spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTSe dă startul lucrărilor la Teatrul Eminescu (video)

Se dă startul lucrărilor la Teatrul Eminescu (video)

După ani întregi de aşteptări, lucrările de reabilitare la Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani vor fi reluate. Luni, primarul Cosmin Andrei a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost semnat contractul cu firma care a câştigat licitaţia.

„Suntem astăzi aici, într-un moment bun pentru municipiul Botoșani, în care începem lucrările la Teatrul Mihai Eminescu și cu ajutorul lui Dumnezeu le terminăm în decembrie 2023. Pentru a se întâmpla acest lucru, am și garanția constructorului care este astăzi aici, am garanția echipei care este alături de noi și sprijinul doamnei președinte (n.r.- Doina Federovoci, preşedinta Consiliului Judeţean) fără de care nu am dus la bun sfârșit niciun demers important în municipiul Botoșani. Așadar o licitație atribuită cu o valoare mai mică decât cea pe care am estimat-o, 42 de milioane de lei, un termen de implementare foarte ferm, decembrie 2023, care nu poate și nu va fi depășit”, a spus primarul Cosmin Andrei.

„Vom propune un program de urmărire săptămânal”

La conferinţă au participat reprezentanţi şi din partea asocierii de firme condusa de D&D Construct Botoşani, cea care a castigat licitatia pentru finalizarea lucrarilor de modernizare a Teatrului “Mihai Eminescu”. Aceştia au dat asigurări că în șantier vor lucra cel puțin 100 de angajați zilnic. Dsemenea, săptămânal, vor avea loc întâlniri cu reprezentanții Primăriei și proiectantul pentru a discuta eventualele probleme apărute.

„Vom lucra mai întâi la partea de învelitoare, de acoperiș, pentru a proteja tot obiectivul, apoi suntem deja pregătiți să intrăm la interioare. Forța de lucru care va fi prezentă în șantier, va fi de cel puțin 100 de oameni, zilnic. Vom propune un program de urmărire săptămânal, în care să ne întâlnim cu reprezentanții primăriei, ai noștri și ai proiectantului să putem rezolva problemele care apar în șantier. Nu participam la licitație dacă nu voiam să terminam obiectivul în termenul prevăzut”, a spus Răzvan Chelărașu

Licitaţie adjudecată cu o valoare sub cea estimată

Lucrările vor fi realizate de asocierea SC D&D Construct SRL – SC  Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj cu subcontractanții: SC Intelitech Group SRL Botoşani, SC Meridian SRL Botoşani, SC Sigma Instalgaz SRL Botoşani, SC Ice Computers SRL Botoşani, SC Danignisim SRL Suceava.

Pretul de adjudecare a licitatiei a fost de 42,9 milioane lei, faţă de 47,5 milioane lei cât estimase Primaria Botoşani.

Credit pentru continuarea lucrărilor

Pentru achitarea lucrărilor municipalitatea va trebui să facă un credit.

„Lucrările se întind pe o perioadă care nu va excede termenul de decembrie 2023. Avem contract de finanţare cu fonduri europene din care au fost cheltuiţi bani care au însumat un procent de 18%. Ulterior am făcut consolidarea Teatrului Mihai Eminescu, lucrări însumând trei milioane de lei şi acum executăm aceste lucrări cu fonduri europene în cuantum de 16 milioane de lei. Diferenţa va trebui asigurată din bugetul local, prin contractarea unui credit”, a declarat Cosmin Andrei.

Ce presupun lucrările 

Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” este monument istoric. Contractul pentru care a fost organizată licitaţia vizează:

  • consolidarea structurii clădirii monument istoric;
  • refacerea, reamenajarea, dotarea și îmbunătățirea funcționalității sălii de spectacole, a circulațiilor interioare și a foaierelor;
  • realizarea eficientizării termice și a protecției antifoc conform normativelor în vigoare;

Valoarea lucrărilor s-a triplat

Pe 6 aprilie, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro.

În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiției era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.

În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă. Astfel, municipalitatea trebuie să facă rost de încă aproximativ 30 de milioane de lei.

Licitaţia precedentă s-a încheiat fără câştigător 

Aceasta nu este, însă, prima licitaţie organizată de primărie pentru reabilitatea teatrului. În august 2021, Cosmin Andrei a anunţat că trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, au depus oferte la licitaţia vizând continuarea lucrărilor la teatru. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca (n.r., câştigătoarea de aum); Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava.

Pe 18 februarie 2022, Cosmin Andrei a declarat că Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, instituţie care a supervizat licitaţia, a dat un aviz conform condiţionat. Chiar şi înainte de acest aviz, ANAP a transmis unele recomandări. Comisia nu a ţinut, însă, cont şi a declarat un câştigător. În cele din urmă, comisia a trebuit să declare toate cele trei oferte ca fiind neeligibile pentru această lucrare.

Una dintre firme a contestat decizia comisiei la CNSC, însă nu a avut câştig de cauză.

A doua finanţare europeană de cinci milioane de euro

Aceasta este a doua finanțare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru același obiectiv.

Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.

La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.3 ° C
14.2 °
10 °
85 %
2.2kmh
52 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...