spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTDoliu la Muzeul Județean. O importantă cercetătoare a plecat la ceruri

Doliu la Muzeul Județean. O importantă cercetătoare a plecat la ceruri

Muzeul Județean din Botoșani este în doliu după ce o cercetătoare, care a făcut importante descoperiri în județ, a trecut la cele veșnice. Este vorba despre Silvia Marinescu-Bîlcu, „Doamna neoliticului românesc”. 

În calitate de cercetător la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București, aceasta a efectuat o serie de cercetări pe teritoriul județului Botoșani, dintre care cea mai consistentă a fost săpătura arheologică de la Drăgușeni-Ostrov, comuna Drăgușeni, desfășurată în perioada 1970-1985.

Așezare cercetată de Silvia Marinescu-Bîlcu

Așezarea, descoperită de către pasionatul profesor Aristotel Crâșmaru, a fost cercetată sistematic sub coordonarea Silviei Marinescu-Bîlcu, fiind săpate arheologic și documentate 20 de locuințe, aducând date importante cu privire la cultura materială, modul de aranjare a așezării, tehnicile de construcție, precum și elemente de spiritualitate.
Informațiile obținute ca urmare a săpăturilor de la Drăgușeni-Ostrov s-au concretizat cu publicarea lucrării monografice, respectiv Drăguşeni. A Cucutenian Community, Bucureşti, 2000, 198 pag., 190 fig., 4 planşe color (semnată în colaborare cu Alexandra Bolomey), lucrare de referință în ceea ce privește cercetarea Culturii Cucuteni din zilele noastre în general și de pe teritoriul județului Botoșani, în special.
Alte studii prin care a valorificat materialele arheologice rezultate din acest sit au adus așezarea cucuteniană în atenția specialiștilor, dintre care enumerăm: Drăguşeni (jud. Botoşani). Raport de săpături , Materiale şi Cercetări Arheologice, Tulcea, 1980, p. 100-102; Cercetările de la Drăguşeni, jud. Botoşani, Braşov, 1981, Materiale şi Cercetări Arheologice, Bucureşti, 1983, p. 82-85; Ecological, economic and Behavioural aspects of the Cucuteni A4 Community at Drăguşeni, Dacia, N.S., XXVIII, 1-2, 1984, p. 41-46 (în colaborare); Industria osului în aşezarea cucuteniană de la Drăguşeni-Ostrov (în colaborare), SCIVA, 39, 1988, 4, p. 331-353; Ceramica cucuteniană de la Drăguşeni: tradiţii, creaţii proprii, aspecte regionale , SCIVA, 40, 1989, 3, p. 215-239 +15 planşe; Elemente târzii în ceramica Cucuteni A de la Drăguşeni şi relaţiile acestora cu descoperirile de la Traian-Dealul Fântânilor, Memoria Antiquitatis, XIX, 1994, p. 115-126.
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...