spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTUn nou premiu adăugat în palmares de actrița Silvia Răileanu

Un nou premiu adăugat în palmares de actrița Silvia Răileanu

O actriță a Teatrului ,,Mihai Eminescu” Botoșani cucerește premiu după premiu atât la nivel național, cât și internațional. Cel mai recent trofeu adăugat în palmares de Silvia Răileanu este la un Festival de Teatru din Brașov.

Aceasta a primit un Premiu Special oferit de Teatrul Particular Brașov în cadrul Festivalului Monodramei Independente. A treia ediție a evenimentului a avut loc în perioada 12-15 octombrie, la Centrul Cultural Reduta.

Succesul înregistrat la Brașov a venit imediat după ce Silvia Răileanu a cucerit două mari premii la un festival de Monodramă din Sri Lanka, acolo unde i-a învățat și pe tinerii srilankezi câteva dintre tainele actoriei.

Spectacol despre suferințele românilor din Basarabia

,,Să nu ne răzbunați’‘ este spectacolul care i-a adus numeroase premii și care a cucerit de fiecare dată atât publicul, cât și juriul. Regia și scenografia sunt semnate de Silvia Răileanu și Mirela Nistor. Textul este o adaptare de Ionuț Poclid după cartea monahului Moise ce are în cuprins mărturii despre suferințele românilor din Basarabia.

,,E foarte grea piesa asta, e o adunătură de emoții și de sentimente. Ideea a pornit când am fost la o oră de ,,Basarabia, pământ românesc” la Liceul Pedagogic, m-am dus din curiozitate. Când i-au întrebat ce știu despre Basarabia, erau vreo 31 de copii de clasa a 9-a, nu știau ce să răspundă. Mi-am dat seama că generația tânără nu știe nimic, dar nimic despre tot ce a fost. Ei nu știau și nu înțelegeau de ce Basarabia e pământ românesc”, a povestit actrița Silvia Răileanu.

,,Mă gândeam să fac un spectacol ca să explic și oamenilor de ce noi suntem altfel”

Silvia Răileanu s-a născut în Republica Moldova și a știut încă din fragedă copilărie ce își dorește de la viață. Visul ei era să devină actriță, iar spiritul patriotic a însuflețit-o mereu. Rememorează cu nostalgie momentele în care interpreta tot felul de personaje în fața cățeilor din curtea părintească, dar și cele în care ducea de mâncare soldaților pe podul de la Nistru îmbrăcată într-un pulover în culorile tricolorului, croșetat chiar de ea.

Dar odată cu venirea în Botoșani a conștientizat lipsa informațiilor despre Basarabia, mai ales în rândul tinerilor. Spectacolul ,,Să nu ne răzbunați” a luat naștere din dorința de a explica ce s-a întâmplat cu adevărat în Basarabia.

,,Mă gândeam să fac un spectacol ca să explic și oamenilor de ce noi suntem altfel, de ce vorbim aceeași limbă, dar eu am accent. Vedeam scene, simțeam ce trebuia să joc, dar nu aveam text. O femeie care mă ajuta la curățenie mi-a spus că a citit o carte despre moldoveni, ,,Să nu ne răzbunați”. I-am cerut cartea, am citit și eu, trezi zile am bocit”, a spus Silvia Răileanu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.9 °
18.6 °
53 %
4.6kmh
100 %
sâm
17 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...