spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTModificări de ultimă oră privind finanțarea viitorului drum expres Botoșani - Suceava....

Modificări de ultimă oră privind finanțarea viitorului drum expres Botoșani – Suceava. Cum vor fi alocați banii

Viitorul drum expres Botoșani – Suceava va fi finanțat prin intermediul unui alt program de dezvoltare. Asta pentru că actualul Program Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2021, prin care s-au alocat primele sume de bani, urmează să se încheie la finele acestui an. Prin urmare, proiectul va fi finalizat prin intermediul Programului de Transport 2021 – 2027.

Informația a fost făcută publică astăzi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean din luna iulie, după ce Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a transmis un punct de vedere celor patru parteneri din proiect – CJ Botoșani, CJ Suceava, Municipiul Botoșani și Municipiul Suceava – privind oportunitatea încheierii unui act adițional la protocolul de colaborare în scopul schimbării sursei de finanțare din POIM 2014 – 2021 în Programul de Transport 2021 – 2027 și a actualizării responsabilității partenerilor. Prin urmare, aleșii județeni au fost nevoiți să ratifice un prim act adițional la protocolul inițial pentru validarea acestor modificări. Tot ca noutate, actul adițional prevede ca și execuția lucrării să fie preluată de cei patru parteneri locali. Așadar, licitația pentru desemnarea constructorului va fi organizată tot de către CJ Botoșani, CJ Suceava, Municipiul Botoșani și Municipiul Suceava.

Opt oferte în evaluare pentru drumul expres

În acest moment, comisia de achiziții constituită din cei patru parteneri evaluează cele opt oferte depuse în vederea realizării documentației tehnice, adică a studiului de fezabilitate, Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire, a Proiectului Tehnic și Asistenței tehnice pe perioada lucrărilor de execuție. Potrivit informațiilor oficiale, cele opt asocieri înscrise la licitație reunesc nu mai puțin de 95 de firme.

Valoarea totală a documentației tehnice scoasă la licitație este de 21,2 milioane de lei inclusiv TVA, iar cele patru autorități locale vor contribui, în părți egale, pentru asigurarea cofinanțării de 2%, în timp ce 98% din sumă este asigurată din fondurile europene.

Termenul în care va trebui realizată documentația tehnică este de 24 de luni. După realizarea proiectului tehnic, va fi scoasă la licitație execuția drumului de mare viteză. Altfel spus, dacă nu apar contestații la licitații, lucrările de execuție la viitorul drum expres ar putea să înceapă cel mai devreme peste doi ani, adică în a doua jumătate a lui 2025.

Potrivit concepției inițiale, drumul expres va fi o arteră total nouă, care va lega municipiile și județele Botoșani și Suceava. Se preconizează ca noul drum să plece din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, va trece prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei, unde va descărca traficul auto în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Doar că, pentru realizarea acestuia va fi nevoie de o serie de exproprieri, care vor fi realizate după modelul celor pentru autostrăzi, adică prin hotărâre de guvern.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
19.9 °
16.1 °
62 %
2.2kmh
57 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...