spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocal BTPropunere pentru impozitarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă

Propunere pentru impozitarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă

Tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi taxate cu contribuția la asigurări sociale de sănătate. Asta este una dintre măsurile fiscale propuse de coaliția de guvernare PSD – PNL care îi va afecta pe toți angajații.

Tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi taxate cu contribuţia la asigurările sociale de sănătate, în plus faţă de impozitul pe venit. Implementarea unei asemenea propuneri va avea efecte negative asupra veniturilor tuturor categoriilor sociale. Avertismentul vine din partea reprezentanților Confederației Naționale a Sindicatelor Libere CNSLR-Frăţia. Aceștia au transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, dar și miniștrilor Finanțelor Publice, Marcel Boloș, și al Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Sindicaliştii susţin că actualul context inflaţionist, care pune presiune enormă pe cei cu venituri mici şi foarte mici, nu justifică în niciun fel supra-impozitarea unui instrument care are şi un pronunţat caracter social, salvând cheltuieli importante la nivelul unor categorii de angajaţi care nu pot, din veniturile lor foarte scăzute, să îşi asigure o masă corespunzătoare pe perioada petrecută la muncă.

De asemenea, prin supra-impozitarea tichetelor de masa, se va diminua drastic interesul sectorului privat pentru aceasta facilitate, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi angajaţii. Practic, nu va mai fi rentabil ca angajatorii să ofere aceste tichete, deci e posibil să dispară.

Zeci de mii de companii acordă bonuri de masă

„Sistemul de beneficii extra-salariale acordate angajaţilor are avantaje majore tocmai pentru că este adoptat, în forma actuală, de mulţi actori din economie. Un exemplu în acest sens, 9 din 10 angajatori apreciază avantajele fiscale ale biletelor de valoare, în forma în care sunt ele acum. În prezent, în România, 90.000 de companii angajatoare folosesc sistemul de beneficii extra-salariale şi produse asociate acestuia şi peste 4 milioane de salariaţi beneficiază de această formă de beneficiu extrasalarial.

Învederăm faptul că acest tip de instrument financiar este astăzi folosit în majoritatea ţărilor dezvoltate, el există şi se dezvoltă tocmai pentru că are în spate un stimulent fiscal evident (deduceri fiscale importante fără de care nu s-ar justifica existenţa lor). Totodată, sunt foarte multe ţări (de exemplu, Austria, Belgia, Franţa, Grecia sau Italia) care nu impozitează tichetele de masă, acestea fiind deductibile fiscal 100%”, menţionează sursa citată.

Ce spun studiile

Reprezentanţii CNSLR Frăţia semnalează că toate studiile realizate până în prezent cu privire la impactul macroeconomic al sistemului de tichete au arătat că acestea, pe lângă veniturile directe pe care le generează la bugetul de stat, au un efect multiplicator în economie.  Astfel, conform studiului realizat de Academia Română, încasările anuale la bugetul de stat generate de tichete sunt între 2,3 miliarde lei şi 3,1 miliarde lei, încasările anuale ca impozite pe venitul personal, generate de funcţionarea tichetelor, se cifrează între 712 milioane lei şi aproape 930 milioane lei.

Totodată, tichetele îşi aduc contribuţia la veniturile fiscale încasate la bugetul general consolidat în proporţii anuale cuprinse între 1,62% şi peste 2%. Circa 2/ 3 din bunurile şi serviciile achiziţionate din industriile relevante pe baza tichetelor se adresează ofertei interne, ceea ce conduce la stimularea eficientă a producţiei autohtone de bunuri şi servicii de consum curent.

„În situaţia reducerii volumului de tichete din piaţă, ca urmare a implementării măsurii de taxare suplimentară a tichetelor (aşa cum arată studiile din alte ţări de mai sus), pe lângă diminuarea veniturilor directe ale statului ce ar putea fi încasate ca aplicare a taxării, se vor diminua şi toate sumele colectate ca urmare a efectului multiplicator al sistemului de tichete”, susţin sindicaliştii.

Nicolae Ciucă invocă creşterea salariului minim

Liderul PNL şi președinte al Senatului, Nicolae Ciuca, admite posibilitatea impozitării tichetelor de masa, dar numai în așa fel încât oamenii să nu piardă din venituri. Întrebat de jurnaliști despre măsura care privește impozitarea tichetelor de masa Nicolae Ciuca a spus că este o măsură discutată în Coaliție.

„Este o măsură pe care am discutat-o şi la care se va veni cu o decizie în sensul în care trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu piardă din venituri. Motiv pentru care creșterea salariului minim ar trebui să fie direct proporțională cu aceasta plată a taxei pentru sănătate”, a spus Ciucă.

Proiectul mai are prevederi cu privire la creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii, angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS (li se elimină excepția). La IT-iști se limitează facilitatea scutirii a impozitului pe venit la 10.000 de lei etc.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.9 °
19.4 °
39 %
4.9kmh
5 %
mie
22 °
joi
23 °
vin
23 °
sâm
20 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...