spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTPremieră la Botoșani! Persoanele cu deficiențe senzoriale au fost invitate la teatru...

Premieră la Botoșani! Persoanele cu deficiențe senzoriale au fost invitate la teatru (video)

Pentru prima dată în zona Moldovei, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani a invitat persoanele cu deficiențe senzoriale la teatru, dezvoltând un proiect în parteneriat cu Liceul Special ,,Moldova” Târgu Frumos, ANSR Filiala Botoșani – Asociația Națională a Surzilor din România și Asociatia Nevazatorilor Botosani.

Vineri, 19 octombrie, în sala de la Cinematograful Unirea, s-au adunat zeci de persoane cu deficiențe senzoriale, alături le-au fost și persoane tipice. Pe scenă s-a jucat „Cerere în căsătorie”, un spectacol în regia lui Mihai Donțu. Din distribuție fac parte Silvia Răileanu, Cezar Amitroaei și Radu Dragoș.

,,Am făcut un început, un proiect de început. Ne-am aranjat în așa fel încât persoanele cu hipoacuzie să poată percepe ceea ce Daniel a reușit dă facă de la ora 15:00 încoace, trebuie să îi mulțumim pentru acest efort colosal”, a spus Laura Dănilă, președintele filialei Botoșani a Asociației Nevăzătorilor din România.

,,Absolut remarcabil să avem în aceeași sală de teatru persoane nevăzătoare, persoane surde și persoane tipice”

Daniel Hliban, director Asociația Națională a surzilor, filiala Botoșani, interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, a tradus pentru persoanele hipoacuzice, iar Teatrul „Mihai Eminescu” a asigurat descrierea narativă pentru persoanele cu deficiențe de văz.

,,Aș vrea să îi mulțumesc Teatrului ,,Mihai Eminescu” și doamnei Lidia Uja pentru această inițiativă unică, deci este pentru noi, pentru județul Botoșani, pentru zona Moldovei, un lucru absolut remarcabil să avem în aceeași sală de teatru persoane nevăzătoare, persoane surde și persoane tipice, împreună, într-o normalitate absolută pe care ni-o dorim cu toții”, a transmis Daniel Hliban, director Asociația Națională a surzilor, filiala Botoșani.

Atât adulții, cât și copiii s-au bucurat de momentele inedite oferite de acest proiect.

,,Pentru mine a fost o experiență nouă, nu îmi aduc aminte să mai fi participat la un spectacol de acest gen. Piesa am mai ascultat-o în format audio. A fost foarte bine explicat. Voi mai participa cu drag dacă vor mai fi”, a spus unul dintre spectatorii cu deficiențe de văz.

,,Persoanele cu deficiențe senzoriale au dreptul de a fi în sala de spectacole!”

În România trăiesc aproximativ 88.000 de persoane cu deficiențe de vedere și 23.000 de persoane cu deficiențe de auz.
,,Se vorbește în țara noastră și prin lume despre nevoia de incluziune. Există un design universal de învățare, modelul DUI, pentru facilitarea incluziunii, dar acesta este o Fata Morgana, se vede în zare dar de multe ori nu există, e doar o iluzie. Și dacă spre incluziunea școlară s-au mai facut pași către incluziunea culturală, întâmplările sunt tratate ca fiind excepție”, au spus organizatorii evenimentului.
Teatrul „Mihai Eminescu” își dorește ca acesta să fie doar începutul. „Cerere în căsătorie” este o întâmplare inedită și prima din istoria instituției, dar reprezentanții acestei își doresc să normalizeze evenimentele de acest gen sub mesajul ,,persoanele cu deficiențe senzoriale au dreptul de a fi în sala de spectacole!.
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
35 %
2.4kmh
58 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...