spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTReprezentanţii MDM s-au întâlnit cu Kathleen Kovalec, Ambasadorul SUA în România

Reprezentanţii MDM s-au întâlnit cu Kathleen Kovalec, Ambasadorul SUA în România

Reprezentanţii Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei s-au întâlnit cu Kathleen Ann Kovalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Întâlnirea a avut loc luni şi a fost solicitată de ambasadă.

“Luni, 24 aprilie 2023, la Iaşi, am participat, în format restrâns, la o întâlnire cu doamna Kathleen Ann Kovalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Oficialul american a fost prezent în urbea moldavă cu ocazia deschiderii expoziţiei fotografice „Noi, poporul: 25 de ani de parteneriat strategic” între Statele Unite ale Americii şi România.

Întâlnirea a fost solicitată de ambasadă, ca parte a încercărilor acesteia de a înţelege cum se văd dinspre societatea civilă viaţa politică din România, în particular din regiunea Moldova, curentele de opinie contrarii pe teme de interes particular sau general etc.

Chiar la începutul întâlnirii i-am înmânat diplomatului american, din partea Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei, un material scris privind o prezentare a ceea ce suntem şi ce facem, valorile şi misiunea asociaţiei noastre, situaţia particulară a Moldovei, chestiunea regionalismului şi regionalizării, problema infrastructurii majore pentru ieşirea din izolare şi pentru dezvoltare, mai multe hărţi utile (vezi documentul de mai jos).

Discuţia a privit politica românească în general, poziţionarea diferiţilor actori politici, instituţionali şi a publicului faţă de reformele clamate – şi nepuse în practică, precum reforma administrativă, inclusiv regionalizarea –, creşterea curentelor conspiraţioniste şi extremiste într-o societate cu vulnerabilităţi evidenţiate din plin în ultimii ani.

Au ocupat un loc important şi referirile la războiul declanşat de Rusia în Ucraina, propaganda rusă, aştepările publicului nostru faţă de Uniunea Europeană, NATO, în mod particular faţă de Statele Unite ale Americii, investiţiile americane în creştere în România, inclusiv în regiunea Moldova.

Este vizibilă menţinerea unui nivel ridicat de interes al SUA faţă de România, cu o creştere în ceea ce priveşte regiunea Moldova, precum şi faţă de Republica Moldova, în contextul mai larg al evenimentelor grave care se petrec nu doar în proximitatea noastră, ci pe o scenă mult mai mare”, se arată pe site-ul Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.6 ° C
22.6 °
22.6 °
75 %
5.1kmh
92 %
lun
20 °
mar
25 °
mie
17 °
joi
16 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...