spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTProiect inedit prezentat de 6 studenţi la NASA. Din grup fac parte...

Proiect inedit prezentat de 6 studenţi la NASA. Din grup fac parte şi doi botoşăneni

Un grup de 6 studenți la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, printre care se numără şi doi botoşăneni, au prezentat la NASA International Space Apps Challenge un proiect inedit. Mai mult de 50.000 de participanți din 400 de orașe au participat la această competiție.

Evenimentul a avut loc în perioada 7-8 octombrie. Echipa formată din Szecsi Antonia, Lutsch Antonia, Ivas Catalin, Mihoc Alexandru şi botoşănenii Popovici Andrei şi Sorodoc Matei a venit cu ideea realizării unui dispozitiv care va reuși să facă diferența dintre focurile benefice pentru vegetație și cele care ar provoca undezastru.

„În cadrul competiției am avut de ales din mai multe challenge-uri și noi am ales unul legat de fire supervision și extinsion. Am observat că există foarte multe dispozitive care supraveghează focurile din zonele forestiere și le opresc când sunt în stadii mici, dar ce ne-am gândit noi că ar fi mult mai util decât să oprim, în urma unui studiu realizat pe Parcul  Național Yellowstone am realizat că anumite focuri sunt benefice pentru pădure în sensul în care după ce se termină focul o să crească vegetația mult mai puternică.

În urma studiului ne-am dat seama că cel mai bine decât să prevenim ar fi să realizăm un dispozitiv care înglobează mai mulți senzori și inteligență artificială să putem face diferența între focurile care sunt benefice pentru vegetație, focurile naturale și focurile artificiale care nu sunt benefice pentru vegetație și care ar crea un dezastru”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Szecsi Antonia, studentă la UTCN.

Din păcate, chiar dacă tinerii au ieșit câștigătorii de pe Cluj-Napoca, nu au mai reușit să încarce filmarea pentru calificarea la etapa globală, iar premiul a fost oferit unei alte echipe.

Cine sunt câștigătorii din România și ce soluții au propus

Dvloper.io, echipa care a câștigat competiția din București, a propus Demeter, o aplicație de geo-agricultură care se adaptează la nevoile parcelei. Astfel, soluția poate îmbunătăți capaci-tatea de luare a deciziilor și de prognoză, oferă o analiză a randamentelor recoltelor din trecut și date pentru planificarea viitoarelor recolte (de exemplu, ce tip de cereale sunt cele mai po-trivite pentru a fi cultivate), sau poate economisi consumul de apă. Membrii echipei sunt Răzvan Georgescu, Thushara și Andrei Zvirid.

R.A.G.E, echipa câștigătoare la Cluj, a creat un sistem de alertă timpurie în caz de urgență pentru zonele cu risc de incendii. Sistemul ar putea trimite mesaje de urgență și informații către și dinspre zone și comunități izolate care nu au acces la infrastructura GSM sau la in-ternet. Membrii echipei sunt Gabriel Oltean, Eusebiu Ștefan Coltanel, Răzvan Udrea și Adrian Costea.

Open 360, echipa care va reprezenta Timișoara, a realizat o platformă de tip marketplace prin care voluntarii pot urmări proiectele NASA Open Science preferate, primind în fiecare săptămână un e-mail cu progresele realizate în cadrul proiectului. Membrii echipei Open 360 sunt Alexandru-Florin Boboc și Cătălin Andrei Bora.

Kilonova, echipa câștigătoare la Iași formată din elevi de liceu, a dezvoltat Selenotone, un site prin intermediul căruia utilizatorii au posibilitatea de a încărca un videoclip din spațiu. Acest videoclip este apoi procesat de un program creat de echipa Kilonova care oferă ulterior un sunet corespunzător elementelor vizuale. Membrii echipei sunt liceenii Dragoș Lazăr, Oc-tavian Găinaru, Andrei Pătrașcu, Maria Vasilache, Teodor Moscaliuc și Rareș Neculau.

Soft Hoarders, echipa câștigătoare din Oradea, a creat o aplicatie de educație și conștientizare a utilizării apei care se numește „The Water Cycle: Balancing Act”. Membrii echipei sunt Bogdan Alexandru Văduva, Vlad Ciunel Vlad și Alexia Bulubasa.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...