru titluar la Ministerul Afacerilor Interne, nu a avut cine să-i semneze solicitarea.

Prin urmare, Șerbănoiu a dat în judecată MAI și a obținut prelungirea mandatului în instanță. Potrivit Statutului polițistului, menținerea în funcția de șef al IPJ a unui polițist, după împlinirea vârstei standard de pensionare, se poate decide pentru maxim trei ani consecutivi, până la împlinirea vârstei de 60 de ani, ori el va împlini această vârstă luna viitoare, pe 26 august, pensionarea având loc cu o lună mai devreme.

Carieră în poliţie

Născut în județul Vrancea, Viorel Șerbănoiu a intrat în structurile de poliție în 1995, prin încadrare directă din sursă externă, el absolvind Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Comerţ.

În perioada 25 aprilie 2005 – 25 aprilie 2008, a deținut funcția de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea, după care a fost mutat la Botoșani. De atunci și până anul acesta, el a deținut numai funcții de conducere în cadrul IPJ Botoșani, șef sau adjunct al șefului inspectoratului.

Cu toate acestea, în perioada în care acesta a condus destinele IPJ Botoșani, polițiștii nu au instrumentat niciun dosar răsunător. Ba mai mult, el a fost singurul șef din istoria poliției botoșănene călcat de hoți. Astfel, în noaptea de 11 spre 12 noiembrie 2018, locuința familiei Șerbănoiu, dintr-un cartier rezidențial de la marginea municipiului, a fost spartă de niște indivizi, care ar fi furat bijuterii, ceasuri şi aparatură electronică, prejudiciul fiind estimat atunci la 20.000 de lei.

Furtul a ieşit la iveală după o lună de la comiterea faptei, cazul fiind ţinut sub tăcere de reprezentanţii IPJ. Ulterior, spargerea a fost confirmată oficial, iar cercetările au durat până în februarie 2020, când reprezentanții IPJ au anunțat că principalii suspecți au fost identificați, fiind vorba de șase bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 38 de ani, din Republica Moldova, care au fost acuzaţi de furt calificat, dar şi de tâlhărie calificată. Asta pentru că în urma anchetei s-a stabilit că suspecţii ar mai fi prădat o altă familie care locuieşte în aceeaşi zonă. Doar că presupușii hoți nu au fost judecați niciodată la Botoșani întrucât s-a dispus transfer în procedura penală internațională, așa-zișii autori urmând să fie judecați în Republica Moldova.

Șerbănoiu nu a putut fi contactat

Deși reporterii „Monitorul” au încercat să obțină un punct de vedere din partea fostului șef al IPJ, comisarul șef Viorel Șerbănoiu nu a putut fi contactat nici măcar telefonic, el refuzând să răspundă apelurilor. Că încetarea raporturilor de muncă a avut loc în cursul zilei de astăzi, a confirmat-o subinspectorul de poliție, Cosmin Horobeț, ofițer în cadrul Serviciului Cabinet al IPJ Botoșani și  purtător de cuvânt.

„Domnul comisar șef Viorel Șerbănoiu și-a depus dosarul de pensionare și a solicitat ca încetarea raporturilor de muncă să aibă loc începând cu data de 20 iulie”, a spus Cosmin Horobeț. Totodată, în cursul zilei de astăzi, numele lui Viorel Șerbănoiu a fost șters și de pe site-ul Inspectoratului de Poliție Județean din secțiunea privind conducerea instituției.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10 ° C
12.7 °
9.4 °
88 %
1.6kmh
34 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Prefectul explică și la stânga și la dreapta cum e cu politica. Doamnele râd, că ambele-s de stânga.

EDITORIAL

Partidele politice și alianțele au dat publicității listele pentru alegerile europarlamentare, sunt 542 de candidați pentru 33 locuri. Știu că nu interesează pe nimeni...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...