spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTPelerini botoşăneni prinşi în coşmarul din Israel

Pelerini botoşăneni prinşi în coşmarul din Israel

Un grup de 46 de pelerini din Botoşani, însoţiţi de preotul Cristian Buhaciuc, au rămas în Israel după atacul demarat de gruparea Hamas.

Botoşănenii se aflau la Ierusalim pentru un pelerinaj în locurile sfinte.

„Am fost astăzi (luni, n.r.) în Ierusalim și au explodat șapte rachete, interceptate în aer de armata israeliană, cu ajutorul scutului anti-aerian. Suntem cazați în Bethlehem și noaptea se aud foarte multe avioane de vânătoare, care merg spre Fâșia Gaza probabil”, a povestit preotul Cristian Buhaciuc pentru Europa Liberă.

Grupul pe care îl conduce nu a întâmpinat alte incidente care să îi afecteze direct pe oameni, astfel că au decis să își încheie pelerinajul la data programată, marți, când vor reveni în țară de la Tel Aviv. „Când auzi atâtea avioane noaptea, sigur că te sperii, nici nu poți dormi, dar altceva ieșit din comun față de alte dăți nu am întâmpinat, cel puțin grupul nostru. Am mai văzut și eu la știri că alții au avut dificultăți mai mari”, a adăugat preotul.

El a mai spus că în vizita din Ierusalim a mai întâlnit și grupuri din Iași și Suceava și că mai sunt pelerini și din alte zone ale țării încă în zona locurilor sfinte.

Pelerinaje oprite temporar

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a anunțat, astăzi, pelerinajele programate în Irael se opresc temporar. De asemenea, acesta a făcut precizări și despre cei aproape 800 de pelerini care sunt acum în Țara Sfântă. Acesta a precizat că Patriarhia Română a ținut și ține constant legătura cu ambasada română din Tel Aviv, care a comunicat prompt și foarte coerent situatia.

„Toți pelerinii români sunt momentan în siguranță, nu au fost incidente, o parte s-au întors astăzi, restul urmând să revină foarte curând, în grupuri organizate, în funcție de ritmul permisiunilor oferite zborurilor în acest context controlat doar de forțele de apărare ale Israelului.”, a menționat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Referitor la numărul de pelerini care s-au întors în România, Vasile Bănescu a precizat că doar 250 de pelerini din cei aproape 800 aflați în Israel au călătorit cu agenția Patriarhiei.

INFORMAȚII RELEVANTE PENTRU ROMÂNII BLOCAȚI ÎN ISRAEL

În acest moment, autoritățile israeliene au anunțat că aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv este în continuare deschis, operarea curselor aeriene depinzând de decizia fiecărei companii aeriene. La acest moment, autorităţile israeline nu au decis închiderea granițelor.
Autoritățile române facilitează la acest moment repatriere, în funcție de cerere, prin curse comerciale suplimentare, contra-cost.

Vă recomandăm să urmăriți în mod constant cursele disponibile spre România (chiar și spre alt oraș decât destinația inițială sau cu escală) și să încercați achiziționarea de bilete pentru cursele disponibile.

În cazul în care vă aflați într-o situație de urgență (cursa aeriană în ziua curentă a fost anulată, nu aveți cazare, aveți probleme de sănătate, familii cu copii mici), vă rugăm să transmiteți un mesaj pe whatsapp doar la următoarele numere de urgență : +972545643279 sau +97254 3998038 cu următoarele informații grupate într-un SINGUR MESAJ:

– Numele complet
– Locația în care vă aflați
– Date de contact
– Detalii privind situația în care vă aflați (ce bilete aveți, curse anulate, posibilitate de deplasare pe cont propriu spre aeroportul Ben Gurion)

‼ATENȚIE: Dacă faceți parte dintr-un grup (pelerini, prin agenție de turism, organizat pe cont propriu), rugăm UN SINGUR MESAJ din partea coordonatorului pentru toți membrii grupului.

Dacă aveți cumpărate bilete pentru următoarele zile și dispuneți de cazare, vă rugăm să așteptați comunicările din partea companiei aeriene unde aveți bilete privind statusul zborurilor.

‼IMPORTANT! Cetățenii cu dublă cetățenie româno-israeliană sau cetățenii români rezidenți în Israel, sunt rugați să contacteze Ambasada doar în caz de forță majoră, până la alte informații. Vor avea prioritate cetățenii români turiști cu curse anulate în ziua curentă și care nu mai dispun de cazare.

Ambasada României în Tel Aviv nu poate oferi sprijin pentru transportul din locația în care vă aflați spre aeroport. Transportul public (autobuzuri, trenuri, taxiuri) este funcțional dar cu un program redus, disponibil aici:
https://rail.co.il/?page=special-update-081023

Vă rugăm să respectați recomandările de mai sus și vă mulțumim pentru înțelegere!

Informații utile:
Restricții instituite de Statul Israel
https://www.oref.org.il/en

Recomandări pentru populație în cazul tirurilor de rachetă
https://www.oref.org.il/12410-en/Pakar.aspx?tab=12487&parentCategory=12486

Aeroportul Ben Gurion
https://www.gov.il/en/departments/news/emergency-information-flights

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.6 ° C
22.6 °
22.6 °
75 %
5.1kmh
92 %
lun
20 °
mar
25 °
mie
17 °
joi
16 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...