joi, mai 23, 2024
AcasăLocal BTLicitaţie finalizată pentru închiderea depozitelor de deșeuri din marginea orașului

Licitaţie finalizată pentru închiderea depozitelor de deșeuri din marginea orașului

Primăria municipiului Botoșani a finalizat licitația pentru închiderea depozitelor neconforme de deșeuri situate pe strada I.C. Brătianu, o investiție în valoare de 8,34 milioane de lei necesară alinierii zonei la normele de mediu și sănătate publică.

Proiectul este derulat prin Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” (RO-Mediu) și este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014- 2021.

„Avem în desfășurare o licitație de închidere a depozitelor neconforme de la marginea orașului, acolo unde avem o finanțare pentru rezolvarea acestei probleme istorice. Împreună cu Ministerul Mediului vrem să rezolvăm această problemă. Suntem în etapa de evaluare a documentațiilor care au fost depuse. Prevederile inițiale spuneau că deșeurile trebuie relocate, dar în urma studiilor a reieșit că este o acțiune care nu poate fi dusă la îndeplinire din cauza afectării sănătății populației și a mediului și a fost această oportunitate de a închide in situ depozitele neconforme adiacente depozitului pe care deja îl avem la marginea orașului și care este în etapă de monitorizare”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Proiect de peste două milioane de euro 

Valoarea totală a proiectului este de 2.500.000 de euro, respectiv 12.369.750 de lei. Municipiului Botoşani, în calitate de promotor/solicitant, îi va reveni 2.150.000 de euro, iar 350.000 de euro, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului.

Finanţarea europeană acoperă toate cheltuielile eligibile ale proiectului, cheltuielile neeligibile urmând a fi acoperite cu fonduri de la bugetul local.

Din documentaţie reiese că municipalitatea intenţionează să depună cererea de finanţare până la termenul limită, respectiv 9 mai 2022. Apelul de proiecte este lansat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în cadrul Programului RO-MEDIU, prin granturile SEE şi Norvegiene 2014 – 2020.

Obiectivul general al proiectului este creşterea capacităţii municipiului Botoşani de a gestiona/reduce /elimina riscurile generate de substanţe periculoase şi deşeuri municipale în perioada de implementare a proiectului, respectiv până la 30 aprilie 2024.

Deşeurile vor fi îngropate 

Practic, cele trei depozite de deşeuri vor fi închise, într-o singură etapă, conform Normativului de depozitare a deşeurilor. deşeuriÎnchiderea se va realiza prin lucrări de excavare, umpluturi în corpul depozitelor, compactarea masei de deşeuri şi comasarea celor trei depozite în zona de sud a vechii rampe pentru deşeuri, închisă în vara anului 2012. Lucrările se vor efectua cu mijloace mecanizate.

Deşeurile vor fi acoperite cu un strat suport realizat din pământ, deşeuri din construcţii şi demolări, care vor avea grosimea de minim 50 de centimetri. După realizarea stratului suport se vor fora puţurile pentru biogaz şi pentru levigat. Stratul de acoperire va avea minim un metru grosime şi va fi realizat din pământ, ultimii 15 centimetri fiind pământ vegetal. Pentru evitarea eroziunii acestui strat, se va realiza o înierbare cu specii locale.

Depozite de deşeuri preluate de la Urban Serv

În august 2020, consilierii municipali au votat un proiect vizând preluarea depozitelor de la Urban Serv.

Potrivit reglementărilor asumate cu organismele europene, vechea groapă de gunoi a oraşului a fost închisă în vara anului 2012, însă depozitul de la Stăuceni a fost deschis abia în septembrie 2016, astfel că soluţia la acea dată a fost înfiinţarea unor depozite temporare.

Ani la rând conducerea Primăriei Botoşani a făcut demersuri la nivel central pentru ca deşeurile din cele trei spaţii de depozitare temporară să fie lăsate acolo. Iniţiativa a plecat de la faptul că înfiinţarea acestor depozite temporare a fost impusă de întârzierea deschiderii depozitului de la Stăuceni.

La toate demersurile edililor botoşăneni, conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) motiva că spaţiile de depozitare temporară de la Rediu au fost autorizate cu condiţia relocării deşeurilor la Stăuceni.

Relocarea deşeurilor a fost estimată la cinci milioane de euro, sumă imposibil de asigurat de către municipalitate. Mai mult, mutarea deşeurilor însemna un deranj foarte mare şi din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. Un aspect important de care s-a ţinut cont este acela că deşeurile din cele trei spaţii de depozitare s-au transformat într-o mocirlă imposibil  de transportat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
20.6 ° C
23.6 °
20 °
42 %
2.7kmh
79 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
23 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Șefa CJ urmărește mulțumită evoluția colegului din PSD care vrea să o înlocuiască.

EDITORIAL

Acum ceva vreme, aflat prin oraș, m-am intersectat cu Dan Doboș. Dan Doboș rapsodul; țin să fac această precizare deoarece vreau să atrag atenția...

EPIGRAMA ZILEI

Unși pe față cu nămol, Și purtând  pe  cap prosoape, Plozii sunt în fundul gol, Iar mămicile aproape... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...