luni, iunie 17, 2024
AcasăLocal BTAutoritățile județene se iau la trântă cu iarna. Emoții cu deszăpezirea pe...

Autoritățile județene se iau la trântă cu iarna. Emoții cu deszăpezirea pe drumurile naționale

Directorii instituțiilor deconcentrate din județ s-au întrunit, joi (n.r. 26 octombrie a.c.), în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, pentru a analiza stadiul pregătirilor pentru sezonul rece care urmează.

Colonelul Dan-Decebal Muraru, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani a prezentat situația pe toate instituțiile publice, unitățile administrativ-teritoriale și societățile comerciale care asigură servicii publice pentru cetățeni și a făcut un inventar al utilajelor pentru deszăpezire și intervenții de urgență pe care se bazează operatorii. Potrivit acestuia, Secția Drumuri Naționale (SDN) Botoșani dispune de acordul cadru valabil până la 29 decembrie 2024 și un contract subsecvent la acordul-cadru ce urmează a se încheia în perioada următoare. Astfel, SDN se bazează pe 20 de utilaje proprii și alte circa 40 care ar urma să fie asigurate de operatori. La fel, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani are un acord cadru încheiat cu asocierea dintre Ardelean Company Nord Vest Baia Mare și 07 CCC Botoșani pentru Baza Botoșani, Baza Dorohoi și Baza Trușești și acord cadru încheiat cu Loial Trans Manolești pentru Baza Săveni. Astfel, pentru drumurile județene ar urma să fie asigurate 20 de utilaje proprii ale DJDP la care se adaugă 40 ale operatorilor. Totodată, la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale ar fi 302 de utilaje proprii și alte 42 închiriate.

Aparent, situația pare liniștitoare. Doar că emoții ar fi tocmai la drumurile naționale, acolo unde Liviu Mihalache, adjunctul șefului Secției Drumuri Naționale (SDN), a recunoscut că operatorul care a câștigat contractul pentru deszăpezire a creat numai probleme întrucât acesta nu avea contract de mentenanță pentru utilaje, iar după primele intervenții din anii trecuți s-a ajuns la situația să se acționeze cu doar o treime din utilaje. La fel, iarna trecută firma în cauză a rămas fără șoferi, după ce persoanele selectate au denunțat contractele de muncă. Prin urmare, SDN intenționa să ceară operatorului să prezinte situația cu toate contractele existente, inclusiv situația cu asigurările pentru utilaje. O altă problemă ar fi personalul insuficient la nivelul SDN, aspecte care au fost comunicate inclusiv la București. Asta cu atât mai mult cu cât SDN a preluat alți 17 kilometri de șosea de la drumuri județene, după redeschiderea Vămii Racovăț. În plus, SDN nu a putut trece încă la montarea parazăpezilor întrucât proprietarii terenurilor din apropierea drumurilor naționale nu au finalizat lucrările agricole. În schimb, pentru iarna aceasta, numărul parazăpezilor a fost suplimentat. „Având în vedere experiența din anii trecuți și schimbările meteo-climatice, parazăpezile vor fi montate pe două-trei rânduri paralele, la distanță între ele, tocmai pentru a evita depunerea zăpezii pe carosabil”, a explicat Liviu Mihalache. Un alt aspect care dă de gândit este noul normativ pentru stabilirea traseului pentru autofreze. Astfel, potrivit noilor reglementări, raionul de acțiune pentru o autofreză ar fi de 400 de kilometri, o distanță extrem de mare în situație de viscol cu troieniri. În schimb, chiar dacă SDN figura că are în stoc numai 10 la sută din necesarul de material antiderapant, unitatea are contract de furnizare pentru întreaga cantitate, iar materialele vor fi livrate în viitorul apropiat.

