spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTPovestea vorbei - Pizza

Povestea vorbei – Pizza

În prezent, în aproape toate obiceiurile culinare naționale, pizza a devenit un element de bază al dietei, de multe ori ieșitul la restaurant ducând la reflexul de a comanda acest fel de mâncare. Chiar dacă este unul dintre cele mai populare alimente, originile sale sunt destul de greu de identificat și totul depinde de cum definim pizza. Dacă o considerăm o pâine plată, cu toppinguri pe ea, sunt informații că în jurul secolelor VI-V î. Hr. armata persană își folosea scuturile pentru a găti această mâncare în momentele de liniște dintre bătălii. Pentru o masă mai rapidă, soldații presărau peste pâinea prăjită astfel brânză, curmale și alte ingrediente. Arheologii care au excavat site-ul orașului Pompeii, îngropat în lava erupției vulcanului Vezuviu, în anul 79 î. Hr., au descoperit un fel de prăjituri plate făcute din făină, acestea fiind o bază populară în dieta locuitorilor din Pompeii, dar și din orașul grecesc învecinat, Neapolis, actualul Napoli. În unele magazine din Pompeii s-au descoperit echipamente și unelte asemănătoare cu cele folosite astăzi în pizzerii. În Grecia antică, locuitorii făceau o pâine plată, numită „plakous” („plat”), care era aromată cu condimente precum ierburi, ceapă, brânză și usturoi. O referire timpurie la o mâncare asemănătoare pizzei se regăsește în „Eneida” lui Vergilius (circa 19 î. Hr.) când, la un moment dat, Eneas și însoțitorii săi primesc o masă ce cuprindea turte rotunde, numite „pitta”, acoperite cu legume gătite. Într-o carte de bucate romană, datând din secolul I d. Hr. și atribuită lui Marcus Gavius Apicius, un mare gurmand roman, dar și la fel de mare iubitor de lux, sunt date câteva rețete care îl instruiesc pe bucătar să pună diverse ingrediente pe o bază de pâine plată. Una dintre rețete recomandă ca ingrediente carne de pui, usturoi, brânză, piper și usturoi, rețetă foarte apropiată de cea a pizzei moderne, lipsind doar tradiționalul, azi, sos de roșii (să nu uităm că roșiile vor fi aduse în Europa 1500 de ani mai târziu, de pe continentul american). Pâinea plată era un aliment indispensabil în antichitate. Pâinea era folosită nu doar ca farfurie pentru mâncare, ci și ca șervețel, la final, pentru că doar cei bogați își permiteau să dețină veselă și ustensile reale. Plecând de la aceasta, unii etimologi au considerat că termenul „pizza” provine din cuvântul grec medieval „pitta”, însemnând „prăjitură” sau „plăcintă”. În jurul anilor 1500-1600, roșiile își croiseră deja drum din Lumea Nouă către Europa. Ca și cartofii, inițial au fost privite cu neîncredere de către europeni, fiind considerate otrăvitoare. Nu după mult timp, locuitorii săraci din Napoli, în ale căror cămări sărăcăcioase se puteau găsi doar ulei de măsline, făină, brânză, ierburi și untură, au adăugat roșiile demonizate amestecului, dând lumii prima pizza cu sos de roșii, cunoscută sub numele de „Pizza Napoletana”, considerată de mulți ca prima pizza modernă și definită ca pâine plată acoperită cu brânză și sos de roșii. După încă un secol, prin 1700, turiștii ce vizitau Napoli mergeau prin mahalalele sărace ale orașului pentru a gusta acest preparat țărănesc gătit de bărbați numiți „pizzaioli”. Se spune că în ultimii ani ai secolului al XIX-lea, regele Italiei, Humbert I și soția sa, Margherita, aflați în vacanță la Napoli, i-au chemat la palatul regal pe cei mai faimoși pizzaioli ai vremii, comandându-le rețetele lor de pizza. Unul dintre acești pizzaioli, Raffaele Esposito, considerând că usturoiul, ca ingredient, nu este potrivit pentru gusturile alese ale capetelor încoronate, a gătit trei sosuri diferite pentru cuplul regal. Acest lucru se întâmpla la 11 iunie 1889, iar reginei consoarte i-a plăcut atât de mult a treia dintre rețetele de pizza încât i-a trimis o scrisoare de mulțumire celui care o gătise. Această pizza, care  era garnisită cu roșii, mozzarella și busuioc, pentru reprezenta culorile de pe drapelul Italiei, roșu, alb și verde, a fost ulterior numită de către creatorul său „pizza Margherita”. Există mai multe teorii referitoare la originea termenului „pizza”, nu neapărat legate de originea produsului. Una dintre teorii afirmă că ar deriva din cuvântul napoletan „pinsa”, participiu trecut al verbului latin „pansere”, adică „a bate, a zdrobi, a presa”. O altă teorie dă termenului o origine balcanic-mediteraneană, considerându-se că ar deriva din grecescul „pitta”, sau „pettitos”, însemnând „copt”. În sfârșit, unii filologi cred că acest cuvânt provine din vechi germanicul „bizzo” sau „pizzo”, cu semnificația „mușcă”, în relație cu verbele englezești „bit-bite”, adică „a mușca-mușcă”. Termenul ar fi ajuns în Peninsula Italică prin secolul VI, odată cu invazia tribului germanic al longobarzilor. Această etimologie este și cea recunoscută de către Oxford English Dictionary, chiar dacă nu a fost confirmată definitiv. La începutul secolului al XX-lea, imigranții italieni au adus pizza cu ei în America. Celebrități precum  Joe di Maggio sau Frank Sinatra, ambii cu rădăcini italienești, au fost văzuți public savurând pizza, ceea ce a însemnat o reclamă dintre cele mai eficiente. Dincolo de aceasta, cântecul din 1952, cântat de Dean Martin pe coloana sonoră a filmului „The Caddy” și având titlul „That’s Amore”, conținea celebrul vers: „When the moon hits your eye like a big pizza pie – that’s amore” (Când luna îți lovește ochiul ca o felie mare de pizza – aceasta-i dragostea”), care a adus mai multă popularitate pizzei decât zeci de campanii publicitare.

 

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

 

„Plakous” grecesc, cu creveți și ceapă caramelizată

Placă de marmură aflată deasupra intrării în Pizzeria Brandi, din Napoli, care i-a aparținut celebrului pizzaiola Raffaele Esposito și care marchează centenarul creării sortimentului  „Pizza Margherita”

 

Scena din filmul „The Caddy” în care actorul Dean Martin cântă celebra melodie „That’s Amore”, care începe cu versul ce face referire la pizza

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...