spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTProfesorii din Botoşani îşi strigă nemulţumirile în stradă (video)

Profesorii din Botoşani îşi strigă nemulţumirile în stradă (video)

Peste 700 de profesori din Botoşani au ieşit astăzi în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile.

Protestul are loc în Piaţa Revoluţiei din Botoşani şi este organizat de Liga Sindicatelor din Învățământ (LSI) și Sindicatul Învățământului Preuniversitar (SIP).
Sindicaliştii au venit înarmaţi cu pancarte cu mesaje precum: „Nu vrem pomană, vrem finanțarea corectă a educației”, „Vrem salarii decente”, „Guvern de repetenţi”.

În zonă sunt şi mai multe echipaje de jandarmi, care asigură ordinea  şi siguranţa publică.

„Fără discursuri politice”

Prefectul Sorin Cornilă a ieşit pentru a discuta cu protestatarii,
însă aceştia i-au transmis să se întoarcă în Prefectură şi să le rezolve problemele.

„Fără discursuri politice. Întorceţi-vă în Prefectură şi rezolvaţi problema”, spus sindicalistul.
Câteva sute de profesori şi-au anunţat prezenţa la protestul de astăzi. Aceştia cer creșterea veniturilor cu 25% și adoptarea unui act normativ prin care salariul unui debutant să devine egal cu salariul mediu brut pe economie. Într-un final oficialul s-a întors în sediul instituţiei în huiduielile protestatarilor.

Sindicalişti invitaţi la discuţii

Ulterior o delegaţie a sindicaliştilor a fost chemată la discuţii de către prefect.
„La nivel central în ultimul an jumătate au avut loc mai multe acţiuni de protest cu pichetări ale Guvernului, cu pichetări la Parlament, marşuri de protest, toate celelalte acţiuni pe care noi le-am considerat necesare pentru a nu ajunge la greva generală. Nu ne-am dorit această grevă generală, dar văzând că nici în urma marşului din 10 mai nu primim nici măcar o invitaţie la dialog din partea autorităţilor centrale, colegii ne-au cerut să declanşăm greva generală”, a spus Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ la discuţii.
Acesta a spus că principala revendicare a protestatarilor este majorarea salariilor. „Celelalte revendicări, de finanţare a unităţilor de învăţământ sunt în baza administraţiei. Aşa cum într-o firmă se întâlneşte munca cu capitalul, acesta fiind pus la dispoziţie de către patron, statul pune la dispoziţie baza materială pentru şcoală, noi venind cu munca. Ne asumăm această solicitare, nu vrem să fim blamaţi pentru faptul că solicităm salarii mai bune decât există în prezent”, a mai spus liderul de sindicat.
Prefectul a ascultat nemulţumirile sindicaliştilor. „Eu vă reprezint şi pe dumneavoastră în faţa Guvernului. Din această perspectivă sunt în asentimentul dumneavoastră şi vă susţin acţiunile”, a spus oficialul care a adăugat că va transmite solicitările mai departe.

„Nu noi ne-am dorit greva, ei ne-au împins către grevă”

Sindicaliştii acuză Guvernul că a încercat să întoarcă părinţii şi elevii împotriva dascălilor.
„Nu suntem de acord cu astfel de astfel de manipulări securistice. Nu noi ne-am dorit greva, ei ne-au împins către grevă”, a spus Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ.
Alături de profesori în rândul protestatarilor s-au numărat şi elevi, care au mers în faţa Prefecturii pentru a-şi susţine dascălii.
ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.8 °
22.7 °
33 %
3.1kmh
92 %
joi
23 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...