spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocal BTPrimar salvat la pachet cu infractorii

Primar salvat la pachet cu infractorii

Surpriză de proporții în justiție. Un primar găsit vinovat de afaceri în familie pe bani publici a reușit să scape de o condamnare.

Invocând decizia Curții Constituționale (CCR) care a stabilit că prescripția specială nu a funcționat în perioada 2018 – 2022, ca urmare a unor prevederi neconstituționale din Codul penal, primarul comunei Concești, Costel Nazare, a reușit să anuleze practic sentința prin care fusese găsit vinovat. Astfel, imediat ce decizia CCR a început să fie invocată din ce în ce mai mult în procesele penale, Costel Nazare a deschis, în iulie 2022, o contestație în anulare la Curtea de Apel Suceava, prin care a cerut desființarea hotărârii de condamnare.

Motivul invocat – prin prisma deciziei CCR, la data pronunțării sentinței de condamnare faptele pentru care a fost judecat erau prescrise. Decizia Curții a venit miercuri, pe 11 ianuarie a.c., când magistrații suceveni au anulat condamnarea veche, au dispus desființarea tuturor formelor de executare și au dispus încetarea procesului penal.

Acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese

Primarul comunei Concești a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava în februarie 2020 întrucât, în perioada septembrie 2012 – iunie 2013, în calitate de ordonator principal de credite și primar, a semnat ordonanțările de plată și un număr de cinci ordine de plată, prin care au fost achitate mai multe facturi prin intermediul cărora au fost achiziționate mai multe bunuri de la o societate la care deținea calitatea de asociat unic, obținând astfel foloase patrimoniale în cuantum de 39.658,5 lei. Ancheta procurorilor a pornit în 2016, de la niște constatări ale Curții de Conturi.

Cu prilejul unui audit financiar, inspectorii au sesizat parchetul considerând că ar exista indicii de săvârșire a infracțiunilor de abuz în serviciu și conflict de interese, la mijloc fiind vorba de o serie de afaceri suspecte privind pietruirea unor drumuri, achiziția a 80 de metri cubi de lemn de foc la prețuri mai mari decât tarifele de pe piață, dar și o serie de achiziții directe sau prin intermediari de la societatea Sancos, unde primarul figura ca acționar, iar soția lui ca administrator.

Audiat în timpul anchetei penale, Costel Nazare a prezentat o sumedenie de documente prin care a arătat că lucrările au fost efectuate, iar prejudiciul la achiziția de lemne a fost recuperat. Prin urmare, în primele două situații procurorii au dispus clasarea. În schimb, pentru acele afaceri „în familie”, procurorii au dispus trimiterea în judecată. Asta pentru că, în urma acelor achiziții, firma la care primarul era asociat, iar soția lui administrator, ar fi totalizat un folos patrimonial în sumă de 39.658,5 lei.

Prejudiciu recuperat integral

După ce a ajuns în fața judecătorilor, primarul a făcut tot posibilul ca prejudiciul să fie recuperat integral. Iar în momentul în care a fost citat în fața magistraților, el a recunoscut faptele susținând însă că nu a dat nicio dispoziție ca materialele să fie achiziționate de la societatea sa, ci a semnat doar ordinele de plată întocmite de contabila primăriei.

Ba mai mult, Costel Nazare a solicitat să fie judecat în formă simplificată, adică pe baza probelor administrate în anchetă, pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime. Așa se face că atunci când a cântărit faptele, instanța i-a aplicat o pedeapsă de 8 luni de închisoare, dar a dispus amânarea aplicării acesteia. Procurorii au făcut apel, la fel și Costel Nazare, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava, care a redus, pe 24 septembrie 2021, condamnarea de la 8 luni închisoare, cât se stabilise inițial Judecătoria Darabani, la 6 luni, menținând amânarea aplicării pedepsei.

Costel Nazare, judecat şi pentru conducere fără permis

Graba cu care a acționat Costel Nazare pentru a scăpa de această condamnare nu este chiar întâmplătoare. Vânat în trecut de polițiști și de procurori pentru tot felul de afaceri, el a căzut de fiecare dată în picioare. Doar că, în urmă cu aproape trei ani, a gafat ca un începător. Pe 13 decembrie 2019 el a fost prins de polițiștii din comuna Mileanca în timp ce conducea un camion pe drumul județean 293, fără a poseda permis de conducere corespunzător. Anchetat penal, el a fost trimis în judecată și pentru această faptă în martie 2022, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Darabani.

Până la pronunțarea unei sentințe definitive, el beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar povestea din primul dosar putea cântări destul de mult la o eventuală condamnare. Dincolo de toate, Costel Nazare rămâne unul dintre cei mai vechi primari din județ și unul dintre cei mai înstăriți edili, familia sa fiind implicată în diverse afaceri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.7 °
43 %
3.6kmh
100 %
mie
20 °
joi
23 °
vin
23 °
sâm
20 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...