spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalProtest spontan și la Statistică

Protest spontan și la Statistică

Angajații Direcției Județene de Statistică (DJS) Botoșani s-au alăturat și ei valului de proteste din ultima perioadă.

Aceștia au ieșit în fața instituției pentru a protesta din cauza salariilor.

„Statistica nu are nevoie de majorări salariale ieşite din comun sau de avantaje extraordinare acordate salariaţilor. Statistica are nevoie strict de respectarea şi aplicarea Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi a Memorandumului semnat de premierul României în iulie 2022.

Am urmărit cu toţii cum ai noştri colegi din celelalte instituţii publice au ieşit să-şi ceară drepturile şi am ajuns la concluzia că am ratat un moment bun în care am fi putut să facem la fel, şi anume Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. Dacă atunci am fi oprit activitatea, poate că Guvernul ar fi luat aminte că existăm şi noi.
Suntem uşor de ignorat pentru că suntem şi puţini la nivel naţional şi avem şi salarii mici- nu consumăm mari resurse din anvelopa salarială. Dar de data aceasta nu vrem să mai ratăm vreun moment, mai ales în perspectiva unui an 2024 în care Guvernul îşi va aduce aminte de statisticieni pentru că va avea nevoie de noi la alegeri. Cum ar fi ca statisticienii să nu se implice în procesele electorale?

În acest moment, un debutant care se angajează în Direcţia Judeţeană de Statistică ar beneficia de un salariu net în valoare de 2.600 de lei. Dacă ar avea posibilitatea să se angajeze în Statistică! pentru că, aşa cum bine ştiţi, posturile în sectorul public sunt blocate. Ne-am putea compara vreodată cu mediul privat atunci când am avea nevoie de un informatician?”, au transmis angajații revoltați.

Cerințele staticienilor

Statisticienii vor aplicarea Legii 153/ 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Protestul statisticienilor are ca scop atragerea atenţiei asupra diferenţelor mari de salarizare între structurile judeţene şi Institutul Naţional de Statistică.

Ca atare:
-este necesară stabilirea salariilor de bază ale funcţiilor publice şi ale personalului contractual la nivelul administraţiei publice centrale.
-funcţiile publice şi personalul contractual trebuie să beneficieze de un spor de 15%, aplicat la salariul de bază, pentru complexitatea muncii.
-personalul care ocupă funcţii de conducere- directorul executiv şi şefii de servicii-, să fie salarizat la nivelul stabilit pentru funcţiile de conducere din administraţia centrală.
„Aceste solicitări nu sunt o noutate pentru Guvern, având în vedere că în iulie 2022, premierul Nicolae Ciucă a semnat Memorandumul intitulat „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul INS şi direcţiilor teritoriale”. Acest memorandum nu a fost aplicat niciodată, ca atare solicităm echitate şi plată egală pentru muncă egală”, au mai precizat aceștia.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
39 %
1.9kmh
100 %
joi
21 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...