spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTTârgul Mărțișorului, deschis pe Pietonalul Unirii (video)

Târgul Mărțișorului, deschis pe Pietonalul Unirii (video)

Pietonalul Unirii găzduiește în aceste zile Târgul Mărțișorului. Cea de-a XIII-a ediție a acestei manifestări a fost deschisă astăzi, în prezența mai multor oficiali din administrația și cultura botoșăneană.

Cu mic, cu mare, botoșănenii s-au adunat cu zecile pe Pietonal pentru a admira mărțișoarele expuse sau pentru a cumpăra. „Cred că cel mai frumos ar fi ca noi să fim mărțișoare unii pentru alții. Să fim buni unii cu alții, să ne respectăm, astfel încât să ajutăm această comunitate din care facem parte să evolueze”, a fost mesajul transmis de Iustina Irimia Cenușă, directorul CJCPCT.

„Mă bucur că cei tineri care vin la conducere țin cont de ceea ce fac înaintașii noștri”

În cadrul evenimentului de astăzi a vorbit și Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură, Dănuț Huțu, care a apreciat activitatea pe care o desfășoară Iustina Irimia Cenușă în calitate de manager al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

„Iată că în apropierea marelui post al Paștelui, Centrul Creației dă startul la Târgul, Festivalul pe care-l organizează de fiecare dată și ne bucurăm că avem o continuitate extrem de importantă. Ducem mai departe calitatea actului managerial de la Centrul Creației și evenimentele care au fost inițiate acum ceva vreme. Avem printre noi pe cel mai reputat etnograf în viață, Angelica. Mă bucur că cei tineri care vin la conducere țin cont de ceea ce fac înaintașii noștri.

Este un lucru important, este un exemplu, și astfel rezultate apar atunci când există această continuitate. Să sperăm că această nefastă zi, pentru că nu trebuie să uităm, 24 Februarie este o zi nefastă. Astăzi este un an de când a început acest blestemat război de la Est și poate bunul Dumnezeu ne ascultă rugăciunea ca ei să înceteze în acest an și să ne aducă pace”, a transmis Dănuț Huțu.

„Mărțișorul simbolizează vara și iarna”

Daliana Bejan, referent CJCPCT, a vorbit despre semnificația mărțișorului, dar și despre sărbătoarea Dragobetelui, aceasta marcându-se pe 24 februarie.

Dragobete este zânul dragostei zburătoare al fetelor și flăcăilor, din satele noastre tradiționale. Potrivit unei legende românești, Dragobete este fiul babei Dochia și se află în opoziție cu aceasta, el reprezentând un principiu pozitiv. Așadar, să luăm exemplu pe Dragobete și să fim și noi un principiu pozitiv pentru cei din jurul nostru.

Cât despre mărțișor, pentru că suntem la Târgul Mărțișorului, aș aminti doar faptul că mărțișorul este funia care adună și împletește cele 365 de zile într-un șnur bicolor, simbolizând vara și iarna, făcut cadou la 1 martie, când este începutul de an agrar”, Daliana Bejan, referent CJCPCT.

Cel mai reputat etnograf prezent la deschiderea Târgului Mărțișorului

La deschidere a participat și singurul reputat etnograf din Botoșani. Este vorba despre Angelica Paveliuc Olaru. Tot astăzi, în incinta Centrului Creației va avea loc vernisajul „Sărbătoare, credință, culoare”, despre care va vorbi părintele Gheorghe Grigorași. Lucrările aparțin pictorilor botoșăneni Alexa Marcel și Constantin.

La ora 13:00 are loc lansarea catalogului CJCPCT, „Mărțișorul – simbol al primăverii și renașterii”, ce va fi prezentat de dr. în etnografie Angela Paveliuc Olariu. În plus, spectatorii vor fi încântați de un moment de artă teatrală, oferit de „ARTIS”, Trupa de Teatru a Școlii Populare de Arte din Dorohoi, coordonată de prof. Mirela Mihai. Spectacolul îi va purta pe botoșăneni în lumea fără de vârstă a poveștilor și legendelor românești.

Târgul este deschis până pe 27 februarie. În cele 4 zile, respectiv întreaga perioadă de desfășurare a târgului, pe Pietonalul Unirii din Botoșani, în intervalul orar 10-18, 27 de participanți, meșteri populari și artizani din județele Botoșani și Suceava vă așteaptă să vizitați expozițiile cu vânzare de mărțișoare.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8.7 ° C
12.7 °
7.8 °
70 %
2.4kmh
23 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...