joi, septembrie 12, 2024
AcasăLocal BTConcurs culinar, organizat la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță"

Concurs culinar, organizat la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță”

În perioada 3-4 aprilie 2023, la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, a avut loc Workshop-ul Food Pairing, susținut de chef  Radu Constantin Zărnescu, președintele Asociației Culturale Euro Est Alternativ București. 

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

De asemenea, s-a desfășurat și cea de a IV-a ediție a Concursului interjudețean „CULINARIADA”, înscris în calendarul CAERI – an școlar 2022-2023.

Au participat  elevi și profesori din 11 unități de învățământ  care au avut parte de o experiență profesională unică, descoperind că  esența  conceptului de Food pairing este de a combina alimente diferite care au aceleași componente majore de aromă. Compararea aromelor ingredientelor individuale poate duce la combinații noi și neașteptate, cum ar fi sfecla roșie coaptă  asociată cu prunele uscate.

Această metodă de asociere ajută la proiectarea rețetei și a oferit noi idei pentru combinații de alimente. Ingredientul de bază a fost carnea de vită sau porc asociate cu sosuri pe bază de unt, brânzeturi maturate, smântână, cașcaval, păstârnac, țelină, ceapă roșie, sfeclă roșie coaptă, prune uscate, broccoli, sparanghel, pătrunjel frunze, rozmarin verde, cimbrișor verde, usturoi, salată iceberg, rucolla, roșii cherry, muștar, ulei de măsline, ulei de dovleac, biscuiți sărați, semințe de dovleac, pesmet, zahăr brun, vin roșu, microplante.

Peste 40 de echipe participante

La cea de a IV-a ediție a Concursului interjudețean „CULINARIADA”, au participat  42 echipe, cu preparate baza/fel principal și dulciuri, echipe coordonate de 25  profesori din 11 licee și colegii, din județele Bacău, Botoșani, Constanta, Iași și Suceava. Unitățile școlare prezente la concurs au fost:

  1. Liceul Tehnologic ”Carsium” Hârșova
  2. Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași
  3. Liceul Tehnologic Hârlău
  4. Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava
  5. Liceul Tehnologic Nr.1 Câmpulung Moldovenesc
  6. Colegiul Economic “DIMITRIE CANTEMIR” Suceava
  7. Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău
  8. LICEUL „DIMITRIE CANTEMIR” DARABANI
  9. Liceul ”Demostene Botez” Trușești – Botoșani
  10. Școala Profesională de Cooperație – Botoșani
  11. Liceul Tehnologic ,,Alexandru Vlahuță,, Șendriceni

Expoziția culinară realizată a oferit echipelor prezente posibilitatea de a-și etala competențele dobândite pe parcursul școlii, de a promova tradițiile culinare locale, de a scoate în evidență marea și bogata diversitate a produselor tradiționale romanești, care constituie și, trebuie să constituie, baza unei alimentații sănătoase.

Degustare de produse tradiționale

Juriul a avut de degustat din numeroase produse tradiționale: cozonaci, sărmăluțe, poalele in brâu, mucenici, turtițe, cârnăciori, mititei, papanași,  borșurile și tocăturile bucovinene” , borșul cu cartofi și sfeclă roșie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vita și de vițel cu oaie – învelite toate într-o frunza de podbal), tocineii (chifteluțe din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), păstrăvul pregătit cu smântâna,  hribii, sărmăluțele cu urda, plăcinta cu ciuperci, peștele, ciorba de burtă, musacaua și dulciurile cu stafide și rahat, marinatele din pește, saramurile sau ciorbele pescărești, plăcintele dobrogene dulci sau sărate.

Chef Radu Zărnescu, alături de David Zărnescu  de la Euro-Toques România & Masters of Flames, prin demonstrație de profesionalism au realizat câteva preparate extraordinare, folosind din plin micro-plante  și elemente de fine dining, au oferit oportunitatea de a pune în practică noile tendințe și cele mai recente creații și inovații  în materie de veselă și aparate de bucătărie.

Activitatea  potențează eforturile unităților școlare și ale asociației Euro-Toques Romania  de a îmbunătăți pregătirea profesională a elevilor din învățământul profesional și tehnic în vederea oferirii de servicii gastronomice la standarde de înaltă de calitate.

Activitățile realizate sunt exemple de bună practică și se înscriu în seria activităților  de promovare a învățământului profesional și tehnic.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.9 ° C
18.9 °
17.8 °
95 %
0.6kmh
100 %
joi
23 °
vin
28 °
sâm
24 °
Dum
17 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O fi vreun nou tip de subvenție pentru casa verde.

EDITORIAL

Privit în ansamblu, Pământul este de o mulțime de ani „casa” în care își duc traiul oameni, plante, copaci, animale, păsări, dar și alte...

EPIGRAMA ZILEI

De îi va fi bună soarta, Va da ordin la curteni Să lărgească puțin poarta De la Cotroceni...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...