spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalLeon Dănăilă lansează o nouă carte la 90 de ani

Leon Dănăilă lansează o nouă carte la 90 de ani

Neurochirugul botoșănean Leon Dănăilă lansează, astăzi, la vârsta de 90 de ani, o nouă carte. Este vorba despre cartea „Neuroplasticitatea: Secretul longevității creierului”, apărută la editura Bookzone.

Acesta a publicat peste 60 de cărți și tratate medicale.

„Am pornit pe acest drum într-o familie modestă, unde cărțile erau un lux. Curiozitatea și dorința de a-i ajuta pe ceilalți m-au ghidat spre medicină, o pasiune ce s-a transformat într-o viață dedicată neurochirurgiei și cercetării. Am realizat peste 40000 de operații, toată viața am luptat pentru dreptate, adevăr, sănătate și credință, iar acum vreau să împărtășesc tuturor câte ceva din istoria acestei lupte și din pasiunea mea.

Această carte este, într-un fel, o datorie de onoare față de toți pacienții și studenții care mi-au traversat viața și m-au învățat la fel de mult pe cât am putut să le ofer eu. Dacă cineva vrea să fie cunoscut după ce moare, trebuie să facă ceva care merită să fie scris, sau ceva care merită să fie citit. După cum a spus Dostoievski, cartea este cel mai solid monument, chiar dacă este făcut din hârtie”, a precizat neurochirurgul pe pagina sa de Facebook.

Cartea lansată astăzi este mai mult un strigăt decât o șoaptă, care dezvăluie pilonii esențiali ai îmbătrânirii sănătoase și active. Este o invitație la cunoaștere, la înțelegerea potențialului extraordinar al propriului creier și la descoperirea căilor prin care putem prelungi sănătatea și agilitatea acestuia.

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, judeţul Botoşani. Leon Dănăilă este primul cetățean de onoare al orașului Darabani.

Geniul a salvat mii de vieți și continuă să o facă.

Viață dedicată medicinei

După absolvirea Facultăţii de Medicină din Iaşi în anul 1958, Leon Dănăilă a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960) şi apoi un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din Bucureşti.

A devenit, în anul 1966, medic specialist neurochirurg, în anul 1972, doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul spinal”, în 1974, medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981, medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie – Psihologie din Bucureşti.

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa şi SUA, precum şi la diferitele congrese internaţionale, a cunoscut direct şi a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalităţi neurochirurgicale din lume.

Muzeul Leon Dănăilă

Leon Dănăilă a renovat casa părintească situată într-o frumoasă grădină și a transformat-o în muzeu dăruind-o locuitorilor din orașul natal Darabani, iar inițiativa deschiderii muzeului aparține poetului și ziaristului Victor Teișanu la care savantul a aderat cu placere. Partener al acestui proiect este și Primăria  Darabani.

Muzeul are patru încăperi (denumite: camera științei, camera artei, camera credinței și camera istoriei) în care sunt expuse cele mai reprezentative lucruri personale, tablouri de renumiți pictori români, peste 100 de icoane ortodoxe si catolice, unele valoroase prin vechime, cărți, trofee, medalii care exemplifică viața și opera omului, medicului și savantului originar de pe meleagurile județului Botoșani.

Toți cei care doresc să treacă treptele muzeului omului de știință Leon Dănăilă o pot face oricând în mod gratuit.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...