spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTOaspeţi de seamă la Mănăstirea Zosin

Oaspeţi de seamă la Mănăstirea Zosin

naltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu părintele Efrem Vatopedinul vor ajunge luni, 19 decembrie, la Mănăstirea Zosin. Tot luni cei doi vor participa şi la concertul de colinde organizat de Protopopiatul Botoșani, unde, de asemenea, starețul athonit va ține un cuvânt de folos.

Potrivit doxologia.ro, vizita de la Botoşani face parte dintr-un periplu organizat în judeţele din zona Moldovei. Astfel, sâmbătă ÎPS Teofan şi părintele Efrem Vatopedinul au poposit la Mănăstirea Agapia din județul Neamț. Vizita părintelui Efrem la mănăstirea Agapia a fost prilejuită de o sinaxă cu monahii și monahiile din județul Neamț. Părinții și maicile ce au participat la întâlnirea cu starețul athonit au putut adresa întrebări privitoare la viața duhovnicească din mănăstiri.

Aflat pentru întâia dată în Arhiepiscopia Iașilor, arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, va poposi timp de trei zile în eparhia moldavă.

Duminică, programul starețului Efrem a cuprins Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană și  concertul anual de colinde al Mitropoliei.

Cine este Părintele Efrem Vatopedinul

Părintele Efrem Vatopedinul provine dintr-o familie cipriotă săracă, dar evlavioasă. S-a născut în 1956 în localitatea Peristeronopighí din Cipru. A rămas orfan de copil, atunci când tatăl său a fost omorât de turci, în faţa întregii familii, în timpul invaziei din 1974. După încheierea studiilor liceale, în 1974 a intrat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena. A absolvit în 1978 şi s-a întors în Cipru unde, în 1979 a fost numit profesor la Şcoala Bisericească „Apostolul Varnava” din Nicosia.

În 1981 a hotărât să devină monah la Sfântul Munte, intrând în obştea lui Gheronda Iosif. A fost hirotonit diacon în 1983 şi preoțit în 1984. După ce a fost ales egumen la Vatoped, Părintele Efrem a preluat administrarea mănăstirii şi îndrumarea duhovnicească a monahilor acesteia.

În timp foarte scurt, Gheronda Efrem a reuşit să reaşeze din punct de vedere liturgic și tipiconal mănăstirea. Acesta a restaurat-o în cea mai mare parte, conservând vechile odoare şi întreaga ei zestre materială. Mănăstirea, care astăzi numără peste 110 monahi, a ajuns să fie cel mai mare așezământ de călugări din Grecia.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
24.3 °
22.2 °
49 %
2.6kmh
100 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...