miercuri, iulie 17, 2024
AcasăLocal BTJudecătoare transferată de la Botoşani după procese cu CSM

Judecătoare transferată de la Botoşani după procese cu CSM

O judecătoare de la o instanță din județ a reușit să se transfere la Judecătoria Iaşi, după ce a apelat la arbitrajul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ). A fost nevoie, însă, de trei procese pentru a se ajunge la acest verdict.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Războiul dintre judecătoare și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este mult mai vechi pentru că de fiecare dată cererea ei de transfer a fost respinsă de CSM. Cauza ar fi lipsa de magistrați. Cel puțin asta au invocat de fiecare dată reprezentanții CSM.

Solicitare repinsă din cauza lipsei de magistraţi 

Numită magistrat în cadrul Judecătoriei Botoșani la data de 26 ianuarie 2017, prin decret prezidențial, Mihaela Ciomaga Matostat a făcut naveta de la Iași la Botoșani de la bun început. Mamă a unui copilaș, aceasta a solicitat în mai multe rânduri (CSM) să încuviinţeze transferul sau delegarea ei de la Botoşani la Iași, din motive personale. De fiecare dată, însă, Secţia de judecători a CSM i-a respins solicitările.

Motivul invocat a fost de fiecare dată numărul mic de magistrați de la Judecătoria Botoșani comparativ cu schema de personal, precum și încărcătura mare de dosare pe magistrat de la instanța de Botoșani față de media națională. Totodată, au fost cazuri în care atât Curtea de Apel Iași, cât și Curtea de Apel Suceava, și Judecătoria Botoșani au comunicat avizele nefavorabile referitor la cererea de transfer. Prin urmare, CSM a considerat că nu ar fi oportună transferul de la o instanță la alta.

Proces după un lung şir de cereri

A urmat un șir lung de cereri, iar în 2020 Mihaela Ciomaga Matostat a apelat la instanțele de judecată, contestând deciziile CSM, considerând că în acest fel va reuși să se mute cu serviciul în Iași și să se întoarcă alături de familie. De la Curtea de Apel Iași, s-a ajuns mai apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dar abia anul acesta, pe 16 februarie a.c., ÎCCJ s-a pronunţat definitiv, încuviințând transferul judecătoarei la Iași.

„Admite contestația formulată de contestatoarea Ciomaga-Matostat Mihaela împotriva Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii-Secţia pentru judecători nr. 1763 din 23 iunie 2022. Anulează hotărârea contestată şi obligă intimatul Consiliul Superior al Magistraturii la emiterea unei hotărâri prin care să dispună transferul contestatoarei Ciomaga-Matostat Mihaela de la Judecătoria Botoşani la Judecătoria Iaşi”, se arată în decizia celei mai înalte instanțe din țară.

În baza acestei sentinței, Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit în ședință, marți, pe 7 martie a.c., și a dispus transferul Mihaelei Ciomaga Matostat la Judecătoria Iași, începând cu data de 15 martie a.c.

Val de pensionări printre magistraţi

Anul 2022 a adus pensionări masive la instanțele din județ. Potrivit unei situații întocmite la nivelul Curții de Apel Suceava, anul trecut au părăsit sistemul prin pensionare trei judecători de la Tribunalul Botoșani și câte un judecător de la Judecătoriile Botoșani și Dorohoi.

În schimb, tot anul trecut la Judecătoria Botoșani au existat 23.383 cauze de soluționat, cu 18,3 la sută mai multe decât în 2021, cu o încărcătură medie de 1004 dosare pe magistrat, raportat la încărcătura medie pe țară de 1.160 dosare de soluționat/judecător.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
nori împrăștiați
33.6 ° C
34.9 °
33.6 °
15 %
1.4kmh
48 %
mie
39 °
joi
33 °
vin
33 °
sâm
31 °
Dum
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe căldură vin la Cornișa și vizitatorii din țările vecine.

EDITORIAL

Zilnic, pe posturile de televiziune naționale ni se prezintă accidente de circulație, crime, violuri, distrugeri, toate având același numitor comun, consumul de droguri. Tot...

EPIGRAMA ZILEI

Astăzi este prima oară Când vă supun unui test: Spuneți, dragostea de-o vară Intră la ... incest? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...