spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTRăzboi dus pe două fronturi de un copil de doar cinci ani

Război dus pe două fronturi de un copil de doar cinci ani

Matei este un băieţel de cinci ani din Kiev şi duce deja propriul lui război. Micuţul s-a transformat într-un adevărat erou la o vârstă mult prea fragedă. Părinţii au fost nevoiţi să fugă cu el de pe frontul deschis de ruşi pentru a-l ajuta să ducă o luptă poate chiar mai grea – cea cu cancerul.

Matei a fost diagnosticat cu boala cruntă pe când avea doar trei ani. Părinţii săi, Igor şi Irina, l-au dus la medici, iar micuţului i-a fost extirpată o tumoră, după care a început un tratament dur pentru organism. De atunci Matei a început propria luptă, chiar cu mult înainte de atacul ruşilor asupra casei lui.

„Într-o zi, când îi făceam baie, am observat nişte pete pe spate, la nivelul coccisului. Iniţial am crezut că erau nişte vânătăi, poate se lovise în joacă. Am observat că nu treceau şi am fost la medic să facem analize”, povesteşte Igor, tatăl copilului. Rezultatull a venit ca o bombă pentru întreaga familie. Matei a fost diagnosticat cu sarcom, un cancer în stadiul patru. Avea doi ani. Au urmat nu mai puţin de 18 şedinţe de chimioterapie. Adevărate bombe pentru trupul firav al micuţului.

Medicii spuneau că Matei are şanse 50%

Ulterior copilul a suferit o operaţie majoră, de extirpare a tumorii. „Medicii spuneau că Matei are şanse 50% să iasă din operaţie, dar a ieşit”, a continuat tatăl. Doar că peste trei luni, părinţii au fost informaţi că tumora a reapărut. Şi nu doar atât. Covidul s-a suprapus cu internările copilului, iar tatăl acestuia nici nu putea să îl vadă.

„A fost cel mai deprimant lucru din viaţa noastră. Copilul a fost operat din nou şi i s-a făcut un transplant de celule stem. Au urmat trei luni în care a stat într-un salon complet izolat de mediul exterior. Din cauza Covid nici nu mai puteam să merg să îl vizitez”, a spus bărbatul.

Fugă din calea ruşilor

Starea copilului a început să se îmbunătățească, dar când părea că familia are parte de o rază de speranţă, au primit o nouă lovitură. „De parcă nu era suficient tot ce se întâmplase, a început războiul”, spune Igor, râzând amar.

„Ne-am dat seama că ruşii urmăreau să ocupe Kievul şi vor fi lupte puternice, aşa că am decis să plecăm. Aveam opţiunea de a ne ascunde în adăposturi antiaeriene, dar avem trei copii. Nu ne doream să îşi petreacă astfel copilăria, cu traume de la bombardamente”, a completat soţia acestuia. Astfel, a doua zi de la începerea războiului, şi-au luat copiii, câteva lucruri şi au plecat la 20 de kilometri de oraş, în casa unor rude. Apoi au realizat că nu erau în siguranţă nici acolo, astfel că şi-au luat iar copiii şi au plecat în vestul Ucrainei.

Doar că părinţii duceau şi aici o luptă continuă şi pentru sănătatea fiului lor Matei, nu doar pentru siguranţa tuturor. Din acest motiv Igor şi Irina au luat decizia de a părăsi ţara, pentru a încerca sa-i ofere fiului lor o şansă la viaţă.

“Noi ne luptam pentru sănătatea lui Matei de doi ani. Trebuia să îi facem o analiză tomograf în ziua în care ne-am mutat din Kiev. Am înţeles că era imposibil să se facă acea analiză în Ucraina aşa că acesta a fost unul dintre motivele pentru care am decis să plecăm în altă ţară, împreună, unde putem primi ajutor pentru starea sa de sănătate”, spunea atunci Irina. Igor şi-ar fi droit să rămână în Ucraina să lupte, dar a înţeles că fiul său are mai mare nevoie de el în lupta pe care trebuie să o poarte.

„Ani de zile şi mii de kilometri pentru o veste bună”

Astfel, cei cinci membri ai familie, alături de tatăl Irinei au lăsat totul în urmă şi au pornit spre Republica Moldova, iar apoi spre România. La începutul lunii martie au ajuns în Vama Stânca, unde au fost primiţi de membrii unei asociaţii civice, iar apoi au ajuns în casa unui botoşănean, care i-a găzduit până au putut lua trenul spre Bucureşti.

Au petrecut pe drum nu mai puţin de şase zile, traversând Ucraina, Moldova şi apoi au ajuns în Botoşani. „Ştiam că la fiecare trei luni trebuie să îi facem analize şi teste lui Matei. Cum spitalul din Kiev a fost închis, a trebuit urgent să căutăm soluţii alternative. Am găsit înţelegere la Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti. Din trei în trei luni facem analizele şi supraveghem markerii tumorali. Din fericire până acum totul este bine. A fost prima veste bună după ani de zile. Ani de zile şi mii de kilometri pentru o veste bună”, spune tatăl.

Matei se pregăteşte de noi bătălii

Matei va împlini cinci ani săptămâna viitoare. În ciuda bolii, micul erou zâmbeşte în continuu şi se joacă cu fraţii săi mai mari, de 7 şi 8 ani. Se bucură de victoria din războiul lui şi se pregăteşte de noi bătălii. După ce a scăpat de ameninţarea cancerului, copilul trebuie să recupereze mult din dezvoltarea personală.

„Din cauză că a stat atât prin spital, mai bine de jumătate din viaţă, numeroase tratamente puternice, operaţii, are o întârziere în dezvoltare. Acum luptăm şi pe acest front. Merge la psiholog, la logoped, la o grădiniţă de copii urcaineni, dar este mult de muncă”, spune tatăl micuţului, încrezător în ce urmează.

Potrivit ordonanței 15/2022, cetățenii străini sau apatrizii care provin din zona conflictului din Ucraina au dreptul, printre altele, la „aceleași servicii medicale ca asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate”, precum și la medicamentele prevăzute în programele naționale de sănătate.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Educația media – instrument pentru creșterea abilităților de participare civică a adolescenților (faza 2) – Sprijinirea comunităților pentru a fi mai bine protejate de infodemie”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul UNICEF. Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția CJI și UNICEF

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.2 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
8 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...