spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTCu vaca pe mașină. Scene incredibile pe drumurile din județ relatate de...

Cu vaca pe mașină. Scene incredibile pe drumurile din județ relatate de un consilier județean

Cu vaca pe mașină, pe un drum județean. Așa s-a trezit un consilier județean care face naveta săptămânal spre Iași pe drumul prin Prăjeni, din cauza cirezilor de vite care se deplasează zilnic spre locurile de pășunat.

Situația, care se înregistrează pe mai multe drumuri, a fost pusă pe tapet în ședința de astăzi a Consiliului Județean (CJ) de consilierul liberal Mirela Saucă, prin intermediul unei interpelări adresate conducerii CJ. Autoritățile județene cer acum poliției să intervină, deși cei din administrație sunt cei care ar trebui să asigure căi de acces pentru fermieri și crescătorii particulari.

Într-un caz fericit te deplasezi cu un kilometru pe oră în spatele vacilor”

Potrivit Mirelei Saucă, problema ar fi fost semnalată pe drumul județean 282B, drum care a devenit în ultimii trei ani ruta principală pentru botoșănenii care merg spre Iași. Iar situația se repetă zi de zi, mai ales între localitățile Câmpeni și Prăjeni, acolo unde crescătorii de vite folosesc aproape aceleași pășuni pentru animalele lor. Iar pentru a ajunge cu vacile pe imaș, localnicii merg cu vacile pe șosea.

„Dimineaţa pe la 7 sau seara pe la ora 19-20, probabil, dacă ați fost pe acolo, v-aţi întâlnit cu vacile care circulă la cireadă de la un capăt la altul al localităților, pe un drum județean. Nu se întâmplă rar lucrul acesta. Fac naveta aproape săptămânal la Iași. Într-un caz fericit te deplasezi cu un kilometru pe oră în spatele vacilor. Dar de foarte multe ori se întâmplă ca destui șoferi nervoși să claxoneze cu văcarii, care invariabil sunt fie în stare de ebrietate, fie mahmuri, depinde dimineața sau seara. Aceștia lovesc animalele, se creează acolo un vacarm, iar mulți dintre șoferi se aleg cu oglinda smulsă, cu tabla îndoită, cu parbrizul crăpat”, a relatat Mirela Saucă.

Relatarea pe bazează pe un caz real întrucât consilierul județean s-a trezit cu vaca pe mașină. A mers la Poliția Flămânzi pentru a obține autorizația necesară reparației mașinii, iar acolo a aflat cu stupoare că problema este destul de serioasă și că, în ciuda demersurilor făcute de polițiști, administrația locală nu a luat nicio măsură.

Vină pasată pe Poliţie

Prezent la ședință, vicepreședintele CJ Botoșani, Dorin Birta, a precizat că situația se întâlnește pe mai toate drumurile județene, iar cei care ar trebui să ia măsuri ar fi cei de la Poliţie, nu autoritățile locale.

„Pe toate drumurile județene întâlnim aceeași situație… Nu este specific doar comunei Prăjeni. Dar vă spun că această situație nu poate fi reglementată doar de autoritățile locale. Nu dăm doar misiuni autorităților locale, ci Poliția trebuie, împreună cu autoritățile locale, să ia măsuri și să reglementeze această situație”, a spus Dorin Birta, care a făcut apel la înțelegere și din partea fermierilor. Asta pentru că cei care dețin terenuri aproape de drumuri au ajuns să are și ultima palmă de pământ, inclusiv drumurile de exploatație sau terenul de lângă rigolele drumurilor județene. Din aceste motive, crescătorii de animale nu mai au loc să se deplaseze cu vitele nici măcar pe acostamentul drumurilor. El a promis însă că va discuta cu cei abilitați pentru a lua măsuri și crede că se va găsi o soluție în acest sens.

Animalele nu au voie să circule pe drumurile naţionale

Potrivit Codului Rutier, animalele în turmă nu pot fi conduse pe autostrăzi, pe drumurile naţionale precum şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care le interzic accesul. Atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, turmele trebuie împărţite în grupuri bine separate între ele pentru a nu îngreuna circulaţia celorlalţi participanţi la trafic, fiecare grup având cel puţin un conducător.

Atunci când sunt conduse pe drumul public, animalele şi însoţitorii acestora trebuie să circule pe acostamentul din partea stângă a drumului, în sensul de mers, iar când acesta nu există, cât mai aproape de marginea din stânga a părţii carosabile.

Conducătorii turmei trebuie să ia măsurile necesare ca, pe timpul deplasării pe drum, animalele să nu împiedice circulaţia celorlalţi participanţi la trafic și să nu ocupe mai mult de jumătate din lăţimea sensului de mers. În plus, în deplasarea pe drumurile pe care le este permis accesul, conducătorii turmei sunt obligaţi să nu lase animalele nesupravegheate.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
19.9 °
16.1 °
62 %
2.2kmh
57 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...