spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTS-a dat startul unei veri de neuitat pentru sute de copii din...

S-a dat startul unei veri de neuitat pentru sute de copii din diaspora (video)

Astăzi s-a deschis oficial Programul de Tabere ,,ARC 2023” de la Botoșani. Tabăra de copii și tineret ,,Codri de Aramă” de la Agafton va găzdui, vara aceasta, sute de copii care provin din familii stabilite peste hotare.

Ieri, 3 iulie, la ,,Codri de Aramă”, a ajuns prima serie de copii. Aceștia sunt din Ucraina și Republica Moldova și se vor bucura de frumusețea plaiurilor botoșănene timp de o săptămână, alături de însoțitori și voluntarii proiectului. Prin activitățile propuse, organizatorii și-au dorit implicarea participanților la ateliere de creație, descoperirea istoriei culturale locale. De asemenea, se vor organiza excursii atât în județul Botoșani, dar și în împrejurimi.

Foc de tabără la plecare

La nivel local, copii vor vizita, miercuri, Casa Memorială ,,Mihai Eminescu” și Centrul Național de Studii Ipotești, Lacul cu Nuferi, Muzeul de Istorie, Casa Nicolae Iorga și Centrul Istoric din Botoșani. Urmând ca vineri să se deplaseze la Suceava pentru a vizita Cetatea de Scaun, Casa Memorială Ciprian Porumbescu, Mănăstirea Voroneț și Mănăstirea Moldovița.

Seria de copii din această săptămână își va încheia șederea în tabăra de la Agafton cu un foc de tabără și o serbare, unde vor avea ocazia să expună tot ce au învățat în decursul săptămânii. În cadrul festivității, ei vor fi premiați pentru participarea la acest proiect.

Programul de Tabere ARC, inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și destinat tinerilor și elevilor de pretutindeni, se desfășoară în perioada 03 iulie- 28 august, în serii de câte 7 zile. 6 centre de Agrement din România și-au deschis porțile pentru copii de peste hotare, este vorba de Codri de Aramă din județul Botoșani, Căprioara din Hunedoara, Oglinzi din Neamt, Săcelu din judetul Gorj, Sângeorz-Băi din Bistrița-Năsăud și Sulina din Tulcea.

,,Vrem să aducem câți mai mulți copii din diaspora”

Prezentă la deschiderea oficială de la Botoșani a Taberelor ARC, Aurelia Catrina, de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a transmis mulțumiri copiilor participanți, dar și voluntarilor. Aceasta a subliniat impactul pozitiv pe care îl au experințele din cadrul proiectului asupra tinerilor.

,,Împreună cu colegul meu, Radu Silviu, vă îmbrățișăm și vă mulțumi că ați venit acasă. În această tabără ne vom bucura de o multitudine de actvități, printre care se numără ateliere de română, geografie, istorie, desen, muzică. Și în acest demers ne vor sprijini profesori și voluntari cărora le mulțumim. (…) Taberele ARC sunt prilej de regres și cunoștere și socializare, dar și de creare a unei punți între copiii din diaspora și comunitatea locală”.

Aceasta a mai vorbit despre importanța proiectului și a adăugat că ,,programul acesta cu Taberele ARC este foarte important pentru noi. Foarte, foarte important. Este a 14-a ediție, vrem să aducem câți mai mulți copii din diaspora. (…) Copiii s-au împrietenit deja și sperăm să lege prietenii cât mai trainice cât vor sta aici și să plece cu amintiri frumoase din România, asta ne dorim. Acum, atelierele sunt în desfășurare și ei chiar s-au prezentat încântați de aceste ateliere”.

5000 de tineri vor participa la proiect

Un număr de 5000 de elevi, studenți și tineri, din comunitățile istorice și din diaspora vor participa la acest proiect, cu ajutorul profesorilor și voluntarilor care susțin consolidarea identității românești, prin aprofundarea cunoștințelor de limba română.

La nivel național, festivitatea oficială de deschidere va avea loc joi, 6 iuie, la Centrul de agrement tabăra Sulina din județul Tulcea. Evenimentul se va realiza în format video-conferință, conectând simultan celelate cinci centre de agrement din țară care participă la acest proiect.

Participanți din 24 de state ale lumii

Ediția din acest an se desfășoară timp de 8 săptămâni, interval în care elevi și tineri români din 24 de state ale lumii, Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Emiratele Arabe Unite, Germania, Grecia, Italia, Iordania, Israel, Kazahstan, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Maroc, Olanda, Republica Moldova, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ucraina, Ungaria) vor participa la atelierele organizate de profesori și voluntari din țară. În plus, participanții la tabere se vor bucura de excursii la obiectivele culturale și turistice din zonele taberelor și se vor conecta într-o singură comunitate.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...