spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTBunică îmbogăţită din trafic de droguri

Bunică îmbogăţită din trafic de droguri

Banii murdari scoși din afacerile cu substanțe interzise iau căi nebănuite. O poveste cutremurătoare de la Botoșani, dezvăluie cum o pensionară aparent inofensivă și-a transformat viața într-o operațiune complexă de trafic de droguri și spălare de bani.

O rețea de traficanți de etnobotanice, condusă de o femeie numită „Mami”, a reușit să rămână sub radarul autorităților timp de ani întregi.

O aparență înșelătoare

Maria A., o pensionară de 60 de ani, s-a dovedit a fi mai mult decât pare. Suferind de afecțiuni cardiace și incapabilă de muncă fizică susținută, ea a transformat aparenta ei vulnerabilitate într-o afacere profitabilă cu etnobotanice, substanțe psihotrope vândute sub formă de pliculețe. Sub numele de cod „Croșetul”, Maria A. a reușit să creeze o adevărată rețea de distribuție pentru aceste droguri. S-a întâmplat între anii 2013 și 2015, când kilograme întregi de substanțe interzise și droguri au fost vândute dintr-un apartament din apropierea Parcului Curcubeului.

Deși în 2015 femeia a suferit și un infarct, nu a renunțat la activitatea infracțională. „A beneficiat de asistenţă medicală din partea statului, situaţie ce ar fi trebuit să o facă să se gândească nu numai la sănătatea sa, dar şi a celorlalte persoane din jurul său, însă nu a întrerupt activitatea infracţională, ci a continuat să procure, prepare şi să distribuie drogurile, deşi unul dintre clienţii ei a avut dese internări în spital din cauza acestui consum”, au arătat procurorii biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), cei care au anihilat rețeaua infracțională.

Dezvăluiri tulburătoare

Ancheta procurorilor DIICOT a dezvăluit detalii incredibile despre activitățile lui „Mami” și rețeaua ei. Consumatorii erau atrași în fiecare zi de la domiciliul său, unde produsele ilegale erau pregătite și distribuite către diverși tineri. Pentru a nu se expune prea mult, femeia l-a cooptat mai apoi pe Alexandru B., care a devenit mâna ei dreaptă, procurorii susţinând că numai prin acesta și alți tineri folosiți pe post de „săgeți” „Mami” a vândut etnobotanice către cel puţin 710 clienţi.

„Poziţia inculpatei în cadrul grupului a fost de lider, rolul acesteia constând în coordonarea fiilor săi precum şi a inculpaţilor B. A. şi  D. S. I. Inculpata avea rolul de a porţiona, cântări şi ambala substanţele în pliculeţe şi de a le furniza suspecţilor pentru distribuire şi vânzare. Tot ea s-a implicat în mod direct şi în vânzările către consumatori, mulţi dintre aceştia având acces zilnic în holul apartamentului de la adresa de domiciliu, achiziţionând de la aceasta diverse produse psihoactive. De asemenea, inculpata a preluat zilnic de la membrii grupării sumele de bani încasate din vânzarea produselor psihoactive, stabilind totodată şi remuneraţia fiecăruia pentru activitatea prestată în funcţie de câştig, această remuneraţie fiind exprimată în bani”, au mai arătat anchetatorii.

Oportunități financiare nebănuite

Deși Maria A. avea o pensie modestă și soțul ei nu avea niciun venit, anchetatorii au descoperit că femeia a reușit să cumpere două apartamente în 2014 și 2015, unul în valoare de 90.288 lei și celălalt în valoare de 27.000 de euro.

Sursele banilor proveneau în principal din traficul de stupefiante. Metoda prin care banii murdari au fost canalizați către achiziția imobilelor a fost ingenioasă. Suma obținută din vânzarea drogurilor era ținută inițial la domiciliu, apoi depusă în conturi bancare. Ulterior, banii erau retrași din conturi, schimbați în valută și folosiți pentru plata imobilelor. Înregistrările bancare au arătat depuneri și retrageri semnificative, dar și un circuit complicat al banilor în care au fost implicați și alți membri ai rețelei.

O rețea complexă

Gruparea a fost destructurată în cele din urmă în iunie 2015, când procurorii DIICOT au organizat percheziții în Botoșani și zonele înconjurătoare.

Acuzată de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, procurare, prelucrare, punere la dispoziţie în vederea distribuirii şi vânzării şi efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, Maria A. a fost trimisă în judecată alături de ceilalți membri ai grupării pe care îi coordona.

Fapte prescrise din cauza trecerii timpului

Doar că cercetările au durat extrem de mult, până în iunie 2020, când dosarul instrumentat de DIICOT a ajuns în instanță. Este drept, anchetatorii au trebuit să demonstreze activitatea infracțională a 31 de persoane, pe lângă membrii grupării fiind trimiși în boxa acuzaților și o parte dintre consumatori. Așa se face că la o primă sentință a instanței de fond, mulți dintre inculpați au scăpat de acuzații întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Prin urmare, din 31 de inculpați, procesul va continua numai cu 10 membri ai grupării și numai pentru trafic de droguri de mare risc.

Dar cum până în prezent nu s-a pronunțat nici sentința instanței de fond cu privire la aceste ultime fapte, nu este exclus ca la finalul procesului să nu existe nici măcar o singură condamnare. Asta pentru că și în cazul traficului de droguri de mare risc prescrierea intervine după 10 ani de la comiterea faptelor.

Bani, mașini și apartamente sub sechestru

Singurul lucru care concret care a fost dispus până acum de judecători este confiscarea de la 13 dintre inculpați a circa 25.000 de lei și menținerea sechestrului asigurător pe cele două apartamente cumpărate din banii obținuți din traficul de stupefiante, a unui BMW 520 și a unui VVW Passat ridicate de la Maria A., dar şi a unui alt BMW și a unui autoturism SAAB, ultimele două ridicate de la mâna dreaptă a lui „Mami”. Ce se va întâmpla cu ele se va vedea abia la finalul procesului.

Concluzii

Cazul „Mami” evidențiază natura înșelătoare și complexă a infracționalității legate de droguri și spălare de bani. O femeie aparent vulnerabilă a reușit să coordoneze o afacere de proporții, alimentată de consumatorii săi și sprijinită de membrii familiei.

Dosarul continuă să se desfășoare în instanță, aruncând întrebări despre sistemul judiciar și eficacitatea luptei împotriva crimei organizate, implicit despre modul în care banii murdari pot fi transformați în active materiale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...