La rândul său, Paul Șmit, reprezentantul Direcției Județene de Drumuri și Podurilor (DJDP) Botoșani a precizat că unitatea a încheiat săptămâna aceasta contractul subsecvent pentru iarna 2023 – 2024 și nu ar trebui să existe niciun fel de probleme. De altfel, DJDP, care are în administrare drumurile județene, are asigurate deja stocuri suficiente de materiale antiderapant, adică 4.250 de tone de sare și 12.350 de tone de nisip. ”Nu trebuie să ezităm în nici un fel în ceea ce privește pregătirea pentru sezonul rece. Trebuie să fiți pregătiți cu aceste contracte pe care le încheiați cu furnizorii de servicii 100% pentru sezonul de iarnă. În perioada următoare vom avea o întâlnire cu toți factorii cu atribuții în domeniu și vom face o analiză pentru că, înțeleg din prezentările de astăzi că suntem pregătiți și nepregătiți, într-un fel, din cauza capacităților tehnice. De la mine ați avut și aveți sprijin, și în luna aprilie am intervenit ca să solicităm autofreze, care au ajuns la noi, poate mai greu, pentru că până la Botoșani au fost probleme și la Iași și la Suceava, dar atunci am ieșit onorabil din situația aia, pentru că, știe toată lumea, viscolul pe care l-am avut atunci a fost foarte puternic, de aia am avut și cod roșu”, a spus prefectul Sorin Cornilă.

Referitor la activitatea Nova Apaserv, directorul general Liviu Ștefan a dat asigurări că societatea este pregătită pentru a asigura funcționarea tuturor sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, inclusiv a stațiilor de tratare apă, pompare și epurare. În schimb, în cazul potențialelor avarii, vor încerca să asigure personalul și echipamentele necesare pentru a reduce timpii de remediere. Prefectul Sorin Cornilă i-a transmis să aibă în atenție toate problemele cu care se confruntă și a cerut conducerii operatorului regional de apă să pregătească proiecte pentru a schimba conductele uzate. „Văd că sunt din ce în ce mai dese avariile. Am primit și eu foarte multe petiții, nu vreau să ascundem situația asta, de aia o și discut. Știu că aveți disponibilitate și apreciez lucrul acesta, de câte ori v-am sunat ați reacționat, dar trebuie să ajungem la problema de bază, cea a fondurilor, a investițiilor și a resursei umane. Sunt trei elemente importante pe care trebuie să le regândiți și să încercăm să resuscităm operatorul de apă”, a spus prefectul Sorin Cornilă.

Potrivit situației întocmite de ISU Botoșani, în județ ar fi circa 500 de persoane vulnerabile printre care 272 de pacienți dializați, 123 de persoane care depind de aparate de respirat, dar și 67 de femei gravide aflate în trimestrul III de sarcină, la care se adaugă persoanele fără adăpost. Cei de la ISU au listele cu aceste persoane, iar în situația în care vor fi emise coduri de vreme nefavorabilă, acestea ar urma să fie aduse în centrele din Botoșani sau Dorohoi. Totodată, potrivit oficialilor de la ISU, au fost identificate și spațiile care pot asigura cazarea persoanelor surprinse în trafic sau afectate de fenomenele meteorologice specifice iernii. Este vorba de 257 de locații – cămine culturale, școli, săli de sport, grădinițe, sedii instituții publice – cu un număr de 10.669 locuri de cazare, din care 1.670 locuri cu capacitate de hrănire.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.8 ° C
18.6 °
16.6 °
93 %
1.3kmh
7 %
lun
27 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
25 °
vin
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu egalităţile astea de gen, nici nu mai ştii cine intră peste tine la baie.

EDITORIAL

Aproape sigur, în istoria locurilor în care ne ducem existențele, Valeriu Iftime nu va rămâne ca nabab, afacerist de frunte sau ca profesionist desăvârșit...

EPIGRAMA ZILEI

Sper ca la iarna  viitoare Să nu strig iar în gura mare : ”La vremuri noi, Tot ... boi!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...