spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTAgresivitatea din școli dă de lucru polițiștilor. IPJ a făcut radiografia violenței...

Agresivitatea din școli dă de lucru polițiștilor. IPJ a făcut radiografia violenței dintre elevi (video)

O parte dintre elevii botoșăneni încearcă să tranșeze disputele cu proprii colegi folosindu-se de violență. Cel puțin așa rezultă dintr-o analiză făcută de poliție.

Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară (BSȘ) au făcut o radiografie la 9 luni a situației din unitățile de învățământ. Potrivit unei situații prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat șeful Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul șef Tudor Costîn, și comisarul șef Daniela Gheorghiescu, șeful BSȘ Botoșani, la nivelul județului Botoșani, în primele 9 luni ale acestui an a fost înregistrată o scădere a infracțiunilor sesizate, produse în incinta sau proximitatea unităților de învătământ, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în acest an au fost sesizate 56 de infracțiuni, cu 16 mai puține față de anul trecut.

„În funcție de tipul faptei de natură penală, a fost identificată o pondere ridicată a infracțiunilor contra integrității corporale sau a sănătății, însă se impune a fi menționat că inclusiv acestea se situează pe un trend descendent, fiind cu 6 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a arătat Daniela Gheorghiescu.

Zeci de infracțiuni comise pe fondul unor conflicte spontane

Potrivit analizei IPJ, în primele 9 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 33 de fapte de lovire sau alte violențe, 10 fapte de furt, 3 fapte de purtare abuzivă, 3 fapte de distrugere, 2 fapte de agresiune sexuală, o faptă de amenințare, o faptă de port de obiecte periculoase, o faptă de șantaj, o faptă de vătămare corporală din culpă și o faptă de hărțuire.

„Cu privire la infracțiunile comise cu violență, concluziile analizelor de caz întocmite, indică faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, acestea s-au produs pe fondul unor conflicte spontane, lipsind rezoluția infracțională caracterizată de premeditare, sau au fost rezultatul unor activități de joacă pe timpul pauzelor, care favorizează producerea de accidente. Totodată, interpretarea sistemică, atât a concluziilor analizelor de caz întocmite subsecvent tuturor faptelor penale sesizate, cât și a valorilor anterior expuse, nu relevă existența la nivel de fenomen a comiterii de infracțiuni în mediul școlar”, a adăugat Daniela Gheorghiescu, care a precizat că în acest interval nu au fost sesizări cu privire la traficul sau consumul ilicit de droguri.

În plus, ulterior sesizării tuturor faptelor de natură penală săvârșite în unitățile de învățământ, au fost desfășurate activități preventive la orele de curs, de către polițiștii de siguranță școlară, iar în cazurile complexe au fost desfășurate activități de consiliere a elevilor implicați, în prezența reprezentanților legali, fiindu-le prezentate consecințele juridice ale săvârșirii de fapte penale.

Agresivitate manifestată în urban și rural

Analiza făcută de IPJ a mai arătat că cele mai multe fapte sesizate, în număr de 51, au fost comise în incintă, iar 5 în zona adiacentă a unităților de învățământ. În schimb, din punct de vedere al mediului de comitere, 31 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, iar 25 în mediul rural. Altfel spus, elevii continuă să aibă conflicte între ei, iar acestea au loc atât în unitățile de învățământ din centrele urbane, cât și în mediul rural.

Val de activități preventive în școli și licee

Plecând de la aceste constatări, polițiștii au organizat o sumedenie de întâlniri cu elevii, au derulat tot felul de activități preventive, dar și campanii de informare la care au participat peste 10.000 de elevi atât din ciclul primar, cât și din gimnaziu sau liceu. Interesant este că 195 dintre aceștia au acceptat participarea la un sondaj prin aplicarea de chestionare privind cunoașterea fenomenului de cyberbullying și formele de manifestare ale acestuia.

„Toți indicatorii obținuți cu prilejul aplicării chestionarelor vor constitui bază de analiză în scopul proiectării activităților de prevenire ce vor fi desfășurate în anul școlar curent”, a mai spus Daniela Gheorghiescu. Totodată, polițiștii au implementat și o campanie locală pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, împreună cu cadrele medicale de la Unitatea Primiri Urgențe – Spitalul Județean De Urgență ”Mavromati” Botoșani, Direcția de Sănătate Publică Botoșani, dar și responsabili din cadrul Inspectoratului Școlar Județean.

Peste o sută de forțe de ordine publică acționează zilnic pe lângă școli

În ceea ce privește asigurarea climatului de ordine publică în proximitatea unităților de învățământ, zilnic au acționat în medie peste 120 de polițiști de ordine publică și poliție rutieră, dintre care 62 polițiști în mediul urban și 61 de polițiști în mediul rural, iar efectivele de jandarmi au asigurat o medie zilnică de 11 lucrători pentru cele 9 unități de învățământ date în responsabilitate.

