joi, mai 9, 2024
AcasăLocalStagiu de practică pentru elevii dărăbăneni, desfășurat în Spania

Stagiu de practică pentru elevii dărăbăneni, desfășurat în Spania

În perioada 28.10.2023- 11.11.2023, Liceul ,,Dimitrie Cantemir” din Darabani a iniţiat prima mobilitate din cadrul Acreditării Erasmus+. Mobilitatea a fost coordonată de profesoara Mirela Străjeriu.

Astfel, mobilitatea a constat în desfăşurarea unui stagiu de practică pentru 15 elevi din clasele cu profil Mecanică şi Tehnician Întreţinere şi Reparaţii în Granada, Spania. Organizaţia de primire, ,,M.E.P Europrojects Granada S .L.‟ reprezentată de Mari Carmen Espartero şi Jessus Delgado, a format şi doi profesori din cadrul liceului, Dănăilă Sorin şi Ignat Florin, pentru includerea platformelor digitale în activităţile de învăţare şi activităţile practice specifice disciplinelor tehnice. Însoţitori ai elevilor au fost profesorul coordonator al proiectului, Străjeriu Mirela, profesor Chiriac Gheorghe-Cristian şi profesor Aionesă Ionela-Lăcrămioara.

„Totul a fost impresionant”

Stagiul de practică s-a desfăşurat la service auto şi de electrocasnice din Granada: COMPANY TALLERES J.CALERO MOTORSPORT, TALLERES JOMASUR S.L, MANUEL CALLEJON PEREZ. Experienţa profesorilor şi a elevilor au fost completate prin aspectele culturale observate prin formarea culturală inclusă în program ce a determinat vizite în Sevillia, Malaga, Cordoba şi Nerja.

,,Această mobilitate a fost o experienţă de neuitat. Totul a fost impresionant: elementele practice vor fi utile oricând voi avea ceva de reparat, colegii de clasă au devenit colegi de apartament, am colaborat cu profesorii şi tutorii de curs, care s-au ataşat de noi, am apreciat energia oraşului, care pare să nu aibă niciodată odihnă. E o lume diversă, care ne încântă, poate şi pentru că timpul petrecut aici e scurt, nu am luat contact cu toate problemele vieţii de adult, dar am înţeles mai bine obligaţiile specifice unui mediu de lucru.Mi-a plăcut mult Spania, e un loc frumos, cu oameni deschişi, direcţi, pe care l-aş revizita oricând”, a spus Tesner Ionel, unul dintre participanți.

„Cu siguranţă vom transmite experienţa colegilor nostri”

Profesor Ignat Florin, după ce observă cu umor că ,,o lună plină superbă hălăduia pe cerul Andaluciei‟,  la sosirea în Granada, evidenţiază parcursul exact al activităţilor. ,,Noi am stat doar 7 zile: 5 la cursuri, între 28.10-3.11.21023 şi două zile am petrecut pe mijloacele de transport . Ni s-a părut interesant să cunoaştem învăţământul tehnic spaniol, să facem o analiză comparativă între învăţământul spaniol şi cel românesc, să aplicăm noi strategii didactice, utilizând resurse digitale.

Cu siguranţă, vom transmite experienţa colegilor nostri. Am realizat deja un grup Telegram prin care doresc să împărtăşesc cu colegii din liceu cunoştinţe şi materiale realizate prin Kahoot şi Genially pe parcursul mobilităţii şi după mobilitate, ca rezultat final al experienţei inedite avute. Fără îndoială, cele 5 zile s-au desfăşurat ca un maraton al cunoaşterii pe care acum încercăm să-l recreăm, să-l transmitem pentru cei care nu au avut aceeaşi şansă ca noi”.

Experiențe culturale

Nici experienţele culturale nu au fost mai prejos, domnul profesor indicând seara de Flamenco de la Sacramento, vizita la Alhambra şi vederea de la înălţime a cartierului Albaicin, Muzeul de Ştiinţe, Balconul Europei de la Nerja.

,,Această mobilitate este prima dintre cele prevăzute în proiect pentru anul acesta şcolar. Va urma o experienţă similară în Cipru, unde, sper, voi avea şansa de a descoperi oameni şi experienţe culturale şi didactice la fel de interesante. Tot demersul este solicitant, de la orele de muncă intensivă pentru pregătirea documentaţiei, până la detaliile personalizate pe care le avem în vedere pentru rezolvarea unor probleme ce pot apărea în cazul fiecărui participant. Stresul reprezintă un plan secund al existenţei unui coordonator de proiecte Erasmus+, însă predominantă e bucuria de a face bine, de a ieşi din spaţiul personal şi de a evolua în plan personal şi profesional“, a afirmat profesor coordonator Străjeriu Mirela.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.8 ° C
16.6 °
13.3 °
50 %
0.8kmh
100 %
joi
13 °
vin
20 °
sâm
19 °
Dum
17 °
lun
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când președinta CJ le dă drumul acasă celor care îi scriu pe Facebook, se cunoaște din prima propoziție.

EDITORIAL

Din lipsă de ceva mai bun, zilele acestea am ajuns pe la Buzz House. Filmul, nu altceva... Și pot spune că m-am îngrozit de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...