sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăLocal BTNou termen avansat pentru inaugurarea vămii de la Racovăţ. Premierul Ucrainei anunţă...

Nou termen avansat pentru inaugurarea vămii de la Racovăţ. Premierul Ucrainei anunţă că se lucrează

Premierul Nicolae Ciucă şi omologul să ucrainean, Denys Shmyhal, au participat, joi, la redeschiderea vămii de la Vicovu de Sus – Crasna, judeţul Suceava. Punctul de frontieră era închis de 14 ani.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Festivităţile s-au desfășurat în partea ucraineană, acolo unde premierul Ucrainei a fost escortat de mai mulți militari dotați cu mitraliere. Prin Vama de la Vicovu de Sus – Crasna vor circula atât mașini mici, cât și tiruri.

Denys Shmyhal a anunțat că în prezent se reconstruiește punctul de trecere a frontierei Racovăț – Diakivtsi, alte șase astfel de puncte urmând a fi deschise în viitor.

„Un punct de trecere a frontierei Diakivtsi-Racovăţ, aşteptăm şi sperăm că îl vom deschide până la finele acestui an sau maximum în prima lună a anului viitor. Reconstruirea şi, de fapt, crearea, deschiderea unui punct de trecere de cale ferată nu departe ca amplasare de punctul de trecere Diakivtsi-Racovăţ şi încă cinci puncte de trecere a frontierei. O parte din ele au o infrastructură începătoare, unele din ele nu există deloc, le vom construi de la zero. Se va ocupa de dezvoltarea acestei reţele de puncte de trecere Grupul de lucru care a fost propus astăzi de prim-ministrul României. Acum avem şapte, inclusiv cu punctul de trecere unde ne aflăm aici, şi încă 7 le vom dezvolta la graniţă”, a declarat Denys Shmyhal.

Vamă închisă de 12 ani în judeţul Botoşani

La jumătatea lunii iulie, Guvernul a aprobat, un memorandum privind redeschiderea a trei puncte de trecere la frontiera cu Ucraina, printre care și cel de la Racovăț, judeţul Botoşani. Acesta a fost ultimul pas înainte de încheierea unui nou acord cu Ucraina, care să perfecteze redeschiderea oficială a celor trei puncte și anume Racovăţ – Diakivtsi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk şi Ulma – Rusca (n.r. – ultimele două din județul Suceava).

Dacă vama de la Vicovu de Sus a fost inaugurată, cea din judeţul Botoşani a rămas în continuare închisă. Asta deşi în iulie, partea ucraineană a promis că va finaliza lucrările restante până cel târziu la data de 1 august.

Despre redeschiderea acestui punct s-a vorbit şi imediat după izbucnirea conflictului din Ucraina, când toate vămile erau asaltate de refugiaţi. 

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a fost închis în 2010, întrucât nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, dar, din păcate, nu și cea ucraineană, motiv pentru care redeschiderea acestuia a tot fost amânată.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
26.6 ° C
27 °
26 °
41 %
2.1kmh
100 %
sâm
25 °
Dum
27 °
lun
26 °
mar
32 °
mie
31 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...