spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTPrimărie pusă la plată pentru informaţii ţinute la secret

Primărie pusă la plată pentru informaţii ţinute la secret

Caz neobișnuit înregistrat într-o comună din județ, unde Consiliul local a fost obligat să-i plătească unui sătean penalități în valoare de peste 9.000 de lei. Asta după ce autoritățile locale au refuzat să-i comunice răspunsurile oficiale la o serie de petiții și au ignorat o hotărâre a Tribunalului. Iar cu fiecare zi de întârziere, suma ar putea crește cu câte 100 de lei.

Totul a început în urmă cu aproape patru ani, când Stănică Iosub s-a adresat Consiliului Local (CL) Viișoara solicitând să i se aprobe racordarea la un puț de apă din curtea școlii și de a i se transmite în copie o serie de informații de interes public cum ar fi contractul de racordare la același puț de apă încheiat între Consiliul local Viișoara și un localnic, hotărârea CL privind aprobarea racordării localnicului, dar și dovada plății consumului de apă în perioada 2007 – 2019. Întrucât nu a primit niciun răspuns, Stănică Iosub s-a adresat Tribunalului Botoșani.

Decizie a instanţei ignorată de autorităţi

În cadrul procesului, primarul comunei a invocat că cererea de branșare a fost respinsă de CL, iar răspunsul la petiție i-a fost comunicat verbal. Asta pentru că unitatea administrativ teritorială Viișoara a funcționat o bună perioadă de timp fără secretar și viceprimar. Totuși, Tribunalul a considerat că autoritatea locală a încălcat dispozițiile legale privind modul de soluționare a petițiilor, întrucât nu i-a răspuns în termenul prevăzut, dar și de faptul că i-au oferit informațiile de interes public. Prin urmare, instanța i-a dat câștig de cauză lui Stănică Iosub și a obligat Primăria și UAT Viișoara să-i răspundă în scris la ultima solicitare.

Cu toate acestea, autoritățile locale au continuat să ignore hotărârea instanței, care era definitivă. Prin urmare, Stănică Iosub a apelat la serviciile unui executor judecătoresc, care a solicitat executarea silită și a inițiat o nouă acțiune în instanță cu obligația de a face. Așa se face că pe 29 martie a.c.

Penalităţi impuse de magistraţi

Judecătoria Darabani a impus Consiliului Local Viișoara plata unei penalități zilnice în valoare de 100 de lei până la punerea în aplicare a sentinței Tribunalului. Doar că cei de la CL Viișoara au ignorat și această decizie, iar săteanul a apelat din nou la instanță pentru ca judecătorii să decidă valoarea penalităților. Așa se face că pe 28 septembrie a.c. Judecătoria Darabani a stabilit ca CL Viișoara să-i plătească penalități de întârziere de 9200 lei pentru neexecutarea obligației stabilită în sarcina sa prin decizia Tribunalului.

„În baza art. 906 alin. (4) Cod procedură civilă stabileşte suma definitivă la cuantumul de 9200 lei, aferent perioadei 29 martie 2023 – 29 iunie 2023”, se arată în hotărârea instanței. Iar suma a fost stabilită foarte limpede – 92 de zile de întârziere, înmulțite cu 100 de lei pentru fiecare zi.

Deși reporterii „Monitorul de Botoșani” au încercat să afle și punctul de vedere al primarul comunei, acesta nu a putut fi contactat nici măcar telefonic. Cu toate acestea, CL Viișoara a formulat apel, sperând să aibă câștig de cauză la Tribunal.

Potrivit unei ordonanțe de guvern din 2002, petițiile adresate autorităților și instituțiilor publice trebuie soluționate în 30 de zile. Petițiile greșit îndreptate vor fi trimise în termen de 5 zile de la înregistrare către autoritățile sau instituțiile publice competente, urmând ca petiționarul să fie înștiințat despre aceasta. În plus, autoritățile au obligația să comunice petiționarului răspunsul în scris, indiferent dacă soluția este favorabilă sau nefavorabilă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
37 %
2.5kmh
8 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
13 °
joi
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...