spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTTrecerea la ora de iarnă. Când dăm ceasul înapoi cu o oră

Trecerea la ora de iarnă. Când dăm ceasul înapoi cu o oră

În 2023, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea dintre 28 și 29 octombrie. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Ziua de 29 octombrie va deveni, așadar, cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore. Sistemul orei de iarnă şi de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă și are ca scop conservarea energiei. Ora de iarnă este considerată ora standard.

În martie trecem la ora de vară, și atunci ceasul se dă cu o oră înainte, în timp ce în octombrie se trece la ora de iarnă, iar ceasul se dă cu o oră înapoi.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) este de două ore, față de trei ore la ora de vară. În Europa, schimbara se face în toate statele, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei; unele dintre aceste ţări au revenit la ora iniţială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară, potrivit Euronews.

Când a început România să folosească sistemul orei de iarnă

România a început să folosească sistemul orei de iarnă din anul 1931. Până în 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie.

De atunci, trecerea se face în octombrie, pentru a permite românilor să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.

Ce efecte sunt resimțite după schimbarea orei de iarnă

Odată cu schimbarea, mulți român se plâng de simptome precum oboseală, nervozitate și insomnie. Totodată, persoanele care luptă cu depresia sau problemele cardiace pot fi influențate negativ.

Specialiștii spun că simtpomele au tendința de a se diminua în câteva zile. Mai mult decât atât, nutriționiștii recomandă un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe și legume, pentru a ajuta la adaptare.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.6 ° C
19.9 °
16.1 °
62 %
2.2kmh
57 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...