spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTComuna Hlipiceni a fost capitala ortodoxiei. Mii de oameni au luat parte...

Comuna Hlipiceni a fost capitala ortodoxiei. Mii de oameni au luat parte la sfinţirea Bisericii “Sfântul Nicolae” (video)

Comuna Hlipiceni a fost joi capitala ortodoxiei. Sfințirea Bisericii “Sfântul Nicolae”, rectitorită de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și Cetățean de Onoare al comunei, cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții a adunat în comună peste 4.000 de credincioși din toate colțurile țării și aproximativ 100 de ierarhi și preoți, dar și oficiali. A fost un moment istoric pentru această comunitate, dar și pentru toți cei care au dorit să participe la sfințirea  bisericii unde a fost botezat părintele Ciprian, duhovnicul numit “Părintele speranței”.

Organizarea a fost ca la carte, solemnitatea evenimentului fiind dată, pe lângă prezența ierarhilor, a preoților, a foarte multor credincioși veniți în costume populare, și de prezența a șase jandarmi din Garda de Onoare a Jandarmeriei Române.

Înainte de slujba de sfințire a bisericii, credincioșii veniți din Maramureș au intrat în curtea bisericii cântând “Am venit Măicuță să te mai vedem”. „A fost un moment înălțător. De piatră să fi fost și tot îți dădeau lacrimile. Frații noștri din Maramureș ne-au demonstrat cât țin la credință și la portul strămoșesc”, a declarat o localnică.

Slujba de sfințire a bisericii a fost impresionantă și a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată în altarul amenajat lângă biserică. Au fost amplasate și două ecrane mari pentru ca slujba să poată fi urmărită și de cei care stăteau la rând pentru a se închina în biserica sfințită, unde a fost adusă și racla cu o părticică din moaștele Sfântului Nicolae, dar și de cei care au ales să stea în stradă, lângă sediul primăriei.

În finalul slujbei, Cristian Ferariu, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Nicolae” Hlipiceni a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

Disticţie deosebită pentru Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru a primit cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române pentru clerici. PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj, cu acest prilej.

În mod deosebit, felicităm pe Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, care a devenit unul dintre ctitorii bisericii din satul natal. Ca semn al preţuirii şi binecuvântării noastre, îi conferim Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române”, a transmis Patriarhul Daniel.

Au fost acordate apoi diplome oficialilor și celor care au sprijinit acest demers de repunere în valoare a bisericii.

Sfânta Scriptură primită în dar de primar

IPS Teofan i-a acordat primarului Marian Luchian Sfânta Scriptură.

Mulțumesc în primul rând părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru. Părinte, vreau să vă spun că 3.500 de locuitori ai comunei noastre și, cu siguranță, zeci de generații următoare vă mulțumesc pentru binele pe care l-ați făcut și îl veți face, cu siguranță, pentru comuna noastră și vă rugăm să nu ne uitați pentru că ați plecat părinte cândva, ca și alți oameni destoinici de aici, pe drumul slujirii”, a spus primarul. Oficialul i-a mulțumit și Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

Noi nu putem face altceva să facem decât să vă rugăm Înalt Prea Sfinția Voastră să purtați în rugăciune comuna noastră. Să fie ea ferită de tot ce este rău, iar noi nu putem decât să ne angajăm că vom fi întotdeauna cu fața către Biserică și ne vom educa copiii în spiritul acesta al creștinismului, al respectului față de semeni, față de înaintași, al dragostei față de urmași”, a mai afirmat primarul comunei.

Slujba s-a încheiat cu cântarea  “Mântuiește, Doamne, poporul tău”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...