spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTFost sediu al bancherilor propus spre reabilitare

Fost sediu al bancherilor propus spre reabilitare

Un proiect vechi de peste cinci ani a fost scos de la naftalină și repus pe tapet la începutul acestui an. Este vorba de reabilitarea clădirii care adăpostește Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, dar și corpul B al Consiliului Județean (CJ), lucrările fiind estimate acum la peste 25 de milioane de lei, adică circa 5 milioane de euro.

Ar fi cea de a treia investiție de anvergură privind refacerea unor clădiri declarate monumente istorice sau de arhitectură din municipiu, după reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu” (n.r. – lucrare estimată la 62 de milioane de lei) și a Muzeului Județean de Istorie (n.r. – estimată la 36 de milioane de lei).

Consilierii județeni au votat deja indicatorii tehnico-economici, iar acum ar trebui căutată sursa de finanțare pentru asigurarea banilor necesari în vederea demarării lucrărilor. Clădirea în care funcționează Biblioteca Județeană a fost trecută în folosința CJ Botoșani în anul 2004, odată cu desființarea sucursalelor județene ale Băncii Naționale. Edificiul a fost ridicat în 1926 și a fost opera arhitectului Radu Dudescu, fiind clasat în Lista Monumentelor Istorice din România având codul BT – II – m – B – 01914.

Biblioteca Judeţeană are mare nevoie de reabilitare

Cât privește Corpul B al CJ, imobilul a fost realizat în 1980, adiacent clădirii bibliotecii, în același stil arhitectural, o perioadă funcționând aici Banca Agricolă.

„Perioada relativ mare de utilizare a celor două corpuri de clădire, faptul că exceptând unele reparații curente și lucrări de întreținere, nu s-au efectuat intervenții majore pentru reparații și consolidare, dar mai ales sesizarea unor grave disfuncționalități ale principalelor elemente ale construcției au dus la comandarea unui raport de expertiză tehnică și a unei documentații, în vederea efectuării lucrărilor de intervenții”, se arată în raportul de specialitate.

Expertiza tehnică pentru Biblioteca Judeţeană a fost făcută încă din iulie 2017, iar între timp a fost realizat și un studiu istoric și arhitectural. Ambele au arătat că este nevoie de o intervenție de amploare care să cuprindă înlocuirea acoperișului, reparații la coșurile de fum, degresarea tencuielilor la fațade, igienizarea generală a celor două clădiri, refacere pavaje și trotuare, reabilitate instalațiile termice, sanitare, electrice și de semnalizare. De asemenea, în cazul bibliotecii este necesară refacerea tâmplăriei exterioare și interioare, veche de 50 de ani, dar și refacerea instalațiilor electrice de iluminat de siguranță și semnalizare de incendiu, în conformitate cu cerințele actuale și destinația clădirilor. Asta pentru că instalațiile existente au fost preluate de la Banca Națională și nu corespund destinației actuale a clădirii.

„Vechimea de 90 de ani a sediului Bibliotecii Județene a dus la degradări accentuate”

Prin această reabilitare, ar urma să se asigure, potrivit autorităților județene, „un spațiu adecvat punerii la dispoziția cetățenilor de diferite vârste a colecțiilor publice sau particulare de cărți, de manuscrise, de publicații periodice etc. aranjate și clasate într-o anumită ordine, colecții de tiparuri identificate ca aspect, care tratează teme dintr-un domeniu oarecare, implicit aplicațiile informatice”.

„Vechimea de 90 de ani a sediului Bibliotecii Județene a dus la degradări accentuate, impunându-se realizarea de lucrări de intervenție, care să aibă rezultat imediat consolidarea, restaurarea și dotarea, unuia dintre cele mai  importante obiective de patrimoniu, din județul Botoșani”, se mai arată în raportul de specialitate.

Prin proiect se prevede reabilitarea a peste 2.300 de metri pătrați de spații, din care peste 1.500 de metri pătrați aflați la dispoziția bibliotecii și peste 800 de metri pătrați în corpul B al CJ.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14 ° C
14.6 °
13.8 °
54 %
2.2kmh
85 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...