Mai mult, în perioada ianuarie – septembrie 2a.c., la nivelul întregului județ au fost desfășurate 22 de acțiuni polițienești, dintre care 4 de amploare, organizate în sistem integrat, cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi și al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.

Operațiuni de amploare în preajma școlilor

Ca element de noutate, cei din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean au decis să organizeze săptămânal câte o acțiune de amploare în preajma unităților de învățământ. La anumite ore din zi, dar și în zile diferite, în funcție de orarul elevilor.

Scopurile acestor acțiuni sunt multiple, polițiștii urmărind depistarea și luarea măsurilor legale față de persoanele care tulbură ordinea și liniștea publică sau încalcă în orice mod prevederile legale, reducerea faptelor contravenționale și infracționale comise în rândul minorilor și în mod deosebit a actelor de violență, identificarea, legitimarea si luarea măsurilor legale față de persoanele care nu-și justifică prezența în imediata apropiere a unităților de învățământ sau în incinta acestora, depistarea elevilor care absentează în mod nejustificat de la orele de curs, identificarea localurilor și a altor unități de alimentație publică care comercializează băuturi alcoolice, produse din tutun, identificarea locurilor cu risc criminogen din zona adiacentă unităților de învățământ și a celor pretabile consumului de substanțe interzise, prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor.

„În cadrul acestor activități, care au fost desfășurate până în acest moment în municipiile Botoșani și Dorohoi și în orașul Ștefănești, au fost depistați 98 de elevi care absentau de la cursuri. De asemenea, au fost verificate 29 de unități de alimentație publică situate în zona unităților de învățământ și au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale ca urmare a neregulilor constatate în proximitatea unităților de învățământ”, a mai punctat Daniela Gheorghiescu, șeful Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Botoșani.

Patrulă zilnică pentru traseele urmate de elevi

Ca măsură de tip pilot, începând cu 11 septembrie a.c., la nivelul municipiului Botoșani a fost instituit suplimentar, față de dispozitivul curent de ordine publică, un echipaj care acționează zilnic, atât în regim de patrulare auto cât și pedestră, pe un itinerariu adiacent unităților de învățământ din municipiu și în intervale de timp suprapuse programului de desfășurare a orelor de curs. Dacă rezultatele vor fi benefice, măsura ar putea fi extinsă și la nivelul municipiului Dorohoi.

Fenomene periculoase ținute sub tăcere

Ce nu s-a punctat a fost însă faptul dacă în județ există unități de învățământ vulnerabile la traficul de droguri sau la traficul de minori. Asta cu atât mai mult cu cât în primăvara acestui an au existat situații în care copile instituționalizate din Dorohoi au fost determinate de diverse persoane să se prostitueze, dar și minori care au fost depistați ca făcând parte din grupări care se ocupau de distribuția ilegală a substanțelor cu efect psihoactiv.

La fel, nu se știe nici dacă în preajma anumitor unități de învățământ obișnuiesc să acționeze membrii unor grupări de tip „găști de cartier”, ori indivizi care să racoleze minore pentru video-chat. În privința acestor chestiuni, șeful IPJ Botoșani, comisarul șef Tudor Costîn, a precizat că toate structurile de poliție sau de combatere a criminalității fac schimburi de informații, iar toate suspiciunile au fost investigate de structurile de profil pentru luarea măsurilor legale, analiza IPJ făcând trimitere strict la activitatea BSȘ.

„Toate acele informații obținute din mediul școlar sau din proximitatea acestuia, care exced competențele noastre, sunt transmise structurilor specializate respectiv DIICOT, DNA, Parchetul General sau Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani ori Parchetul Curții de Apel. Toate aceste informații ajung la structurile competente și de multe ori suntem plăcuți surprinși că informațiile obținute de noi sunt concretizate în astfel de dosare, astfel de acțiuni”, a spus șeful IPJ Botoșani, Tudor Costîn. La fel, reprezentanții IPJ au admis că nu toate cazurile petrecute în școli au fost sesizate sau aduse la cunoștința celor din cadrul BSȘ din diferite motive.

Schimbări în Legea învățământului pentru înființarea unui task-force în școli

În schimb, situația ar putea cunoaște o schimbare începând din acest an după ce Legea Învățământului a fost modificată și a fost stabilit un regulament de lucru pentru o nouă structură creată în școli din care fac parte cadre didactice, reprezentanți ai poliției, ai Consiliului elevilor dar și ai părinților. De altfel, reprezentanții IPJ au punctat faptul că siguranța în școli nu ar trebui să preocupe mai mulți factori, începând de la organizațiile de părinți, ai elevilor, dar și autoritățile locale.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
39 %
1.9kmh
100 %
joi
21 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...