Criza pestei porcine africane, mai gravă decât recunoaşte Guvernul

0
0

Guvernul Dăncilă ascunde proporţiile pestei porcine, harta Comisiei Europene cu evoluţia focarelor înroşeşte tot mai mult din ţară, dezvăluie tolo.ro.

Potrivit dezvăluirilor făcute ieri, nişte demnitari incompetenţi şi orgolioşi, cu prieteni care se ocupă de import, pun în pericol industria românească a cărnii. „Încă de acum un an, din vara lui 2017, a existat un focar la Satu Mare şi altul la Ceatalchioi în Tulcea, despre care noi am ştiut pe Intranet-ul instituţiei. Din acel moment, de acum un an, trebuia ca preşedintele Geronimo Brănescu (n.r. – preşedintele ANSVSA) să emită un ordin de suspendare a tuturor târgurilor de animale din ţară”, spun oamenii din ANSVSA, citaţi de tolo.ro. Era doar una dintre măsurile necesare, dar neluate! „Noi ştiam, şi fuseserăm avertizaţi şi de instituţiile europene, că riscul contaminării porcilor din România e mare. Acum se confirma că începuse şi era obligatorie o reacţie rapidă”, mai susţin sursele citate. Porcii mistreţi din Ucraina şi animalele importate din aceeaşi ţară au stat la originea crizei, susţin specialiştii din ANSVSA.

Gravitatea epidemiei este incalculabilă pentru industria cărnii din România, pentru locurile de muncă, pentru consumatori şi, mai ales, pentru gospodăriile pentru care porcul echivalează cu carnea de Crăciun şi de peste iarnă, în număr de peste un milion în România.

„Pentru că preşedintele Geronimo Brănescu, numit politic, nu se pricepe, nu înţelege gravitatea şi e genul care nu vrea să atragă atenţia, ca să rămână pe funcţie. Geronimo Brănescu nu e pesedist, e oportunist”, susţine specialistul citat de tolo.ro.

De când epidemia a izbucnit, Brănescu a sacrificat câţiva dintre oamenii din instituţie. „Ca să-şi construiască un alibi, preşedintele Geronimo Brănescu a amintit celor din teritoriu că a mai emis o notă de serviciu, numărul 6913 din 2017”, spune omul din instituţie. Numai că aceasta nu interzicea, ci doar cerea măsuri, în termeni generali. Aveam o cazuistică şi o ameninţare certă, iar nota se ocupa doar de târgurile fără autorizaţie sanitară. „Crezând că astfel se spală pe mâni, Geronimo Brănescu le-a scris filialelor din ţară să anunţe Consiliile Locale că vor fi responsabile dacă apare vreo molimă! Ceea ce este un abandon de la misiunea ANSVSA, că noi, şi nu Consiliile Judeţene, aveam obligaţia să prevenim dezastrul”, explică una din surse. Oficialii citaţi sub protecţia anonimatului mai susţin că, de fapt, s-a pierdut lupta cu pesta porcină şi că sunt „nu 60.000, ci peste 100.000 de animale afectate”.

+0 -0

se încarcă...