Opoziţia caută sprijin pentru moţiune

0
Members of Parliament vote on procedural issues before a session that will vote on the cabinet of Romanian Prime Minister designate Sorin Grindeanu, in Bucharest, Romania, Wednesday, Jan. 4, 2017. Romania's Parliament prepares to vote on a new left-leaning government that includes Sevil Shhaideh, an economist who had been poised to become the country's first female and Muslim prime minister but President Klaus Iohannis declined to nominate her and she is expected to become deputy premier. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie a fost prezentată, ieri, în plenul reunit al Parlamentului. Votul va fi dat mâine şi, până atunci. Opoziţia are nevoie de 233 de voturi pentru a da jos guvernul Dăncilă, iar aritmetica simplă arată că îi lipsesc peste 60 de voturi. În aceste condiţii, PNL încearcă să obţină sprijin de la nemulţumiţii din PSD, dar şi cu deputaţii minorităţilor naţionale. Foarte importante sunt şi voturile UDMR pentru a trece moţiunea „Opriţi Guvernul marionetă”. „Sunt convins că UDMR-ul va discuta acest lucru în forurile statutare şi se va hotărî dacă vine de partea firească, de partea normală sau dacă continuă să sprijine un om condamnat, un om care nu face altceva decât să arunce în aer imaginea României”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Negocierile sunt dificile şi cu grupul din jurul lui Victor Ponta. „Dacă PNL nu mai insistă cu Orban premier şi acceptă ideea că Guvernul Dăncilă să fie înlocuit cu un nou guvern condus de un premier şi cu miniştrii care să fie din/ agreaţi de o parte a PSD şi ALDE – atunci am şanse mult mai mari să-i conving şi pe parlamentarii ProRomânia, dar şi pe alţi parlamentari PSD să voteze moţiunea”, a declarat Victor Ponta, deputat şi preşedinte Pro România.

De partea cealaltă, Liviu Dragnea este sigur că guvernul PSD rămâne la Palatul Victoria. „Nu va trece moţiunea de cenzură”, a declarat Liviu Dragnea, completat de vicepremierul Paul Stănescu: „Moţiunea de cenzură nu are nicio şansă să treacă pentru că opoziţia trebuie să aibă majoritate şi din toate calculele care sunt acolo cred că UDMR-ul nu va vota moţiunea de cenzură”.

Pentru a fi siguri că nu sunt „dezertori”, PSD şi ALDE le-au cerut parlamentarilor să chiulească de la votul moţiunii de cenzură.

Deja ai votat!
se încarcă...