spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalCopii fără medic din cauza birocraţiei (video)

Copii fără medic din cauza birocraţiei (video)

Părinţii copiilor din oraşul Darabani şi din împrejurimi au ajuns să fie disperaţi din cauza lipsei unui medic pediatru în zonă. Singurul pediatru de la spitalul din oraş este blocat de o lege ciudată, iar instituţiile pasează vina de la una la cealaltă. În tot acest timp sute de copii sunt lăsaţi fără medic în plin sezon al virozelor.

Ne tot amână cu redeschiderea pediatriei Darabani. Îl amână pe domnul doctor cu niște foi de pe o zi pe alta. Nu este lăsat să facă analize copiilor, nu este lăsat să facă tratament. Eu am fost cu copilul de 2 ani la Pediatrie și nu am reușit să obţin decât o simplă consultaţie, fără analize, fără tratament, deoarece nu este lăsat să facă treaba. Nu îl lasă și e greu, e sezon cu viroze. Ce facem cu copiii mici?”, a pus o mămică din zona Darabani.

Femeia a spus că o vecină a mers şi ea la spital pentru că un copil avea nevoie de un tratament injectabil, dar medicul, deşi prezent, nu a putut să facă nimic.

Spitalul încearcă să găsească soluţii pentru medic

Conducerea unităţii sanitare spune că s-a ajuns la această situaţie deoarece medicul în cauză a dat examenul final de rezidenţiat, l-a promovat, dar anul de studiu se încheie abia în primăvara lui 2024. Din acest motiv  acesta nu poate fi considerat, însă, medic specialist, iar Casa de Sănătate nu poate încheia contract pentru serviciile prestate de el. În acest context orice manevră medicală, inclusiv o injecţie, poate fi ulterior imputată spitalului de către Casa de Sănătate.

În acest moment activează în secția exterioară Pediatrie Darabani un medic care a luat specialitatea în luna octombrie. Dar, pentru că nu a finalizat curicula de rezidenţiat, până în aprilie trebuie să fie coordonat de un medic primar. Singurul medic primar pediatru la nivelul spitalului, care a fost de acord să îl coordoneze pe domnul doctor, este domnul doctor Mihailiuc, de la CPU Pediatrie. Spitalul a făcut toate demersurile pentru ca domnul doctor să primească o jumătate de normă la secția din Darabani şi aşteptăm acordul celor de la Casa de Asigurări, pentru că ei trebuie să dea acceptul. Domnul doctor a luat specialitatea, dar nu poate intra în contract cu Casa de Sănătate”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Aceasta spune că unitatea a făcut demersuri şi la Minister pentru o derogare, însă şefii de la Bucureşti au transmis că până în aprilie medicul nu poate intra în contract cu CAS.

„Încercăm să găsim soluţii”

De cealaltă parte, şefii de la CAS spun că vor căuta şi ei o soluţie, dar nu înainte de a se consulta cu DSP. Cu toate acestea, se pare că propunerea celor de la Spitalul Județean nu are şanse prea mari să fie aprobată.

„Problema este în atenţia noastră. Încercăm să găsim soluţii legale pentru a asigura serviciile medicale şi la secția exterioară de la Darabani. În cursul acestei săptămâni vom avea întâlniri şi cu reprezentanţii DSP, să vedem ce soluţii găsim. Cei de la spital au venit cu o soluţie, un medic care lucrează la CPU Pediatrie, dar ne mai gândim”, a precizat jurista Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
15.5 °
56 %
0.5kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...