spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTPrima clinică specializată pe îngrijiri paliative a fost inaugurată la Botoşani (video)

Prima clinică specializată pe îngrijiri paliative a fost inaugurată la Botoşani (video)

Botoşaniul va avea, în premieră, o clinică destinată îngrijirilor paliative. Este vorba despre Clinica medicală ,,Sfântul Nicolae”, care a fost inaugurată astăzi. 

Cu o capacitate de 50 de locuri, clinica, situată pe strada Șoseaua Iașului, nr. 85, oferă o gamă completă de servicii de asistență medicală și îngrijire pentru pacienții care se confruntă cu boli incurabile. Acesta este singurul spital dedicat îngrijirilor paliative, din județul Botoșani, aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

În cadrul evenimentului de inaugurare, Gheorghe Botoșăneanul, președintele Asociației Structura de Economie Socială „Bio Cleaning Nord”, a vorbit despre motivele care l-au determinat, în urmă cu trei ani, să creeze această clinică.

„Inițiativa a apărut acum circa trei ani, văzând că este nevoie foarte mare de îngrijiri mai speciale, pentru că sunt foarte mulți oameni care suferă, nu îi vedem, ei stau retrași, poate are grijă cineva de ei, poate nu. Și atunci am vrut să venim în întâmpinarea acestor suferinzi”, a spus acesta.

Cui se adresează clinica

Acesta a explicat şi cui se adresează clinica.

Este pentru afecțiuni oncologice, de diabet și nutriție, urologice, afecțiuni specifice vârstei de geriatrie, afecțiuni locomotorii. În principiu, oameni care suferă foarte mult și pe care familia la un moment dat obosește să îi mai poată întreține. Ei vin aici, unde noi avem personal angajat, de specialitate, care se ocupă de ei, le alină durerea, caută să le îndepărteze boala. Indiferent de vârstă, este dedicat persoanelor suferinde. Suferă și copiii. Chiar cazul meu. Eu am o fetiță de 14 ani, care la naștere a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică, care are nevoie de îngirjiri paliative”, a declarat Gheorghe Botoșăneanul.

,,Inițiativa privată a reușit să răzbată acolo unde autoritatea locală nu a reușit”

Printre cei care au participat la inaugurare se numără şi fostul deputat în Parlamentul României, medicul Tamara Ciofu, care recent a ieșit la pensie.

,,Inițiativa privată a reușit să răzbată acolo unde autoritatea locală nu a reușit. Acest lucru este extraordinar. În urmă cu opt ani am făcut solicitări pentru un spital nou, în județul Botoșani, pentru îngrijiri paliative. Am propus 120 de paturi, iar ulterior s-a redus la 100 numărul. Din cele 100, iată că 50 au reușit să vină aici, în această nou înființată instituție pentru persoanele cu nevoi speciale și care este absolut necesară”, a spus Tamara Ciofu.

Slujbă oficiată de ÎPS Teofan

Clinica a fost sfinţită în cadrul evenimentului de astăzi de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de preotul arhimandrit Ciprian Grădinaru și de un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Botoșani, Petru Fercal.

„Este foarte important pentru oamenii sănătoși. Cine este sănătos că toți avem răni sufletești în ființa noastră lăuntrică, dar să dăruiască Dumnezeu celor care sunt sănătoși în trupul lor să se deschidă și să vadă cât de importantă este sănătatea pentru un om. Pentru că nu se știe, într-o bună zi și noi putem fi atinși de o boală. Și noi vom avea nevoie să fim îngrijiți când ajungem la o vârstă înaintată. Îngrijindu-i astăzi, acum, asigurăm îngrijirea noastră proprie atunci când va veni sorocul și timpul ca și noi să avem nevoie de dragostea altora”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Noutățile aduse de clinică

Clinica va cuprinde mai multe secțiuni. Prima reprezintă un Spital de Boli Paliative cu 50 de locuri. Majoritatea camerelor vor avea un singur pat, dar vor fi camere și cu două paturi. Toate camerele au toaletă proprie cu duș, sunt dotate cu televizor și cu paturi avizate de Ministerul Sănătății.

De asemenea, vor fi și cabinete de consultație pentru specialitățile reumatologie, diabet și nutriție, neurologie, cardiologie, ortopedie, oncologie. Fiecare cabinet va fi deservit de un medic. În plus, va funcționa și un cabinet de telemedicină prin care vor oferi consultații medici de la Spitalul AKH Viena. Pentru consultații la cabinete pot face programări și persoane care nu sunt internate în centru.

Clinica mai cuprinde și o sală de recoltare analize, un centru de recuperare medicală cu aparatură de ultimă generație, dar și un cabinet de kinetoterapie.

,,Sfântul Nicolae” se bucură de o echipă medicală foarte bine pregătită, cu experiență, aflată într-o continuă formare pentru binele pacienților. Asistență medicală este asigurată fiecărui pacient în parte în funcție de problemele medicale, analize medicale, consultații medicale de specialitate, condiții hoteliere moderne.

Mai multe detalii despre programări pot fi consultate pe site-ul clinicii ,,Sfântul Nicolae”.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
14.5 ° C
15.5 °
14.4 °
60 %
3kmh
30 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...