marți, mai 14, 2024
AcasăLocal BTFrustrare - ministrul Mediului a venit în vizită, dar fără soluții concrete

Frustrare – ministrul Mediului a venit în vizită, dar fără soluții concrete

Ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, a efectuat astăzi o vizită oficială în județul Botoșani. În ciuda întâlnirilor cu primarii și reprezentanții administrației locale, oficialul nu a prezentat soluții concrete pentru problemele ridicate, motiv pentru care vizita a părut mai mult o etapă în campania preelectorală a PNL, decât un demers menit să rezolve problemele stringente din județ.

Una dintre criticile principale aduse ministrului Fechet se referă la blocajele birocratice și la legislația stufoasă care împiedică accesarea fondurilor europene și desfășurarea investițiilor în județ. Primarul comunei Păltiniș, Costel Romanescu, a subliniat că, deși se tot vorbește despre accesarea fondurilor europene, România se confruntă cu o birocrație imensă și o legislație complicată, care îngreunează proiectele și le împiedică să se materializeze. „Știți, toți vorbim de accesare de fonduri, dar tot ne învârtim în jurul cozii și nu spunem realitatea crudă. Realitatea crudă este că legislația este făcută de noi, nu cred că vine niciun marțian cu un plic și îl dă în Parlament și dumneavoastră îl aprobați. Toată legislația asta…și cu gândacul și cu orice… că e o glumă macabră care e de actualitate și acum. Asta este legislația, noi o facem acolo. Noi ne punem bețe-n roate. La accesare de fonduri, vedeți, Spania cu Polonia le accesează foarte ușor. Vin cu două, trei foi și accesează. Noi facem o grămadă de hârtii, umblăm zeci de drumuri, pierdem zeci de zile și nu facem nimic”, a spus primarul de Păltiniș, Costel Romanescu. La toate acestea, răspunsul ministrului Fechet a fost destul de vag, el afirmând că trebuie găsite soluții pentru a evita ca normele de mediu să afecteze proiectele și investițiile care ar aduce beneficii comunității.

În acest context, un alt subiect sensibil discutat în cadrul întâlnirilor a fost problema Acumulării Vârfu Câmpului de pe Siret, investiție vitală pentru a asigura a doua sursă de apă pentru numeroase localități din vestul județului. Chiar dacă această lucrare hidrologică este esențială pentru comunitate, ea este blocată de ani de zile din cauza rezervațiilor naturale de stejar creț și laleaua pestriță. Ministrul Mediului a asigurat că acest proiect reprezintă o prioritate pentru minister, dar nu a oferit detalii concrete sau soluții pentru deblocarea situației. „Barajul de la Vârful Câmpului reprezintă o prioritate pentru Ministerul Mediului, nu doar în ceea ce înseamnă deblocarea procedurilor care țin de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate sau de Administrația Bazinală Siret, dar mai ales în legătură cu identificarea unor soluții concrete pentru finanțarea restului de executat a acestor lucrări. (…) Importantă este decizia pe care am luat-o alături de colegii mei astăzi, aici la Botoșani, respectiv aceea de a institui un grup de lucru care va avea exact această sarcină, nu doar să evalueze stadiul, dar să propună foarte rapid niște soluții pentru ca locuitorii județului Botoșani să poată beneficia de această investiție foarte importantă”, a spus Mircea Fechet.

De asemenea, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, Valeriu Iftime, a subliniat faptul că Botoșaniul și alte două-trei județe nu au reușit să atragă niciun leu din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2, indicând un grad scăzut de absorbție a fondurilor europene pentru proiectele de mediu, în multe situații cheltuielile fiind fazate pe mai mulți ani. În opinia omului de afaceri, acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a face față provocărilor legate de reciclarea gunoiului și extinderea sistemelor de apă și canalizare în anii următori. Cert este că ministrul Fechet nu a știut nici despre situația prin care a trecut Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Stăuceni (n.r. – groapa de gunoi de la Victoria), care a fost cât pe ce să rămână anul trecut fără autorizația integrată de mediu din cauza unor deficiențe semnalate încă din urmă cu doi ani, dar nici despre eroziunea malurilor râului Prut, care a făcut ca România să piardă în ultimii ani zeci de hectare de teren din teritoriul național.

În ciuda întâlnirilor cu oficialitățile locale și reprezentanții mediului de afaceri, vizita ministrului Mediului în județul Botoșani nu a adus claritate sau soluții concrete pentru problemele urgente din județ. Deși din delegația oficială care a ajuns astăzi la Botoșani au mai făcut parte directorul adjunct al Administrației Fondului pentru Mediu, Mălin Paicu, directorul general al Ministerului Mediului, Dorina Mocanu, directorul de cabinet al ministrului Mediului, Andreea Diaconu, directorul de comunicare al ministerului Mediului, Mihai Dragan și consilierul ministrului, Cosmin Alexandru Iancu.

Altfel spus, botoșănenii trebuie să rămână în așteptare, sperând că autoritățile vor găsi modalități eficiente de a depăși obstacolele birocratice și de a debloca proiectele esențiale pentru dezvoltarea județului.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
16.6 °
47 %
4.9kmh
92 %
mar
14 °
mie
14 °
joi
16 °
vin
16 °
sâm
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici (foto stânga) a fost în campanie electorală și la târgul agro-zoo de la Popăuţi.

EDITORIAL

Campanie electorală, desigur, astfel că nu trebuie să ne mire faptul că indivizii care visează să ne spolieze în următorii patru ani nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Ba-i subțire, ba e gros Dar cu ... caracter frumos. Și oriunde pe pământ E ... purtător de cuvânt! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...