luni, iunie 17, 2024
AcasăLumea digitalăAplicaţii virusate descărcate de milioane de ori

Aplicaţii virusate descărcate de milioane de ori

Opt aplicații de pe Android, infectate cu un program malițios (malware), au fost descărcate de peste trei milioane de ori. Acestea au fost eliminate de Google, două dintre ele în urma dezvăluirilor din presă.

Potrivit biziday.ro, malware-ul este denumit Autolycos și se instalează odată cu descărcarea aplicațiilor în cauză. Ulterior, acționează în așa fel încât să aboneze utilizatorul la diverse servicii costisitoare, fără știrea lui. Acesta a fost identificat prima dată în iunie 2021 de către cercetătorul de securitate Maxime Ingrao, în aplicațiile Vlog Star Video Editor, Creative 3D Launcher (cu un milion de descărcări fiecare), Wow Beauty Camera, Tastatură Gif Emoji (cu câte 100 de mii de descărcări), Freeglow Camera 1.0.0 (cu 5 mii de descărcări) și Coco Camera v1.1.

În ciuda faptului că ele au fost acum eliminate din magazinul digital Google Play, utilizatorii care încă le au instalate pot risca în continuare să fie taxați.

Potrivit lui Ingrao, malware-ul era încă infiltrat în alte două aplicații care s-au regăsit în magazin până în ultimele zile. Este vorba de Funny Camera, care are peste 500 de mii de instalări, și Razer Keyboard & Theme, care numără peste 50 de mii de instalări. Acestea din urmă au fost eliminate numai după ce presa i-a preluat dezvăluirile.

Cum vă puteţi apăra

În detaliu, Autolycos accesează, de exemplu, un link pe un browser la distanță și returnează rezultatul odată cu căutările utilizatorilor. Nu se folosește de browserele de pe dispozitiv și nici modul de vizualizare Webview al Android, astfel că activitatea lui este greu de detectat de către oamenii obișnuiți. În multe cazuri, aplicațiile rău-intenționate au solicitat permisiunea de a citi conținutul SMS-urile la instalare. Pentru a promova aplicațiile, operatorii Autolycos au creat numeroase campanii de publicitate pe rețelele de socializare.

De asemenea, în timp ce unele aplicații rău-intenționate au recenzii negative pe Play Store, cele cu mai puține descărcări mențin o evaluare bună din cauza recenziilor scrise de boți. Pentru a fi în siguranță împotriva acestor amenințări, utilizatorii Android ar trebui să monitorizeze datele de internet de fundal și consumul bateriei, precum și să mențină Play Protect activ.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
25.6 ° C
26.6 °
25.5 °
52 %
4.5kmh
2 %
lun
26 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
26 °
vin
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu egalităţile astea de gen, nici nu mai ştii cine intră peste tine la baie.

EDITORIAL

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ori s-au făcut de râs, ori au făcut-o intenționat, caz în care și-au bătut...

EPIGRAMA ZILEI

Sper ca la iarna  viitoare Să nu strig iar în gura mare : ”La vremuri noi, Tot ... boi!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...