spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalSentința definitivă într-o evaziune de aproape două milioane de euro. Ce se...

Sentința definitivă într-o evaziune de aproape două milioane de euro. Ce se întâmplă cu banii

Un om de afaceri din județ a evitat o condamnare penală după ce a fost acuzat de o evaziune fiscală de aproape două milioane de euro. Sentința definitivă în acest caz a fost pronunțată astăzi, ca urmare a unei decizii a Curții de Apel Suceava. Cu toate acestea, chiar dacă scapă de închisoare, omul de afaceri va trebui să plătească statului român o sumă considerabilă, alături de firma sa, LKV TIR SRL Bajura.

Ion Gheorghiciuc și sora sa, Zîna Condrea, au fost deferiți justiției în decembrie 2016 de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Acuzațiile vizau faptul că, în calitate de director și administrator al LKV TIR SRL Bajura, cei doi ar fi împiedicat accesul organelor de inspecție fiscală în octombrie 2011, pentru a ascunde sustragerile repetate de la plata obligațiilor fiscale ale societății. Procurorii au susținut că au fost omise evidențierea în actele contabile a operațiunilor comerciale și veniturilor realizate, generând un prejudiciu în valoare de 9.132.414 lei către bugetul de stat.

Dosarul a fost extrem de complex și voluminos, cuprinzând 18 volume la plecarea de la DNA, care includ diverse date financiare și documente relevante pentru acuzații. Conform anchetatorilor, activitățile infracționale ar fi avut loc acum peste un deceniu, după ce Gheorghiciuc a înființat firma în 2010 și a refuzat controlul fiscal după doar un an de activitate.

Printre descoperirile anchetatorilor s-a numărat identificarea unor tranzacții dubioase, precum achiziții intracomunitare nedeclarate și vânzări de bunuri la prețuri subevaluate. Firma ar fi importat cantități semnificative de produse, inclusiv 26.252 baxuri de chibrituri și 9,5 tone de cafea din Germania, fără a plăti accizele corespunzătoare. Mai mult, s-a constatat că LKV TIR SRL Bajura avea relații de afiliere cu alte firme controlate de Gheorghiciuc.

Ancheta a fost realizată printr-o colaborare între ofițeri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor și inspectori fiscali din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Botoșani. Concluzia lor a fost că firma LKV TIR SRL Bajura acționa ca un „paravan” pentru tranzacții avantajoase altor firme din grup, prejudiciind bugetul de stat.

Procesul a durat mult din cauza expertizei fiscale-contabile și a audierii unui număr semnificativ de martori. În schimb, pentru Ion Gheorghiciuc, norocul a venit din partea Curții Constituționale, care a decis că, din cauza unor prevederi neconstituționale din Codul penal, prescrierea specială a răspunderii penale nu a funcționat în perioada 2018-2022. În cazul Zânei Condrea, judecătorii au apreciat că aceasta nu a comis faptele cu vinovăția prevăzută de lege.

Chiar dacă a scăpat de răspunderea penală, Ion Gheorghiciuc riscă executarea silită pentru suma de peste 8,8 milioane de lei revendicată de Fisc.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
15.5 °
56 %
0.5kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...